Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κι από Μάρτη...καλοκαίρι στην Επίδαυρο!

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου για το καλοκαίρι του 2019. Άνοιγμα σε σκηνοθέτες και προτάσεις δείχνει να κάνει το Φεστιβάλ, όσον αφορά στις παραστάσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν στην Επίδαυρο.

Το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ισορροπημένο, καθώς δίνει ένα σαφές προβάδισμα σε σκηνοθέτες που έχουν ασχοληθεί ελάχιστα ή και καθόλου με το αρχαίο δράμα, να δοκιμαστούν σε αυτό το είδος, στον καθαυτό ναό του αρχαίου δράματος, δηλαδή το αρχαίου θέατρο της Επιδαύρου. 

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας από τις κυρίες, τρεις νέες γυναίκες, που δεν έχουν σκηνοθετήσει ξανά αρχαίο δράμα, έχουν όμως γράψει αρκετά χιλιόμετρα στα σκηνοθετικά couloir, πρόκειται να δοκιμαστούν στη μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία, την "Ορέστεια" του Αισχύλου. Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, σε ενιαία παράσταση, τα 3 έργα που απαρτίζουν την τριλογία ("Αγαμέμνων", "Χοηφόροι", "Ευμενίδες") σε αντίστοιχες σκηνοθεσίας των, Ιώ Βουλγαράκη, Λίλλυ Μελεμέ και Γεωργία Μαυραγάνη. Η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη (Κώστα Γεωργουσόπουλου) και πρόκειται να ανέβει στις 28-29 Ιουνίου. 

Τρεις νέοι, στο αρχαίο δράμα, σκηνοθέτες θα αναμετρηθούν επίσης στο αρχαίο θέατρο του Ασκληπιού. Πρόκειται, αρχικά για τον Δημήτρη Καραντζά, ο οποίος μετά την "Μήδεια" (Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου) και την "Ελένη" του Ευριπίδη επιστρέφει και πάλι στην Επίδαυρο. Αυτή τη φορά όμως όμως θα δοκιμαστεί στην κωμωδία, και συγκεκριμένα, στις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη (σε μετάφραση Γιάννη Αστερή). Πρόκειται άλλωστε για τη μοναδική αρχαία κωμωδία που θα παρακολουθήσουμε το φετινό καλοκαίρι στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ (στις 2-3 Αυγούστου). 

Για πρώτη φορά αναμετρώνται σκηνοθετικά με το αρχαίο δράμα, οι άλλοι δύο κύριοι, δηλαδή οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Γιάννης Καλαβριανός. Οι σκηνοθεσίες και των δύο, τον φετινό χειμώνα, συζητήθηκαν πολύ ("Βυσσινόκηπος" και "Κουμ-κουάτ", αντίστοιχα) και μένει να τους συναντήσουμε στην καλοκαιρινή τους πρόταση με αρχαίο δράμα. Εν προκειμένω, ο Κ. Μαρκουλάκης, στις 12-13 Ιουλίου, θα σκηνοθετήσει τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή (σε μετάφραση Γιάννη Λιγνάδη), ενώ ο Γ. Καλαβριανός, υπό την σκέπη του Κ.Θ.Β.Ε., θα παρουσιάσει, στις 19-20 Ιουλίου, την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα. 

Στο φετινό σκηνοθετικό μείγμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου συναντούμε και δύο ξένους σκηνοθέτες, οι οποίοι δεν έχουν δοκιμαστεί πολύ στο συγκεκριμένο θεατρικό είδος, αλλά πρόκειται για εξαιρετικά καταξιωμένους καλλιτέχνες στο εξωτερικό, που φέρουν πολύ ιδιαίτερο προσωπικό σκηνοθετικό αποτύπωμα. Είναι επομένως, τουλάχιστον, ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την πρόταση που θα καταθέσουν αναφορικά με την αρχαία τραγωδία. 

Πρόκειται για τον Bob (Robert) Wilson, ο οποίος ανοίγει και το Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 21-22 Ιουνίου, με την παράσταση "Οιδίπους". Βασισμένος στον ομώνυμο Σοφόκλειο ήρωα, ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης θα διηγηθεί την ιστορία του μέσα από τα προσωπικά και τόσο χαρακτηριστικά tableaux vivants που θα στήσει στην αρχαία ορχήστρα. Από την άλλη, ο Ivo van Hove, έρχεται στη χώρα μας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά την περσινή του παρουσία στο Φεστιβάλ Αθηνών ("Περσόνα" - "Μετά την πρόβα" του Μπέργκμαν). Φέτος επιστρέφει με τον θίασο της Comédie Française, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Ο Hove θα παρουσιάσει "Ηλέκτρα/Ορέστης" του Ευριπίδη, στις 26-27 Ιουλίου. 

Τελευταίοι, αλλά όχι έσχατοι, δύο καθόλα έμπειροι και αναγνωρισμένοι στην ενασχόλησή τους με το αρχαίο δράμα, σκηνοθέτες, οι Σταύρος Τσακίρης και Στάθης Λιβαθινός. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και ο Σταύρος Τσακίρης παρουσιάζουν τον "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου (σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη, στις 9-10 Αυγούστου), ενώ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ανεβάζει τις "Ικέτιδες" του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Κοροπούλη, στις 5-6 Ιουλίου. 

Ένα άκρως ενδιαφέρον θεατρικό καλοκαίρι προοιωνίζεται στην Επίδαυρο φέτος, με νέες προτάσεις, σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και έργα που δεν τα βλέπουμε συχνά. Εν αναμονή λοιπόν!

Πηγή: tospirto.net (Τόνια Τσαμούρη)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Γιούλικα Σκαφιδά: "Βάζω την προσωπική μου ζωή σε προτεραιότητα"

Η Γιούλικα Σκαφιδά μετράει στο ενεργητικό της πολλές εμπορικές επιτυχίες ωστόσο η αγάπη της για το θέατρο είναι μεγάλη.

32 επώνυμοι φωτογραφίζονται γυμνοί για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική, γυμνή φωτογράφηση φιλοξενεί το περιοδικό "ADORE" της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και άλλους 31 επώνυμους, οι οποίοι... βγαίνουν από τα ρούχα τους –για καλό σκοπό!

Η Δήμητρα Σταθοπούλου μας προσκαλεί σ’ ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι

Μια πολύ ζεστή και όμορφη φωνή, που μετράει ήδη στο μουσικό βιογραφικό της πολλές και σημαντικές συνεργασίες. Με προσεχτικά βήματα και επιλογές που την πάνε κάθε φορά κι ένα βήμα παραπέρα, η Δήμητρα Σταθοπούλου αγαπά να μαθαίνει, να ακούει, να ερμηνεύει, να ζει. Αγαπά και σέβεται τη μουσική. Τη συναντήσαμε με αφορμή το κινηματογραφικό ταξίδι που ετοιμάζει με τον Μίμη Πλέσσα στο Ρυθμός Stage και μιλήσαμε για τους μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές, για την πορεία της και τις προσδοκίες που έχει από τη μουσική του σήμερα…

Κατερίνα Λιόλιου: Δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα του πρώτου της video clip

Την Κατερίνα Λιόλιου τη γνωρίσαμε μέσα απ΄το "Voice". Εκεί είδαμε τον τέλειο  συνδυασμό  πολύ καλής φωνής και  πολύ καλής εμφάνισης. Στο πρώτο της video clip  ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Τσαουσόπουλος φρόντισε ώστε και η εικόνα του "everything about you", της μεγάλης αυτής ραδιοφωνικής επιτυχίας, να είναι μοναδική! Η Κατερίνα μαγνητίζει το φακό, σε ένα σενάριο που θα μπορούσε να έχει και τον τίτλο "hangover".

"ΡΟΥΑ ΜΑΤ": Η νέα, καθημερινή ερωτική σειρά έρχεται στον ΑΝΤ1

Ο έρωτας είναι σαν μια παρτίδα σκάκι. Θέλει σκέψη, στρατηγική και στο τέλος…νικητής είναι μόνο ένας! Στη νέα, συναρπαστική καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1, ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε δύο γυναίκες και έναν άντρα θα πλαισιωθεί από ανταγωνισμό, ζήλια και πάθος και θα τους φτάσει στα άκρα.