Δέσποινα Βανδή: Η ανησυχία που είχε για την παράσταση "Το Δικό Μας Σινεμά"

Κινείται με αυτοπεποίθηση ανάμεσα στους συμπρωταγωνιστές της παράστασης και όλοι θέλουν να μοιραστούν δυο κουβέντες μαζί της. Ντυμένη casual, δείχνει να απολαμβάνει όλη αυτή την ιεροτελεστία για κάθε ηθοποιό: πρόβες, υποδείξεις από τον σκηνοθέτη, απομνημόνευση των ατακών.


Μοιάζει με ήρεμη δύναμη, με επιμελή μαθήτρια που αφουγκράζεται το καθετί που μπορεί να τη βελτιώσει. Κυρίως, μοιάζει να νιώθει το περιβάλλον γύρω της, όχι απλώς οικείο, αλλά φυσικό. Σαράντα οκτώ ώρες πριν από την πρεμιέρα, καθόμαστε απόμερα για να μην ενοχλούμε και ξεκινάμε τη συζήτηση. 

Ακούει πολύ προσεκτικά, μοιάζει συγκροτημένη, δεν βιάζεται να απαντήσει, ούτε υπερθεματίζει. "Έχω μια σχετική κούραση εξαιτίας των προβών" λέει χαμογελώντας συνωμοτικά, ενώ όταν της επισημαίνω πως δείχνει σε άριστη φόρμα το χαμόγελο της γίνεται ευθύς πλατύ και σπεύδει να συμπληρώσει: "Νιώθω πολύ μεγάλη χαρά". 

Το Mamma Mia! ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καλλιτεχνικής της πορείας, αφού για πρώτη φορά θα ανέβαινε στο θεατρικό σανίδι. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο People και τη Σόνια Καζόνι τον Νοέμβριο του 2017 η Δέσποινα τόνιζε πως οι παραγωγοί της παράστασης και η Θέμις Μαρσέλλου την πίστευαν σε τέτοιο βαθμό που, αν απαντούσε αρνητικά στην πρότασή τους, εκείνοι δεν θα ανέβαζαν την παράσταση. "Αισθάνθηκα ωραία γιατί αντιλήφθηκα ότι με πίστευαν. Καλώς ή κακώς, λειτουργώ με έναν τέτοιο τρόπο σε πράγματα που δεν είναι μέσα στο βεληνεκές μου. Έχω ανάγκη να μου πει κάποιος που εκτιμώ "Είμαι σίγουρος πως μπορείς να το κάνεις"". Η δικαίωση για την επιλογή της, πέρα από τους χιλιάδες θεατές και τα κολακευτικά σχόλια, ήρθε μέσω μιας νέας πρότασης. "Τελείωνα την περιοδεία του Mamma Mia! όταν μου τηλεφώνησε ο Μιχάλης Ρέππας για να μιλήσουμε" εξιστορεί. "Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να μου έρθει μια πρόταση τόσο σύντομα" εκμυστηρεύεται στο People. 

Το γεγονός πως η πρόταση ήρθε από το πιο επιτυχημένο δίδυμο θεατρικών συγγραφέων μόνο ως παράσημο μπορεί να εκληφθεί. Ωστόσο, ρωτώντας τη για το αν υπήρχαν δεύτερες σκέψεις πριν να απαντήσει θετικά, η Δέσποινα δεν μου κρύβει τη μοναδική ανησυχία που είχε. "Οι δεύτερες σκέψεις που είχα αφορούσαν τη συσσωρευμένη κούραση που ένιωθα από την περιοδεία του Mamma Mia! Αλλά από την άλλη, ήταν άκρως δελεαστικό το ότι αυτό το επιτυχημένο δίδυμο, οι Ρέππας – Παπαθανασίου, μου έκανε πρόταση να πρωταγωνιστήσω σε ένα έργο που υπογράφουν, με ένα σπουδαίο καστ ηθοποιών και τη σκηνοθετική σφραγίδα του Φωκά Ευαγγελινού". 

Με τον Γιώργο, τον γιο της, που θα γίνει 12 αυτό το καλοκαίρι, έχουν την πατροπαράδοτη σχέση μαμάς – γιου. Βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του, του αρέσει να παρακολουθεί ποδόσφαιρο, αλλά και να ακούει μουσική. 

Η Δέσποινα εξηγεί πως ως γονείς, μαζί με τον Ντέμη, προσπαθούν να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις συνθήκες που θα κάνουν τα δυο τους παιδιά δύο ευτυχισμένους ενήλικες. "Αυτή είναι η προτεραιότητά μας" λέει η δημοφιλής τραγουδίστρια, που είναι ζευγάρι με τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή εδώ και είκοσι χρόνια, παρόλο που τα δημοσιεύματα των κίτρινων εντύπων τούς "χώριζαν" από την αρχή της σχέσης τους. Πώς μπορεί μια σχέση να κρατάει κόντρα και σε παράγοντες που δεν υπολογίζει κανείς στην αρχή; "Δεν θεωρώ τίποτε δεδομένο σε μια σχέση, όλα θέλουν αγώνα και γερές βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσεις. Το να είσαι σύντροφος θέλει δουλειά" τονίζει η Δέσποινα, αποκαλύπτοντας στη συνέχεια ποιο είναι πραγματικά το κλειδί μιας σχέσης: "Η πιο δύσκολη σχέση που καλείται ένας άνθρωπος να δουλέψει και να βελτιώσει είναι με τον εαυτό του. Όταν κάποιος το συνειδητοποιεί αυτό, τότε θα λειτουργήσει σωστά και προς τους άλλους". 

Μια σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους. Στοργική μητέρα, επιτυχημένη επαγγελματίας, καλή σύζυγος. Ο τελευταίος ρόλος είναι ίσως και ο πιο άχαρος – και ίσως εκείνος που παραμελείται πιο εύκολα. Τι ισχύει στην περίπτωσή της; "Δεν αισθάνομαι σύζυγος, αισθάνομαι σύντροφος! Και αυτό δεν είναι καθόλου άχαρο! Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι στο τέλος της ημέρας, όταν τελειώνεις τη δουλειά και όταν τα παιδιά ακολουθούν τη δική τους καθημερινότητα, ότι είναι εκεί ο άνθρωπός σου". 

Πηγή: peoplegreece.com (Γιώργος Πράτανος)