Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η βιωσιμότητα του Shed προβληματίζει τη Νέα Υόρκη


Σε λίγες ημέρες μια νέα στέγη θα ανοίξει στη Νέα Υόρκη με τη φιλοδοξία να φιλοξενήσει καλλιτέχνες από το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά, καθώς και συνέδρια και εκδηλώσεις, και να αποτελέσει ένα ακόμη τοπόσημο της αμερικανικής μητρόπολης.
Το Shed των 16.000 τ.μ. και των οκτώ ορόφων είναι φυσικά κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή καλλιτεχνική στέγη. Το κτίριο, καθώς το κέλυφός του, μια κατασκευή από μέταλλο και γυαλί, κινείται πάνω σε ράγες και αποκαλύπτει το εσωτερικό του, είναι ένα εντυπωσιακό μηχανικό επίτευγμα στην άκρη του High Line της Νέας Υόρκης.
Η κατασκευή του κόστισε περίπου 500 εκατ. δολάρια και χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικά κεφάλαια και τη συμμετοχή του δήμου της Νέας Υόρκης. Η ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε το 2005 σε μια στιγμή που η αμερικάνικη πόλη επούλωνε τα τραύματά της από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και διεκδικούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Οταν ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του, η γειτονιά δεν ήταν τόσο hype. Σήμερα το Hudson Yards, στην άκρη του High Line, στην περιοχή Τσέλσι, είναι από τις πιο ακριβές γειτονιές του Μανχάταν.
Ποιος είναι όμως ο σκοπός ενός νέου venue στη Νέα Υόρκη; Πολλοί εκτιμούν ότι είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική προσθήκη από το 1960 και το Lincoln Center. Πώς όμως γεμίζεις έναν χώρο με εκδηλώσεις και δραστηριότητες ώστε να καθίσταται βιώσιμος; Πώς ανοίγεις μια γειτονιά φτιαγμένη για λίγους στους πολλούς; Αυτό αναρωτιούνται οι New York Times αλλά και καλλιτέχνες της πόλης σε έναν βάσιμο προβληματισμό. Δεν αρκεί να φτιάχνεις κάτι εντυπωσιακό, το θέμα είναι πώς το κρατάς ζωντανό. Το μόνο εύκολο, να τραβήξουμε παράλληλες γραμμές με τις καθ’ ημάς ανησυχίες.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr (ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χατζηγιάννης: Σκοπός μου δεν είναι να μην πληρώσω, αλλά να πληρώσω αυτά που μου αναλογούν

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών συζητήθηκε την Τετάρτη η υπόθεση του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, για το πρόστιμο των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που του έχει επιβληθεί σχετικά με τα εμβάσματα που είχε στείλει στην Κύπρο, τη διετία 2010-2011.

Πρόσκληση συμμετοχής στο 3ο Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών και στο 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού

Το θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 3ου Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών που θα διεξαχθεί στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή τον Ιούλιο του 2016 και κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε θιάσους και ομάδες για συμμετοχή. Παράλληλα ανακοινώνεται για πρώτη φορά το 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού για καλλιτεχνικές δημιουργίες που αφορούν στις τέχνες αυτές.

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Γιούλικα Σκαφιδά: "Βάζω την προσωπική μου ζωή σε προτεραιότητα"

Η Γιούλικα Σκαφιδά μετράει στο ενεργητικό της πολλές εμπορικές επιτυχίες ωστόσο η αγάπη της για το θέατρο είναι μεγάλη.

Λάκης Λαζόπουλος: Επιστρέφει με το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" - Με ποιο κανάλι συμφώνησε;

Κι όμως, ο Λάκης Λαζόπουλος (όλα δείχνουν ότι) επιστρέφει στην τηλεόραση.

Γιάννης Πάριος: "Δυστυχώς" - Νέο τραγούδι

Μετά από το ομότιτλο single του πολυσυλλεκτικού άλμπουμ του Γιάννη Πάριου, με τίτλο "Έχω εσένα", ένα νέο τραγούδι, απόρροια της συνεργασίας του με το Γιώργο Μουκίδη, ο οποίος υπογράφει στιχουργικά και συνθετικά το "Δυστυχώς".