Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για 120.000 ευρώ πουλήθηκε το συμβόλαιο της γαλλικής έκδοσης του "Κεφαλαίου"

Σε τιμή πέντε φορές υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση των υπευθύνων της δημοπρασίας, πωλήθηκε το συμβόλαιο της γαλλικής έκδοσης του "Κεφαλαίου", του μείζονος έργου του Καρλ Μαρξ, από το οίκο πωλήσεων Ader Nordmann.Το πρωτότυπο συμβόλαιο της πρώτης γαλλικής έκδοσης του κειμένου που θεμελίωσε τον μαρξισμό και πωλήθηκε έναντι 121.600 ευρώ, προέβλεπε μεταξύ των υπογεγραμμένων Καρλ Μαρξ και εκδότη Μορίς Λασάτρ πως "η έκδοση θα είναι με μορφή και σε τιμή που θα θέτουν το έργο εντός της εμβέλειας των πιο μικρών βαλάντιων". 

Σύμφωνα με τον ειδικό επί των πωλήσεων Τιερί Μποντέν, ο εκδότης πρότεινε μια εκτύπωση σε δύο στήλες ώστε να μειωθεί το κόστος. 

Η αρχική εκτίμηση της αξίας του συμβολαίου ήταν 25.000 ευρώ. 

Κατά την ίδια πώληση, διατέθηκαν επίσης 23 χειρόγραφες επιστολές του Καρλ Μαρξ που απευθύνονταν στο γάλλο εκδότη του. Δύο εξ αυτών κατακυρώθηκαν έναντι ποσού άνω των 160.000 ευρώ συνολικά (των εξόδων περιλαμβανομένων), πάνω από τέσσερις φορές πάνω από την εκτίμηση. 

Μερικές από τις επιστολές, που χρονολογούνται κυρίως από το 1872, επιβεβαιώνουν πως ο Μαρξ μετέφρασε ο ίδιος στα γαλλικά ολόκληρο το πρώτο κεφάλαιο του έργου. Ο γερμανός φιλόσοφος και θεωρητικός, ο οποίος ήταν και γαλλόφωνος, δεν είχε ικανοποιηθεί από τη δουλειά που είχε κάνει ο μεταφραστής. 

"Γνωρίζαμε πως ο Μαρξ είχε συμμετάσχει σ' αυτή τη μετάφραση, όμως όχι πως είχε συντάξει ένα τόσο μεγάλο μέρος. Αυτά τα ιστορικά έγγραφα ήταν γνωστά σε ορισμένους ειδικούς, όμως δεν είχαν ποτέ δοθεί στη δημοσιότητα. Το σύνολό τους διατηρούνταν μέχρι τώρα ευλαβικά από έναν απόγονο του Μορίς Λασάτρ", ανέφερε ο ειδικός. 

Ο οίκος Sotheby's έβγαλε σε δημοπρασία στο Παρίσι μια αρχική έκδοση της πρώτης μετάφρασης του "Κεφαλαίου" στα γαλλικά, στο πλαίσιο της διάλυσης της βιβλιοθήκης του Πιέρ Μπερζέ, επιχειρηματία και συντρόφου του μόδιστρου Ιβ Σεν Λοράν. 

Αφιερωμένο δια χειρός Καρλ Μαρξ στον άγγλο γεωλόγο Τζον Ρος Ντάκινς, το έργο θα πωληθεί μαζί με μια χειρόγραφη επιστολή του γερμανού φιλοσόφου που απευθύνεται στον γάλλο εκδότη του. Το σύνολο εκτιμάται μεταξύ 40.000 και 60.000 ευρώ.

Πηγή: tovima.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Hollywood made in…Greece!

Είναι Έλληνες και κατέκτησαν το Hollywood. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι εύκολο και συνηθισμένο, αλλά οι συγκεκριμένοι το κατάφεραν και με μεγάλη επιτυχία. Δεν είναι η Jennifer Aniston, η Nia Vardalos ή η Maria Menounos. Είναι και αυτές, αλλά είναι και οι άλλοι, που μας κάνουν πολύ περήφανους, γιατί είναι δικοί μας, έχουν κάτι από εμάς και μας αρέσει να αισθανόμαστε ότι τα κατάφεραν και πέτυχαν, σε έναν χώρο που δεν χαρίζεται. Το περιοδικό Down Town διαλέγει κάποιους από αυτούς και μας τους παρουσιάζει. Kαι αν κάποιους δεν τους ξέραμε, είναι καιρός, λοιπόν, να τους μάθουμε.

Γιούλικα Σκαφιδά: "Βάζω την προσωπική μου ζωή σε προτεραιότητα"

Η Γιούλικα Σκαφιδά μετράει στο ενεργητικό της πολλές εμπορικές επιτυχίες ωστόσο η αγάπη της για το θέατρο είναι μεγάλη.

Κρίση στο γάμο του Τζέιμι Ντόρναν;

Ο πρωταγωνιστής του Fifty Shades of Grey προσπαθεί να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά του. Η Αμέλια Γουόρνερ τον ακολουθεί σε κάθε πρεμιέρα και ποζάρει χαμογελαστή δίπλα του στο κόκκινο χαλί. Μόλις σβήνουν τα φώτα όμως αρχίζουν τα προβλήματα.

10 ταινίες που ξυπνάνε τον ταξιδιώτη μέσα μας

Μια ταινία μπορεί να κάνει τον θεατή να ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο της ιστορίας της παρέα με τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις. Υπάρχουν ορισμένες ταινίες όμως, που κυριολεκτικά ξυπνάνε μέσα μας τον ταξιδιώτη (π.χ. υπάρχει περίπτωση να δει κανείς το Mama Mia και να μη θέλει να βρεθεί αυτομάτως σε ένα ελληνικό νησί;) Ας δούμε μερικές από αυτές.

32 επώνυμοι φωτογραφίζονται γυμνοί για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική, γυμνή φωτογράφηση φιλοξενεί το περιοδικό "ADORE" της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και άλλους 31 επώνυμους, οι οποίοι... βγαίνουν από τα ρούχα τους –για καλό σκοπό!