Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΛΣΤΑΤ: Οι Έλληνες διαβάζουν περισσότερο, αλλά βλέπουν λιγότερο θέατρο

Περισσότερες παραστάσεις και έργα, αλλά λιγότεροι θεατές από τη μια. Αύξηση κατά 16,1% των αναγνωστών σε δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες από την άλλη.


Αυτά είναι τα στοιχεία που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για την πολιτιστική δραστηριότητα των Ελλήνων κατά το 2017 και δημοσιεύθηκαν πριν λίγες μέρες. 

Τα θέατρα 

Σύμφωνα με την ετήσια απογραφική έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 σε σχέση με το 2016 υπήρξε αύξηση κατά 8,7% στον αριθμό των έργων (3.376 από 3.106 έργα), αύξηση κατά 4,4% στον αριθμό των παραστάσεων (7.257 από 6.950 παραστάσεις) και μείωση κατά 4% στον αριθμό των θεατών (2.594.332 από 2.701.751 άτομα). Τα στοιχεία αφορούν στο είδος θεάματος (αρχαίο δράμα, κλασικό, κωμωδία, δράμα, όπερα, συναυλία κ.λπ.) καθώς και στον αριθμό των έργων, των παραστάσεων και των θεατών ανά είδος θεάματος σε κρατικά, δημοτικά θέατρα και ορχήστρες. Αναφορικά με την κίνηση κατά τη χειμερινή περίοδο, παρατηρείται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών καταγράφηκε στις συναυλίες (280.190 άτομα), στο παιδικό θέατρο (269.468 άτομα) και στο κλασσικό θέατρο (173.627 άτομα).  

Κατά τη θερινή περίοδο, ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών καταγράφηκε στις συναυλίες (301.926 άτομα), στο αρχαίο δράμα (171.216 άτομα) και στην όπερα (74.895 άτομα). Τέλος, οι συνολικές επιχορηγήσεις που έλαβαν τα κρατικά και δημοτικά θέατρα και οι ορχήστρες, παρουσιάζουν αύξηση κατά 5.548.862 ευρώ. 

Οι βιβλιοθήκες

Η Έρευνα Βιβλιοθηκών της Ελλάδος (εκτός των σχολικών) είναι απογραφική, διενεργείται κάθε δύο έτη και καταγράφει ένα σημαντικό αριθμό πληροφοριών που αφορούν τις βιβλιοθήκες, όπως τη νομική μορφή και το είδος τους, την ύπαρξη παραρτημάτων και κινητών μονάδων, τις συλλογές βιβλίων, περιοδικών και χειρογράφων, στοιχεία για το προσωπικό που εργάζεται σε αυτές, τους διαθέσιμους χώρους και τον εξοπλισμό των βιβλιοθηκών, την αναγνωστική κίνηση και την εξυπηρέτηση των αναγνωστών, τον τρόπο ταξινόμησης του υλικού, το οπτικοακουστικό υλικό και την πρόσβαση των βιβλιοθηκών σε ηλεκτρονικά τεκμήρια μέσω διαδικτύου. Η συγκεκριμένη έρευνα καταγράφει την δραστηριότητα όλων των βιβλιοθηκών (εκτός των σχολικών), οι οποίες για το έτος 2016 ανέρχονται σε 445 και περιλαμβάνουν την Εθνική Βιβλιοθήκη, 43 δημόσιες βιβλιοθήκες, 157 δημοτικές βιβλιοθήκες και 244 βιβλιοθήκες νομικών προσώπων (δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου). Αναφορικά με το είδος των βιβλιοθηκών, οι 233 είναι γενικές βιβλιοθήκες και οι 212 είναι ειδικές βιβλιοθήκες, εκ των οποίων ειδικών οι περισσότερες είναι πανεπιστημιακές. Όπως προκύπτει από την έρευνα το σύνολο των παραρτημάτων είναι 153 και των κινητών μονάδων 33.

Αναφορικά με την αναγνωστική κίνηση και τον δανεισμό στις βιβλιοθήκες, κατά τη σύγκριση των ετών 2016 προς 2014 παρουσιάζεται:

* Αύξηση κατά 16,1% στον αριθμό των αναγνωστών - επισκεπτών.
* Μείωση κατά 1,4% στον αριθμό των δανεισθέντων βιβλίων.
* Αύξηση κατά 4,1% στο δανεισμό βιβλίων για εξωτερική χρήση.
* Αύξηση κατά 109,5% στις προσβάσεις χρηστών σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων.
* Αύξηση κατά 19,0% στις προσβάσεις χρηστών στις ιστοσελίδες των βιβλιοθηκών.

Πηγή: cnn.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Hollywood made in…Greece!

Είναι Έλληνες και κατέκτησαν το Hollywood. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι εύκολο και συνηθισμένο, αλλά οι συγκεκριμένοι το κατάφεραν και με μεγάλη επιτυχία. Δεν είναι η Jennifer Aniston, η Nia Vardalos ή η Maria Menounos. Είναι και αυτές, αλλά είναι και οι άλλοι, που μας κάνουν πολύ περήφανους, γιατί είναι δικοί μας, έχουν κάτι από εμάς και μας αρέσει να αισθανόμαστε ότι τα κατάφεραν και πέτυχαν, σε έναν χώρο που δεν χαρίζεται. Το περιοδικό Down Town διαλέγει κάποιους από αυτούς και μας τους παρουσιάζει. Kαι αν κάποιους δεν τους ξέραμε, είναι καιρός, λοιπόν, να τους μάθουμε.

Γιούλικα Σκαφιδά: "Βάζω την προσωπική μου ζωή σε προτεραιότητα"

Η Γιούλικα Σκαφιδά μετράει στο ενεργητικό της πολλές εμπορικές επιτυχίες ωστόσο η αγάπη της για το θέατρο είναι μεγάλη.

Κρίση στο γάμο του Τζέιμι Ντόρναν;

Ο πρωταγωνιστής του Fifty Shades of Grey προσπαθεί να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά του. Η Αμέλια Γουόρνερ τον ακολουθεί σε κάθε πρεμιέρα και ποζάρει χαμογελαστή δίπλα του στο κόκκινο χαλί. Μόλις σβήνουν τα φώτα όμως αρχίζουν τα προβλήματα.

10 ταινίες που ξυπνάνε τον ταξιδιώτη μέσα μας

Μια ταινία μπορεί να κάνει τον θεατή να ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο της ιστορίας της παρέα με τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις. Υπάρχουν ορισμένες ταινίες όμως, που κυριολεκτικά ξυπνάνε μέσα μας τον ταξιδιώτη (π.χ. υπάρχει περίπτωση να δει κανείς το Mama Mia και να μη θέλει να βρεθεί αυτομάτως σε ένα ελληνικό νησί;) Ας δούμε μερικές από αυτές.

32 επώνυμοι φωτογραφίζονται γυμνοί για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική, γυμνή φωτογράφηση φιλοξενεί το περιοδικό "ADORE" της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και άλλους 31 επώνυμους, οι οποίοι... βγαίνουν από τα ρούχα τους –για καλό σκοπό!