Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Nτίνα Νικολάου: "Η κουζίνα μου είναι ακομπλεξάριστη"

Ζει μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Τώρα βρίσκεται στην Ελλάδα, καθότι ξεκινά γυρίσματα για νέα τηλεοπτική εκπομπή (προσεχώς τα νεότερα) και επιμελείται το μενού του πεντάστερου ξενοδοχείου Miraggio Thermal Spa Resort, στη Χαλκιδική.

Δύσκολα μπορείς να φανταστείς την Ντίνα Νικολάου σε κάτι άλλο πέραν της μαγειρικής. Όταν μιλά για πιάτα, γαρνιτούρες, πρώτες ύλες και συνταγές, χρωματίζεται η φωνή της, χαμογελούν τα μάτια της, λάμπει ολόκληρη. Γι' αυτό και αν ερχόταν ξανά σε αυτόν τον κόσμο –πράγμα διόλου απίθανο, σύμφωνα με την ίδια–, πάλι με τη μαγειρική θα ασχολούνταν. 

"Ή έστω με κάτι που θα έχει άμεση σχέση με το φαγητό" λέει γελώντας στο περιοδικό People και στη δημοσιογράφο Φανή Πλατσατούρα. 

Πόσα χρόνια ζεις στο Παρίσι; 
Από τα 21 μου, όταν πήγα για μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά και το Μάρκετινγκ. Ύστερα φοίτησα στη Le Cordon Bleu, τη μεγαλύτερη σχολή γαστρονομίας που υπάρχει στον κόσμο. Δεν είχα στο μυαλό μου ξεκάθαρα ότι θέλω να ασχοληθώ με τη μαγειρική. Γράφτηκα στη συγκεκριμένη σχολή γιατί στα μάτια μου ο κόσμος της γαστρονομίας έκρυβε μια γοητεία. Μυρωδιές και αρώματα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τότε η μαγειρική δεν είχε το status που έχει σήμερα. Ήταν μια τέχνη με την οποία ασχολούνταν όσοι δεν τα είχαν καταφέρει κάπου αλλού. 

Και έγινες μαγείρισσα. 
Ήταν καρμικό. Γενικά πιστεύω ότι το Παρίσι έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. 

Στο κεντρικό εστιατόριο που έχεις τώρα σερβίρεις ελληνικά πιάτα; 
Το εστιατόριο το δουλεύουμε μαζί με την αδελφή μου και τον γαμπρό μου. Το δημιουργήσαμε πριν από δεκαέξι χρόνια, θέλοντας να αλλάξουμε την ιδέα που έχουν οι Γάλλοι για την ελληνική κουζίνα. Μέχρι τότε τα ελληνικά εστιατόρια ήταν πιο τουριστικά, λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου. Άντε, στο τσακίρ κέφι, να ακούσουμε Ζορμπά και να πετάξουμε κανά πιάτο. Εμείς θέλαμε να τους δείξουμε ότι η ελληνική κουζίνα είναι από τις αρχαιότερες του κόσμου. Στον κατάλογο γράφουμε "Αρνάκι στον φούρνο όπως στην Πελοπόννησο", "Πιτάκια γεμιστά όπως στην Κρήτη", "Ελιές όπως στη Χαλκιδική" κ.ο.κ. 

Ποιο πιάτο ζητούν περισσότερο οι πελάτες; 
Α, τον μουσακά μας. Βέβαια, είναι τελείως διαφορετικός σε εμάς: με στρογγυλό σχήμα, έχει απέξω τη μελιτζάνα, μέσα την μπεσαμέλ, που είναι από γιαούρτι, ελαιόλαδο, πολύ ωραίο ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας και από πάνω έχει μια κρέμα φέτας. Κάθε χρόνο, επίσης, βραβευόμαστε για τον ταραμά μας. Και κάνουμε και κάτι συγκλονιστικά πιτάκια με σύγκλινο Μάνης και περγαμόντο, που είναι να γλείφεις τα δάχτυλά σου. 

Μας άνοιξε ήδη η όρεξη... 
Αυτό θέλουμε! Έχουμε μια κουζίνα που πορεύεται χωρίς ενοχές, αφήνει τον εαυτό της ελεύθερο να δανειστεί λίγα αρώματα από άλλες μεσογειακές χώρες και κάποια μυρωδικά από τη Βόρεια Αφρική. Με δυο λόγια, η κουζίνα μου είναι ακομπλεξάριστη. 

Πιστεύεις ότι οι Έλληνες είμαστε ακομπλεξάριστοι στο φαγητό; 
Το φαγητό δεν έχει όρια, ούτε σύνορα. Γι' αυτό και εκνευρίζομαι όταν με ρωτούν, για παράδειγμα, τι εθνικότητας είναι ο μπακλαβάς. Γείτονες λαοί είμαστε, γιατί να διαχωρίζουμε το φαγητό από την ιστορία της χώρας παρασκευής του;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Γιούλικα Σκαφιδά: "Βάζω την προσωπική μου ζωή σε προτεραιότητα"

Η Γιούλικα Σκαφιδά μετράει στο ενεργητικό της πολλές εμπορικές επιτυχίες ωστόσο η αγάπη της για το θέατρο είναι μεγάλη.

32 επώνυμοι φωτογραφίζονται γυμνοί για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική, γυμνή φωτογράφηση φιλοξενεί το περιοδικό "ADORE" της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και άλλους 31 επώνυμους, οι οποίοι... βγαίνουν από τα ρούχα τους –για καλό σκοπό!

Η Δήμητρα Σταθοπούλου μας προσκαλεί σ’ ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι

Μια πολύ ζεστή και όμορφη φωνή, που μετράει ήδη στο μουσικό βιογραφικό της πολλές και σημαντικές συνεργασίες. Με προσεχτικά βήματα και επιλογές που την πάνε κάθε φορά κι ένα βήμα παραπέρα, η Δήμητρα Σταθοπούλου αγαπά να μαθαίνει, να ακούει, να ερμηνεύει, να ζει. Αγαπά και σέβεται τη μουσική. Τη συναντήσαμε με αφορμή το κινηματογραφικό ταξίδι που ετοιμάζει με τον Μίμη Πλέσσα στο Ρυθμός Stage και μιλήσαμε για τους μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές, για την πορεία της και τις προσδοκίες που έχει από τη μουσική του σήμερα…

"ΡΟΥΑ ΜΑΤ": Η νέα, καθημερινή ερωτική σειρά έρχεται στον ΑΝΤ1

Ο έρωτας είναι σαν μια παρτίδα σκάκι. Θέλει σκέψη, στρατηγική και στο τέλος…νικητής είναι μόνο ένας! Στη νέα, συναρπαστική καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1, ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε δύο γυναίκες και έναν άντρα θα πλαισιωθεί από ανταγωνισμό, ζήλια και πάθος και θα τους φτάσει στα άκρα.

Κατερίνα Λιόλιου: Δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα του πρώτου της video clip

Την Κατερίνα Λιόλιου τη γνωρίσαμε μέσα απ΄το "Voice". Εκεί είδαμε τον τέλειο  συνδυασμό  πολύ καλής φωνής και  πολύ καλής εμφάνισης. Στο πρώτο της video clip  ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Τσαουσόπουλος φρόντισε ώστε και η εικόνα του "everything about you", της μεγάλης αυτής ραδιοφωνικής επιτυχίας, να είναι μοναδική! Η Κατερίνα μαγνητίζει το φακό, σε ένα σενάριο που θα μπορούσε να έχει και τον τίτλο "hangover".