Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κι από Μάρτη...καλοκαίρι στην Επίδαυρο!

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου για το καλοκαίρι του 2019. Άνοιγμα σε σκηνοθέτες και προτάσεις δείχνει να κάνει το Φεστιβάλ, όσον αφορά στις παραστάσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν στην Επίδαυρο.

Το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ισορροπημένο, καθώς δίνει ένα σαφές προβάδισμα σε σκηνοθέτες που έχουν ασχοληθεί ελάχιστα ή και καθόλου με το αρχαίο δράμα, να δοκιμαστούν σε αυτό το είδος, στον καθαυτό ναό του αρχαίου δράματος, δηλαδή το αρχαίου θέατρο της Επιδαύρου. 

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας από τις κυρίες, τρεις νέες γυναίκες, που δεν έχουν σκηνοθετήσει ξανά αρχαίο δράμα, έχουν όμως γράψει αρκετά χιλιόμετρα στα σκηνοθετικά couloir, πρόκειται να δοκιμαστούν στη μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία, την "Ορέστεια" του Αισχύλου. Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, σε ενιαία παράσταση, τα 3 έργα που απαρτίζουν την τριλογία ("Αγαμέμνων", "Χοηφόροι", "Ευμενίδες") σε αντίστοιχες σκηνοθεσίας των, Ιώ Βουλγαράκη, Λίλλυ Μελεμέ και Γεωργία Μαυραγάνη. Η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη (Κώστα Γεωργουσόπουλου) και πρόκειται να ανέβει στις 28-29 Ιουνίου. 

Τρεις νέοι, στο αρχαίο δράμα, σκηνοθέτες θα αναμετρηθούν επίσης στο αρχαίο θέατρο του Ασκληπιού. Πρόκειται, αρχικά για τον Δημήτρη Καραντζά, ο οποίος μετά την "Μήδεια" (Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου) και την "Ελένη" του Ευριπίδη επιστρέφει και πάλι στην Επίδαυρο. Αυτή τη φορά όμως όμως θα δοκιμαστεί στην κωμωδία, και συγκεκριμένα, στις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη (σε μετάφραση Γιάννη Αστερή). Πρόκειται άλλωστε για τη μοναδική αρχαία κωμωδία που θα παρακολουθήσουμε το φετινό καλοκαίρι στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ (στις 2-3 Αυγούστου). 

Για πρώτη φορά αναμετρώνται σκηνοθετικά με το αρχαίο δράμα, οι άλλοι δύο κύριοι, δηλαδή οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Γιάννης Καλαβριανός. Οι σκηνοθεσίες και των δύο, τον φετινό χειμώνα, συζητήθηκαν πολύ ("Βυσσινόκηπος" και "Κουμ-κουάτ", αντίστοιχα) και μένει να τους συναντήσουμε στην καλοκαιρινή τους πρόταση με αρχαίο δράμα. Εν προκειμένω, ο Κ. Μαρκουλάκης, στις 12-13 Ιουλίου, θα σκηνοθετήσει τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή (σε μετάφραση Γιάννη Λιγνάδη), ενώ ο Γ. Καλαβριανός, υπό την σκέπη του Κ.Θ.Β.Ε., θα παρουσιάσει, στις 19-20 Ιουλίου, την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα. 

Στο φετινό σκηνοθετικό μείγμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου συναντούμε και δύο ξένους σκηνοθέτες, οι οποίοι δεν έχουν δοκιμαστεί πολύ στο συγκεκριμένο θεατρικό είδος, αλλά πρόκειται για εξαιρετικά καταξιωμένους καλλιτέχνες στο εξωτερικό, που φέρουν πολύ ιδιαίτερο προσωπικό σκηνοθετικό αποτύπωμα. Είναι επομένως, τουλάχιστον, ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την πρόταση που θα καταθέσουν αναφορικά με την αρχαία τραγωδία. 

Πρόκειται για τον Bob (Robert) Wilson, ο οποίος ανοίγει και το Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 21-22 Ιουνίου, με την παράσταση "Οιδίπους". Βασισμένος στον ομώνυμο Σοφόκλειο ήρωα, ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης θα διηγηθεί την ιστορία του μέσα από τα προσωπικά και τόσο χαρακτηριστικά tableaux vivants που θα στήσει στην αρχαία ορχήστρα. Από την άλλη, ο Ivo van Hove, έρχεται στη χώρα μας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά την περσινή του παρουσία στο Φεστιβάλ Αθηνών ("Περσόνα" - "Μετά την πρόβα" του Μπέργκμαν). Φέτος επιστρέφει με τον θίασο της Comédie Française, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Ο Hove θα παρουσιάσει "Ηλέκτρα/Ορέστης" του Ευριπίδη, στις 26-27 Ιουλίου. 

Τελευταίοι, αλλά όχι έσχατοι, δύο καθόλα έμπειροι και αναγνωρισμένοι στην ενασχόλησή τους με το αρχαίο δράμα, σκηνοθέτες, οι Σταύρος Τσακίρης και Στάθης Λιβαθινός. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και ο Σταύρος Τσακίρης παρουσιάζουν τον "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου (σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη, στις 9-10 Αυγούστου), ενώ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ανεβάζει τις "Ικέτιδες" του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Κοροπούλη, στις 5-6 Ιουλίου. 

Ένα άκρως ενδιαφέρον θεατρικό καλοκαίρι προοιωνίζεται στην Επίδαυρο φέτος, με νέες προτάσεις, σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και έργα που δεν τα βλέπουμε συχνά. Εν αναμονή λοιπόν!

Πηγή: tospirto.net (Τόνια Τσαμούρη)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Γιούλικα Σκαφιδά: "Βάζω την προσωπική μου ζωή σε προτεραιότητα"

Η Γιούλικα Σκαφιδά μετράει στο ενεργητικό της πολλές εμπορικές επιτυχίες ωστόσο η αγάπη της για το θέατρο είναι μεγάλη.

Hollywood made in…Greece!

Είναι Έλληνες και κατέκτησαν το Hollywood. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι εύκολο και συνηθισμένο, αλλά οι συγκεκριμένοι το κατάφεραν και με μεγάλη επιτυχία. Δεν είναι η Jennifer Aniston, η Nia Vardalos ή η Maria Menounos. Είναι και αυτές, αλλά είναι και οι άλλοι, που μας κάνουν πολύ περήφανους, γιατί είναι δικοί μας, έχουν κάτι από εμάς και μας αρέσει να αισθανόμαστε ότι τα κατάφεραν και πέτυχαν, σε έναν χώρο που δεν χαρίζεται. Το περιοδικό Down Town διαλέγει κάποιους από αυτούς και μας τους παρουσιάζει. Kαι αν κάποιους δεν τους ξέραμε, είναι καιρός, λοιπόν, να τους μάθουμε.

32 επώνυμοι φωτογραφίζονται γυμνοί για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική, γυμνή φωτογράφηση φιλοξενεί το περιοδικό "ADORE" της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και άλλους 31 επώνυμους, οι οποίοι... βγαίνουν από τα ρούχα τους –για καλό σκοπό!

Πρόσκληση συμμετοχής στο 3ο Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών και στο 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού

Το θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 3ου Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών που θα διεξαχθεί στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή τον Ιούλιο του 2016 και κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε θιάσους και ομάδες για συμμετοχή. Παράλληλα ανακοινώνεται για πρώτη φορά το 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού για καλλιτεχνικές δημιουργίες που αφορούν στις τέχνες αυτές.

10 ταινίες που ξυπνάνε τον ταξιδιώτη μέσα μας

Μια ταινία μπορεί να κάνει τον θεατή να ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο της ιστορίας της παρέα με τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις. Υπάρχουν ορισμένες ταινίες όμως, που κυριολεκτικά ξυπνάνε μέσα μας τον ταξιδιώτη (π.χ. υπάρχει περίπτωση να δει κανείς το Mama Mia και να μη θέλει να βρεθεί αυτομάτως σε ένα ελληνικό νησί;) Ας δούμε μερικές από αυτές.