Έρχεται και η Ασιατική Eurovision το 2019!

Ήταν επόμενο να συμβεί. Από τη στιγμή που μπήκε και η Αυστραλία στο παιχνίδι, με σοβαρότητα θρησκευτικής μέθεξης, τότε έπρεπε να περιμένουμε και τον κοιμισμένο γίγαντα, την Ασία, να στήσει τη δική της Eurovision που πλέον δεν έχει να κάνει τίποτα με "Euro-".

Το ευχάριστο είναι ότι η ασιατική pop σκηνή, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό στο να φανεί όσο τρελή της αρέσει, απόδειξη η σκηνή της κορεάτικης K-pop που μπορεί να κάνει ακόμα και ένα καρτούν να πάθει παράκρουση. 

Οι λεπτομέρειες για το Eurovision Asia Song Contest του 2019: 

Για πρώτη φορά λοιπόν, ο ευρωπαϊκός αυτός διαγωνισμός που έχει δώσει άφθονες επιτυχίες, γέλια, δάκρυα, παγιέτες και ιδρώτα εδώ και 60 χρόνια, επεκτείνεται και στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού. 

Πριν λίγες ημέρες μάθαμε ότι ο διαγωνισμός θα φιλοξενηθεί στην Αυστραλία, στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Χρυσής Ακτής του Queensland, από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου του 2019. Οκτώ ημέρες στις οποίες θα εμφανιστούν καλλιτέχνες "υψηλού προφίλ" (ελπίζουμε για το χειρότερο) από 15 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, ενώ θα υπάρχει Κόκκινο Χαλί, πάρτι γνωριμίας με το κοινό και τους εκπροσώπους του τύπου και 3ωρη ζωντανή αναμετάδοση τη βραδιά του μεγάλου φινάλε (στις 7/12/2019). 

Συμμετοχές (15 μέχρι στιγμής):
Αυστραλία – Κίνα – Χονγκ Κονγκ – Ινδία – Ινδονησία – Ιαπωνία – Καζακστάν – Μαλδίβες – Νέα Ζηλανδία – Παπούα Νέα Γουινέα – Σιγκαπούρη - Νήσοι Σολομώντα – Νότια Κορέα – Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα – Βανουάτου. 

Πού είναι η Βόρεια Κορέα; Ε;
Είναι ίσως η συμμετοχή που θα περιμέναμε περισσότερο απ' όλες. 

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Τον Μάρτιο του 2016 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ότι έχει υπογραφεί μία συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αναμεταδόσεων (EBU) και του Αυστραλιανού Special Broadcasting Service (SBS), η οποία άνοιγε το δρόμο για την επέκταση του διαγωνισμού της Eurovision και στις ασιατικές χώρες, στο ακριβώς ίδιο φορμά με της Ευρώπης αν και οι λεπτομέρειες ανάμεσα στο SBS και την εταιρεία παραγωγής Blink TV βρίσκονταν ακόμα υπό ρύθμιση. Ο πρώτος διαγωνισμός (για τον οποίο ακόμα δεν είχε βρεθεί ονομασία) επρόκειτο να γίνει στην Αυστραλία το 2017. 

Λίγο καιρό αργότερα άρχισαν να ρυθμίζονται λεπτομέρειες που είχαν να κάνουν με τον τρόπο επιλογής των συμμετοχών μια και αυτές υπήρχε πιθανότητα να φτάσουν τις 68 (θα άντεχες;). Καθώς άρχισαν να καταφθάνουν σωρηδόν οι συμμετοχές, άρχισε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον και για τη θέση της χώρας που θα φιλοξενήσει τον πρώτο διαγωνισμό και συγκεκριμένα από την Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία. Η Σιγκαπούρη μάλιστα, προσπάθησε να πλειοδοτήσει υποσχόμενη ότι θα διέθετε το ποσό των 4 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διοργάνωση του διαγωνισμού. Εξαιτίας όμως προβλημάτων της περίπλοκης διοργάνωσης αλλά και των πολιτικών συνθηκών, η πρεμιέρα του διαγωνισμού μετατέθηκε για το 2018. 

Στην πρώτη φάση του σχεδιασμού είχε αποφασιστεί ο διαγωνισμός να γίνεται μέσα σε μία βραδιά και να μην έχει τις φάσεις των δύο ημιτελικών με όριο τις 20 χώρες στον καθένα, όπως γίνεται στην Ευρώπη.

Πηγή: athensvoice.gr (Γιάννης Νένες)