Ο Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ εγκαινιάζουν το TrialWatch, μια σπουδαία πρωτοβουλία για τη Δικαιοσύνη

Το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη ανακοίνωσε την πρωτοβουλία TrialWatch, μια προσπάθεια να αξιολογηθούν και να βελτιωθούν οι επιδόσεις των δικαστικών συστημάτων παγκοσμίως.Ο Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ έχουν ενώσει τις δυνάμει τους όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο. Μαζί, ο ηθοποιός και η δικηγόρος έχουν δημιουργήσει το Ίδρυμα για τη Δικαιοσύνη "Clooney Foundation for Justice", το οποίο έχει ως στόχο τη δικαιότερη απονομή δικαιοσύνης μέσα από το δικαστικό σύστημα. 

Τώρα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε την παγκόσμια πρωτοβουλία TrialWatch, η οποία θα εστιάζει στην παρακολούθηση δικών στις οποίες υπάρχει κίνδυνος κατάχρησης εκ μέρους της δικαστικής εξουσίας και το οποίο θα αξιολογεί εθνικά δικαστικά συστήματα.

Σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια και τον Αμερικανικό Δικηγορικό Σύλλογο, η πρωτοβουλία TrialWatch θα δημιουργήσει και θα εκπαιδεύσει ένα διεθνές δίκτυο ειδικών, συμπεριλαμβανομένων και μη δικηγόρων, οι οποίοι θα παίζουν το ρόλο του παρατηρητή και των οποίων οι αναφορές θα χρησιμοποιούνται από νομικούς εμπειρογνώμονες για την βαθμολόγηση των δικών, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές. Αρκετοί δικηγόροι και ακαδημαϊκοί μετέχουν ήδη στην TrialWatch. 

"Σήμερα, δικαστήρια σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται ως εργαλεία καταπίεσης. Οι κυβερνήσεις ξεμπλέκουν πολύ εύκολα με φυλακισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης, επιβάλλουν τη σιωπή  σε επικριτές τους, διώκουν δικαστικά ευάλωτες ομάδες. Με τους παρατηρητές της δίκης θα έρχονται στο φως όλες αυτές οι καταχρήσεις", σημειώνει η Αμάλ Κλούνεϊ σε ανακοίνωσή της.

Η Αμάλ Κλούνεϊ είναι δικηγόρος που χειρίζεται θέματα διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επίκουρη καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια από το 2015. Παντρεύτηκε τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζορτζ Κλούνεϊ το 2014 και το 2016 δημιούργησαν μαζί το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη δικαιοσύνη που επικεντρώνεται στην προώθηση της δικαιοσύνης στις δικαστικές αίθουσες και οπουδήποτε χρειάζεται. 

Ανάμεσα στις ιδιαίτερα  προβεβλημένες από τα ΜΜΕ υποθέσεις που έχει αναλάβει η Αμάλ Κλούνεϊ  είναι η εκπροσώπηση του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμόσενκο αλλά και της Αρμενίας στον αγώνα της χώρας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Πηγή: cnn.gr