Ράνια Θρασκιά - Αυτό είναι το νέο της στοίχημα

Σε ένα μοντέρνο χώρο στο Νέο Ψυχικό, ανοιχτό στον καθέναν που αναζητά την αυτοβελτίωση σε οποιονδήποτε τομέα της προσωπικής, επαγγελματικής και κοινωνικής του ζωής, συνάντησα τη Ράνια Θρασκιά για να συζητήσουμε για το νέο της εγχείρημα.

Η ίδια με ξεναγεί στο χώρο και μου μιλάει για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης που παρέχει το Κέντρο Προσωπικής και Οικογενειακής Εξέλιξης, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των δυσκολιών και των αρνητικών συναισθημάτων που κατακλύζουν το σύγχρονο άνθρωπο. 

Σκοπός της ομάδας που εργάζεται στο κέντρο, το οποίο άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στο κοινό, είναι η βοήθεια στην αναγνώριση και την αξιοποίηση των κρυμμένων δυνάμεων που διαθέτει κάθε άνθρωπος, ώστε να είναι σε θέση να απολαμβάνει στο μέγιστο βαθμό τις χαρές της ζωής. Φυσικά υπάρχουν και τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία οδηγούν πολλούς στο κατώφλι της ψυχοθεραπείας. 

"Όλοι στην πορεία της ζωής μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες και προκλήσεις, απέναντι στις οποίες αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε" λέει η Ράνια και συνεχίζει: "Πιθανές αλλαγές στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή ενός ατόμου, μια ξαφνική απώλεια, ένας χωρισμός, αλλά και καθημερινά ζητήματα που αφορούν στη σχέση του γονιού με τα παιδιά του είναι κάποια από τα θέματα για τα οποία οι άνθρωποι μας εμπιστεύονται στην πορεία της εξέλιξής τους". 

Αναφερόμενη στο πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του Κέντρου Προσωπικής και Οικογενειακής Εξέλιξης, η Ράνια εξηγεί στο People: "Το Κέντρο γεννήθηκε από την επιθυμία μου να ασχοληθώ ενεργά με το χώρο της ψυχικής υγείας, μετά το τέλος των σπουδών μου. Τότε που συνειδητοποίησα ότι όλοι οι άνθρωποι που περνούν μικρές ή μεγάλες περιόδους στη ζωή τους κατά τις οποίες δοκιμάζονται απελπίζονται, πονούν και νιώθουν ανίσχυροι έχουν δικαίωμα να πάρουν βοήθεια. Να μπορέσουν μέσα από μια διαδικασία που εμπεριέχει φροντίδα, ανθρώπινη ζεστασιά αλλά και πιστοποιημένη επιστημονική γνώση να ανακαλύψουν τις κρυμμένες τους δυνάμεις και να ξαναβγούν στο φως και στη χαρά. Είμαι ενθουσιασμένη και συγκινημένη όταν βλέπω αυτή τη διαδρομή προς την αλλαγή και την ανακούφιση στα μάτια των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται. Είναι από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες της ζωής μου!". 

Η Ράνια, η οποία παράλληλα με τη δημοσιογραφική της ιδιότητα είναι παιδαγωγός με μεταπτυχιακό στην κλινική και κοινοτική ψυχολογία, πιστοποιημένη σύμβουλος ψυχικής υγείας και οικογενειακή σύμβουλος, συνεργάζεται με μια ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων στο χώρο της ψυχικής υγείας με διαφορετικές γνωστικές αναφορές και εξειδίκευση, ώστε οι υπηρεσίες και τα προγράμματα που παρέχονται στο Κέντρο Προσωπικής και Οικογενειακής Εξέλιξης να είναι προσαρμοσμένα στις προσωπικές ανάγκες και στόχους του κάθε ατόμου. 

Σε ποιες περιπτώσεις προτιμάται όμως η ομαδική και σε ποιες η προσωπική συνεδρία; "Η ομαδική ψυχοθεραπεία προϋποθέτει το άτομο να έχει την εμπειρία της ατομικής θεραπείας, να έχει έρθει σε επαφή με τον εαυτό του και τα πιο σημαντικά θέματα απ' όλα όσα τον απασχολούν. Στη συνέχεια ο ειδικός, σύμβουλος ή θεραπευτής, συναποφασίζει με τον εξυπηρετούμενο πότε είναι έτοιμος να ενταχθεί σε μια ψυχοθεραπευτική ομάδα, ώστε να συνεχίσει την πορεία του προς την αυτογνωσία σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, με την αλληλεπίδραση δηλαδή κι άλλων ατόμων".

Πηγή: peoplegreece.com (Μαρία Παπαϊωάννου)