Christian Dior - Η μόδα συναντά το design

Οι λάτρεις της μόδας και του design θα ενθουσιαστούν σίγουρα με την έκθεση "Dior: From Paris to the World" που πραγματοποιείται αυτό τον καιρό στο μακρινό Μουσείο Τέχνης του Denver, στην Αμερική.
Ο σπουδαίος οίκος μόδας Dior γιορτάζει 70 χρόνια δημιουργίας και πρωτοπορίας με μία μεγάλη αναδρομική έκθεση, γεμάτη ρούχα, αξεσουάρ και ντοκουμέντα της λαμπερής και πετυχημένης πορείας του. 

Το σημαντικό αυτό γεγονός απαιτούσε και την κατάλληλη αρχιτεκτονική προσοχή γι' αυτό και τον σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου, το ΟΜΑ, το οποίο μετρά πάνω από 40 χρόνια στο χώρο. Η έκθεση ερευνά την ιστορία και τις θεμελιώδεις αρχές του οίκου μόδας Dior, μέσα από ένα ταξίδι στα 70 χρόνια δραστηριότητάς του, στην κληρονομία και την παγκόσμια επιρροή του. Παρουσιάζονται 534 εκθέματα, πάνω από 200 ενδύματα υψηλής ραπτικής, έργα τέχνης και αξεσουάρ, κοσμήματα, φωτογραφίες, σκίτσα και βίντεο. Η ροή της έκθεσης μάς ξεδιπλώνει με χάρη όλες τις φάσεις του οίκου, ανάλογα με τον creative director της κάθε περιόδου. Από τον ίδιο τον Christian Dior, στον Yves Saint Laurent, στον Marc Bohan, έως τον Gianfranco Ferre και τον John Galliano, φτάνει μέχρι τον Raf Simons αλλά και τη σημερινή creative director Maria Grazia Chiuri. 

Πρόκειται για μία μεγάλη γιορτή και ανάδειξη του μεγαλείου του οίκου και της προσωπικότητας του Christian Dior. Ο γκαλερίστας που έγινε καλλιτέχνης και κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω στη μόδα στα μέσα του 20ου αιώνα. Δημιούργησε έργα υψηλής ραπτικής που εξέφρασαν την απόλυτη θηλυκότητα και επανέφεραν την αίγλη που είχε χαθεί λόγω των καταστροφών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Πέρα από την αξία των εκθεμάτων και την πολυαναμενόμενη αυτή παρουσίαση του έργου του οίκου, την παράσταση κλέβει επίσης ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της έκθεσης. Το project ανέλαβε το ιστορικό γραφείο ΟΜΑ που ιδρύθηκε στο Rotterdam αλλά  δραστηριοποιήθηκε παγκοσμίως και καθόρισε το post-modern κίνημα της αρχιτεκτονικής. Πιο συγκεκριμένα, το σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε ο νέος και πολλά υποσχόμενος αρχιτέκτονας Shohei Shigematsu, ο οποίος έχει φανερή αδυναμία στις τέχνες και τη μόδα. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με καλλιτέχνες όπως οι Cai Guo Qiang, Marina Abramovic και Kanye West, και έχει σχεδιάσει επίσης την έκθεση "Waist Down" της Prada το 2006 και την έκθεση "Manus X Machina: Fashion in an Age of Technology" για το το Met Museum το 2016. Παρόλα αυτά είναι ένα φρέσκο όνομα που δεν έχει "υπερ-καταναλωθεί" ακόμα από το χώρο της μόδας και για αυτό προτιμήθηκε από την Florence Müller, επιμελήτρια της έκθεσης. Η Muller αναφέρει πως "Ο αρχιτέκτονας έχει χρησιμοποιήσει πραγματικά ως αφετηρία το κτήριο και το μέταλλο που το χαρακτηρίζει. Από τη μία πλευρά το αρσενικό αυτό μέταλλο συνδέεται με το γεγονός ότι ο Christian Dior είχε έναν πολύ αρρενωπό τρόπο ραπτικής, ενώ από την άλλη μεριά επικρατεί η θηλυκότητα, ο κυματισμός, οι καμπύλες και τα πέταλα, που εμφανίζονται στο τέλος της έκθεσης". Ο αρχιτέκτονας προσπάθησε να εκφράσει την αισθητική και τις αρχές του οίκου στο χώρο και το σχεδιασμό, ώστε μαζί με τα εκθέματα να αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο που δομεί τη συνολική Dior εμπειρία. Ακόμα, απέφυγε περιττά στολίδια, υπερβολές και κινήσεις εντυπωσιασμού για να αφήσει χώρο στα ίδια τα ρούχα-έργα τέχνης να λάμψουν και να θαυμαστούν. "Ο ίδιος ο Christian Dior ήταν εμπνευσμένος συχνά από το περπάτημα στον κήπο του στο Granville και θέλαμε αυτή η έκθεση να δημιουργεί την αίσθηση μιας οργανική εμπειρία, σαν να περπατάς μέσα σε έναν κήπο", δήλωσε ο Shigematsu. "Θέλαμε τα δωμάτια της έκθεσης να δομούνται από ένα υλικό και σκεφτήκαμε ότι το μέταλλο θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον, γιατί το ίδιο το κτίριο είναι χτισμένο με μέταλλο. Μεταφέροντας, λοιπόν, το υλικό του εξωτερικού στο εσωτερικό, δημιουργούμε ένα αφαιρετικό, νεφελώδες περιβάλλον που αφήνει το ρούχο στο κέντρο της προσοχής και την αρχιτεκτονική να τα υπογραμμίζει και να τα αναδεικνύει". Dior, μόδα και αρχιτεκτονική σε μία μαγική συνάντηση. Η μελλοντικά ιστορική έκθεση θα συνεχιστεί στο Ντένβερ μέχρι τον Μάρτιο του 2019 και αναμένεται να μεταφερθεί στο Ντάλας το καλοκαίρι του 2019.

Πηγή: marieclaire.gr