Μουσεία αισθήσεων, παραισθήσεων και νοσταλγίας: Μια "διαφορετική" βόλτα στη γιορτινή Αθήνα


Η εορταστική περίοδος είναι για πολλούς μια ευκαιρία να βρεθούν με αγαπημένα πρόσωπα και να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν. Κι αν η "επίσκεψη στο μουσείο" ακούγεται σε πολλούς… βαρετή ως γιορτινή δραστηριότητα, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουν! Κάναμε μια βόλτα στην πρωτεύουσα και ανακαλύψαμε εναλλακτικές επιλογές, με εκθέματα που μπορούν να μας ξαφνιάσουν ευχάριστα, κάνοντάς μας τελικά λάτρεις των μουσείων!

Tου Άγγελου Μιχ. Μπαγιάτη 

Από μικρά παιδάκια ακόμα, μαθαίνουμε την αξία της επίσκεψης στα μουσεία. Ίσως, βέβαια, με έναν πιο συντηρητικό και ίσως λίγο βαρετό τρόπο, χωρίς όμως αυτό να μειώνει την αξία των ερεθισμάτων και των γνώσεων που αποκομίζαμε – αρχαιολογικών, λαογραφικών, ιστορικών, πολιτιστικών κ.λπ.
Καθώς η τεχνολογία προχωρά με ιλιγγιώδη ταχύτητα, οι παιδαγωγικές μέθοδοι εξελίσσονται, ενώ και τα ίδια τα μουσεία εξελίσσονται, επεκτεινόμενα και σε νέους τομείς, πιο συμβατούς με τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εποχής.
Στην Αθήνα του 2018, υπάρχουν πλέον πολλές εναλλακτικές, πρωτότυπες και διαφορετικές επιλογές για μουσεία πιο εξειδικευμένων εκθεμάτων.

Ας ξεκινήσουμε από το new entry “Μουσείο των Ψευδαισθήσεων”, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας. Τα social media έχουν ήδη “πάρει φωτιά” σχετικά με αυτόν τον εκθεσιακό χώρο, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να περιηγηθούν στον άγνωστο και αινιγματικό κόσμο των ψευδαισθήσεων. “Αν μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, να είσαι σίγουρος ότι μια οφθαλμαπάτη αξίζει παραπάνω από ένα εκατομμύριο!”, λέει χαρακτηριστικά το φυλλάδιο του μουσείου.
Οι διάφορες εικόνες, κατασκευές, αλλά και τα περίεργα τρικ στα δωμάτια του μουσείου, θα ξεγελάσουν τα μάτια σου και θα ψυχαγωγήσουν το μυαλό σου.

Άστιγγος 12 (Ερμού 119), Μοναστηράκι
Τηλ.: 210 323 8065
Δευ-Κυρ: 10 π.μ. – 10 μ.μ.
Γενική είσοδος: 9 €, παιδιά 6 €, φοιτητές 7 €
https://www.museumofillusions.gr/el/

Αν αγαπάς την παράδοση και τον μαγικό κόσμο του θεάτρου σκιών, δεν πρέπει να παραλείψεις μια επίσκεψη στο “Σπαθάρειο Μουσείο” του Δήμου Αμαρουσίου, το καλοφτιαγμένο στέκι του Καραγκιόζη. Πρόκειται για έναν ξεχωριστό χώρο, όπου θα βρεις τη συλλογή του μεγαλύτερου καραγκιοζοπαίχτη της Ελλάδος, Ευγένιου Σπαθάρη.
Οι μεν μεγάλοι θα θυμηθούν τα παλιά καραγκιοζοθέατρα, οι δε μικροί θα γνωρίσουν ένα ξεχωριστό θεατρικό είδος που τείνει να εξαφανιστεί.
Βορείου Ηπείρου 27 και Μεσογείων, Μαρούσι
Δευ-Παρ: 10 π.μ – 2 μ.μ
Είσοδος ελεύθερη
http://www.karagiozismuseum.gr

Τον Μάρτιο του 2011 ξεκίνησε τη λειτουργία του το “Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου” στον Πολυχώρο Capitol Mall, με 120 εκθέματα-αυτοκίνητα (συλλογή του Ιδρύματος Θεόδωρου και Γιάννας Χαραγκιώνη), τα οποία χρονολογούνται από το 1895, έως το 1980 περίπου. 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.planbemag.gr κάνοντας κλικ εδώ.