Γιώργος Νανούρης - Αυτός είναι ο λόγος που έχει απομακρυνθεί από τα social media

O Γιώργος Νανούρης φέτος σκηνοθετεί την "Κουζίνα" που θα παίζεται μέχρι τις 17 Φλεβάρη στο θέατρο Αποθήκη. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αναλάβει διπλό ρόλο, αυτόν του ηθοποιού και σκηνοθέτη. Και μόνο σε κακό δεν του έχει βγει αφού οι παραστάσεις που σκηνοθετεί γίνονται αμέσως, talk of the town.

Στη συνέντευξή μας στο περιοδικό People μιλά μεταξύ άλλων, για τη σύγχυση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα social media. 

Ανάμεσα στην ηθοποιία και τη σκηνοθεσία, πού γέρνει η ζυγαριά;
Έχουν μπει πολλές φορές στο ζύγι. Σίγουρα, η ζυγαριά κλίνει πια προς τη σκηνοθεσία. Έχει περισσότερο άγχος και αγωνία, αλλά ταυτόχρονα είναι κάτι πολύ δημιουργικό. Γενικά, κάνω μια δουλειά που αγαπώ κι αυτό είναι σπάνιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν κάτι που δεν αγαπούν μόνο για να επιβιώσουν. 

Άκουσες την ατάκα "Τι θέλει τώρα κι ο Νανούρης να μπλέξει με τη σκηνοθεσία";
Μπροστά μου δεν το είπε κανείς. Αν έχει ειπωθεί πίσω από την πλάτη μου, δεν το ξέρω. Αλλά η αλήθεια είναι πως οι δουλειές μου είχαν πάντα την αποδοχή των συναδέλφων μου, οπότε όταν βλέπει ο άλλος πως "μάλλον το έχεις", νομίζω πως δεν θα αντιδράσει έτσι. Θα το κάνει αν σίγουρα δεν το έχεις. Θα "ανοίξω" λίγο το θέμα και θα σου πω ότι πιστεύω πως ό,τι δίνεις, αυτό και θα εισπράξεις από τη ζωή. Εγώ προσπαθώ να φέρομαι στους άλλους όπως θα ήθελα να μου φέρονται. Δηλαδή, πριν απαιτήσω από σένα να είσαι ευγενική μαζί μου, θα είμαι πρώτα εγώ ευγενικός μαζί σου. Πριν απαιτήσω να μην αργήσεις στην πρόβα, θα έχω πάει πρώτος εγώ, και μάλιστα ένα τέταρτο νωρίτερα. Προσπαθώ να λύνω τα πάντα ειρηνικά. Και νομίζω ότι, με έναν τρόπο, εισπράττω και το αντίστοιχο. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η εύκολη κρίση. 

Κάτι που τώρα τελευταία συναντά κανείς κατά κόρον στα social media. 
Ναι, γιατί όλοι έχουν το βήμα να γράψουν τη γνώμη τους. Δεν υπάρχει πια μια αντιστοιχία στο καλό και στο κακό. Μόνο κατακρίνουν, δεν βλέπεις έναν άνθρωπο να πει με ευκολία "Τι καταπληκτική δουλειά έκανε αυτός, μπράβο του". Έχουμε γίνει ζούγκλα. Είμαστε ένας ταλαιπωρημένος λαός, περνάμε δύσκολα –ο καθένας από το δικό του μετερίζι– και προφανώς αυτό έχει βγάλει προς τα έξω τα πιο άγρια ένστικτά μας. Αλλά τι θα γίνει; Στα δύσκολα θα σκοτώσεις το διπλανό σου για να επιβιώσεις ή θα τον βοηθήσεις να σηκωθεί και να επιβιώσετε μαζί; Δυστυχώς, δεν έχω δει όσο θα ήθελα την αλληλεγγύη. Είμαστε έτοιμοι να φάμε ο ένας τον άλλον. Περιμένουν στη γωνία να κάνεις το λάθος για να σε κατασπαράξουν. Αυτό με έχει κάνει να απομακρυνθώ από τα social media, ανεβάζω πια μόνο τις δουλειές μου. Παλιά έγραφα καμιά γνώμη. Τώρα έχω κουραστεί από την ευκολία που ο καθένας κρίνει τον άλλον. Γιατί κρίνεις; Είσαι καλύτερος εσύ; Κι αν είσαι καλύτερος και ανώτερος, έχεις αυτόματα τη δυνατότητα να κρίνεις τον άλλον; Από πού κι ως πού; Και, στην τελική, δεν σε ρώτησε κανείς. Γράφουμε όλοι μια γνώμη που κανείς δεν μας ζήτησε. Έχω άδικο;

Πηγή: peoplegreece.com (Φανή Πλατσατούρα)