Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με διεθνή διαγωνισµό η επιλογή διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Κεραυνός, αλλά όχι ακριβώς εν αιθρία, ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισµού ότι θα προχωρήσει σε νέο και µάλιστα διεθνή διαγωνισµό για τη θέση του διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), "µετά την οµόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης ότι καµία από τις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλογής".

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, "στην τελευταία συνεδρίαση, σε απαρτία, της Επιτροπής, απορρίφθηκαν δώδεκα υποψηφιότητες που είτε δεν πληρούσαν τα ειδικά προσόντα είτε δεν παρουσίασαν τα απαιτούµενα δικαιολογητικά, και τρεις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν εκπρόθεσµα. Απορρίφθηκε επίσης µία συλλογική υποψηφιότητα, καθώς η πρόσκληση αφορά στην οργανική θέση ∆ιευθυντή, δηλαδή µονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης". 

Ως εκ τούτου, η υπουργός Πολιτισµού Μυρσίνη Ζορµπά ευχαρίστησε τα µέλη της Επιτροπής (τον πρόεδρο Δηµοσθένη Κοκκινίδη και τα µέλη Νικόλαο Χατζηνικολάου, Δηµήτρη Ησαΐα, Γιώργο Κουµεντάκη και Ορέστη Ανδρεαδάκη) "για την υπευθυνότητα, την ανιδιοτέλεια και τον µεθοδικό και αντικειµενικό τρόπο που εργάστηκαν". Και αποφάσισε την κήρυξη διεθνούς διαγωνισµού, επισηµαίνοντας ότι "είναι η πρώτη φορά που η πλήρωση της θέσης διευθυντή σε πολιτιστικό οργανισµό δεν γίνεται µε διορισµό αλλά µε προκήρυξη, κίνηση που αποτελεί ένα βήµα για περισσότερη διαφάνεια και εκσυγχρονισµό στη χώρα µας". 

Και ότι ως εκ τούτου "τα εµπόδια και οι δυσκολίες σ' αυτήν την πορεία επιβεβαιώνουν ότι η κουλτούρα των προκηρύξεων απαιτεί κάποιο διάστηµα προκειµένου να αφοµοιωθεί τόσο από την επιστηµονική και από την καλλιτεχνική κοινότητα όσο και από όλους τους ενδιαφερόµενους". 

Το ζήτηµα είναι βέβαια ότι ένας διεθνής διαγωνισµός είναι µια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, αναρωτιέται λοιπόν κανείς πώς θα λειτουργεί µέχρι τότε το µουσείο και πότε θα µπορέσουν να γίνουν τα πολυπόθητα εγκαίνια. Και επίσης, µια που είναι γνωστό ότι σε αυτήν τη φάση υποψηφιότητα είχαν θέσει και οι δύο κυρίες οι οποίες είχαν θητεύσει στη θέση του διευθυντή του ΕΜΣΤ (η Άννα Καφέτση και η Κατερίνα Κοσκινά), έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι προφανώς και οι δικοί τους φάκελοι εµπίπτουν σε µία από τις περιπτώσεις που έκαναν την Επιτροπή να αποφανθεί ότι καµία από τις υποψηφιότητες δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλογής: ήταν συνεπώς είτε εκπρόθεσµοι, είτε άνευ των απαιτούµενων δικαιολογητικών, είτε -λιγότερο πιθανό- δεν πληρούσαν τα ειδικά προσόντα.

Πηγή: ethnos.gr (Ναταλί Χατζηαντωνίου)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Κάν’ το όπως ο Άκης": Ποιες συνταγές θα δούμε αυτή την εβδομάδα;

Η εκπομπή "Κάν' το όπως ο Άκης" δίνει απολαυστικό καθημερινό ραντεβού με τους τηλεθεατές του Mega. Κάθε μέρα στις 16.40, ο αγαπημένος μας σεφ προτείνει λαχταριστές συνταγές, νόστιμα πιάτα και πρωτότυπες δημιουργίες. Ο Άκης μαγειρεύει σε κάθε επεισόδιο μία συνταγή, προτείνοντας εύκολα και οικονομικά πιάτα με απλά υλικά, και δίνει χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για την παρασκευή τους.

Πρόσκληση συμμετοχής στο 3ο Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών και στο 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού

Το θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 3ου Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών που θα διεξαχθεί στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή τον Ιούλιο του 2016 και κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε θιάσους και ομάδες για συμμετοχή. Παράλληλα ανακοινώνεται για πρώτη φορά το 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού για καλλιτεχνικές δημιουργίες που αφορούν στις τέχνες αυτές.

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Η Δήμητρα Σταθοπούλου μας προσκαλεί σ’ ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι

Μια πολύ ζεστή και όμορφη φωνή, που μετράει ήδη στο μουσικό βιογραφικό της πολλές και σημαντικές συνεργασίες. Με προσεχτικά βήματα και επιλογές που την πάνε κάθε φορά κι ένα βήμα παραπέρα, η Δήμητρα Σταθοπούλου αγαπά να μαθαίνει, να ακούει, να ερμηνεύει, να ζει. Αγαπά και σέβεται τη μουσική. Τη συναντήσαμε με αφορμή το κινηματογραφικό ταξίδι που ετοιμάζει με τον Μίμη Πλέσσα στο Ρυθμός Stage και μιλήσαμε για τους μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές, για την πορεία της και τις προσδοκίες που έχει από τη μουσική του σήμερα…

10 ταινίες που ξυπνάνε τον ταξιδιώτη μέσα μας

Μια ταινία μπορεί να κάνει τον θεατή να ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο της ιστορίας της παρέα με τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις. Υπάρχουν ορισμένες ταινίες όμως, που κυριολεκτικά ξυπνάνε μέσα μας τον ταξιδιώτη (π.χ. υπάρχει περίπτωση να δει κανείς το Mama Mia και να μη θέλει να βρεθεί αυτομάτως σε ένα ελληνικό νησί;) Ας δούμε μερικές από αυτές.

32 επώνυμοι φωτογραφίζονται γυμνοί για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική, γυμνή φωτογράφηση φιλοξενεί το περιοδικό "ADORE" της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και άλλους 31 επώνυμους, οι οποίοι... βγαίνουν από τα ρούχα τους –για καλό σκοπό!