Wanted: Bad Santa: Ο "Άγιος Βασίλης" ήταν… λέρα!


Μήπως τον έχετε δει; Έχει λευκή γενειάδα, φοράει κόκκινη στολή και κρατά έναν μεγάλο σάκο. Καταζητείται για ληστείες, ναρκωτικά, φόνους, σωματικές βλάβες, εκφοβισμό και σεξουαλική παρενόχληση. Ho-ho-ho...; 


των Βισάπ Αγαμπατιάν και Έλενας Κιουρκτσή

Έχει αποδειχθεί ότι η αγιοβασιλιάτικη ενδυμασία αποτελεί μια έξοχη "κάλυψη", προκειμένου να περνάει κανείς απαρατήρητος κάνοντας κάθε είδους... κακές πράξεις. Αν νομίζετε, λοιπόν, ότι όλα είναι αγνά και ασφαλή μέσα στην εορταστική θαλπωρή των ημερών, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.


Αν και το κόκκινο της στολής του Άη Βασίλη εδραιώθηκε μόλις το 1931 από μια διαφήμιση της Coca Cola, που ήθελε το χρώμα να ταιριάζει με το αναψυκτικό της, το κουστούμι και το όνομα του Αγίου έκαναν... χρυσές δουλειές πολύ πιο πριν.


Η πρώτη αναφορά "κακού" Άη Βασίλη καταγράφηκε τον Δεκέμβρη του 1882, όταν ένας κάτοικος του Eureka Springs στο Arkansas, με το όνομα... Santa Claus κατηγορήθηκε ότι πούλησε παράνομα δύο γαλόνια ουίσκι σε φυλή Ινδιάνων Cherokee. Ο συγκεκριμένος "Άγιος" μάλλον έκανε το θαύμα του, αφού η υπόθεσή του δεν εκδικάστηκε ποτέ.


Ωστόσο, κάποια στιγμή, στο Sort land της Βόρειας Νορβηγίας, ο σερίφης Bjorn Johansen έλαβε ένα ανέλπιστο δωράκι από κάποιον που υπέγραφε ως Santa Claus και του "κάρφωνε" δύο παράνομα αποστακτήρια αλκοόλ στην περιοχή. Η δε δήλωση του σερίφη προς τους δημοσιογράφους κινήθηκε στο πνεύμα των ημερών: "Αυτές οι συλλήψεις μπορεί να αλλάξουν την άποψη των υπόπτων για το αν πράγματι... υπάρχει ο Άη Βασίλης!".

Αντί για μποναμά... φέρε τώρα τα λεφτά!


Ήταν 23 Δεκεμβρίου του 1927, όταν ο "Άγιος" και οι τρεις συνεργοί του μπήκαν στη First National Bank του Cisco, στο Τέξας, και με προτεταμένα τα όπλα φώναξαν "everybody cool, this is a robbery", που σε... Ταραντίνο Ελληνικά σημαίνει ληστεία. 

Τότε, μια σειρά από τραγελαφικά λάθη οδήγησαν στο μεγαλύτερο μακελειό που είχε γνωρίσει το Τέξας: Ο Άη Βασίλης τράβηξε την προσοχή ενός κοριτσιού που κάλεσε σε βοήθεια. Το κλεμμένο αυτοκίνητο για τη διαφυγή τους ξέμεινε από βενζίνη. Οι ληστές δεν γνώριζαν ότι όλοι στη πόλη του Cisco οπλοφορούσαν, λόγω της αμοιβής 5.000 δολαρίων που προσέφερε η Ένωση Τραπεζιτών του Τέξας σε οποιονδήποτε πυροβολούσε και σκότωνε ληστή τράπεζας.
Ο απολογισμός της ληστείας ήταν δύο νεκροί, επτά τραυματίες και το λιγότερο 200 τρύπες από σφαίρες στην τράπεζα. Οι συνεργοί συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν βάσει του νόμου, ενώ ο "Άγιος" απαγχονίστηκε.


Οι πολυάριθμες ληστείες με δράστες Άγιους Βασίληδες ανάγκασαν το 1999 δύο από τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες να απαγορεύσουν την είσοδο στα υποκαταστήματά τους σε ανθρώπους ντυμένους με τη συγκεκριμένη στολή. 

Το 2002, στην Τασμανία, ο Άη Βασίλης-ληστής, βγαίνοντας από την τράπεζα, πέταξε τη στολή του μπροστά σε δεκάδες περαστικούς που έσπευσαν να τον συλλάβουν. Διέφυγε με κλεμμένο ποδήλατο, αλλά μια ανεπιτυχής ορθοπεταλιά τον έριξε κάτω και τον οδήγησε στη φυλακή. Το δικαστήριο αναγνώρισε ως ελαφρυντικό τις... αλλεπάλληλες γκάφες του και "του έριξε" τέσσερα χρονάκια μόνο. 

Λίγα χρόνια πριν, ο "Άγιος" εμφανίστηκε και πάλι στο Trondheim της Νορβηγίας. Ο Dennis Berge καθόταν στο κλειστό μαγαζί του και δούλευε στον υπολογιστή, όταν άκουσε την πόρτα να ανοίγει. Και τότε κοκάλωσε. "Ο Άη Βασίλης στεκόταν απέναντί μου με γενειάδα, κόκκινη κάπα και μαύρη ζώνη". Αφού αιφνιδιάστηκε βλέποντας τον ιδιοκτήτη, ο "Άγιος" έγινε καπνός, αφήνοντας ως μόνο αποδεικτικό στοιχείο τον σάκο του. Η Αστυνομία έκλεισε την υπόθεση με το συμπέρασμα "No sign of Santa". 

Ο Άη Βασίλης με το μαχαίρι...

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.