Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απονεμήθηκαν τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού από το Αθηνόραμα


Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2018 από το περιοδικό Αθηνόραμα απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια επετειακή βραδιά, αφιερωμένη στα 20 χρόνια του θεσμού.

Η βραδιά των Θεατρικών Βραβείων του 2018 δεν ήταν μόνο η ετήσια γιορτή του θεάτρου και των ανθρώπων του. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο ίδιος ο θεσμός που συμπληρώνει φέτος τα 20 του χρόνια, μια επέτειος που στάθηκε αφορμή αφενός για μια ξεκαρδιστική και ταυτόχρονα συγκινητική ανασκόπηση και αφετέρου για ένα χρονικό άλμα προς το θεατρικό μας μέλλον.
Καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2017 – 2018 αναδείχθηκε σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του Αθηνοράματος και του athinorama.gr το «Παιχνίδι της Σφαγής» του Εθνικού Θεάτρου, που συγκέντρωσε συνολικά έξι βραβεία, μεταξύ αυτών και το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Γιάννη Κακλέα.
Την επετειακή τελετή απονομής παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ο πρώτος εκπροσωπώντας την ιστορία και το παρόν των Θεατρικών Βραβείων ενώ ο δεύτερος το μέλλον του θεσμού, φτάνοντας  με «ψηφιακό»  downloading από το 2028 και την τελετή απονομής των 30ων Θεατρικών Βραβείων. Μαζί θυμήθηκαν τις καλύτερες παραστάσεις της εικοσαετίας μέσα από τις βραβεύσεις τους, τους πιο πολυβραβευμένους καλλιτέχνες, τις ατάκες που άφησαν εποχή, τις μουσικές και τα ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα από τα θεατρικά που έντυσαν τις απονομές αλλά κάποιες μαγικές στιγμές που η αίθουσα συγκλονίστηκε από το χειροκρότημα. Όπως θυμήθηκαν επίσης και τους βραβευμένους ανθρώπους του θεάτρου που δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας. Και βέβαια ταξίδεψαν και στο μέλλον για να «αποκαλύψουν» κάποια σημαντικά γεγονότα που πρόκειται – σύμφωνα πάντα με τον master of ceremony του 2028 - να συμβούν στο αθηναϊκό θεατρικό τοπίο.

Όπως ειπώθηκε και στην αρχή της τελετής «για το Αθηνόραμα τα Θεατρικά Βραβεία είναι ένα στοίχημα που κερδήθηκε. Για το κοινό είναι μια μοναδική ευκαιρία να εκφράσει και να μεταδώσει τη γνώμη και την άποψη του. Για το ίδιο το θέατρο και τους ανθρώπους του είναι ένα αξιόπιστο βαρόμετρο που δείχνει με θαυμαστή ακρίβεια τον ποιοτικό προσανατολισμό των θεατών. Για τους βραβευμένους είναι η ανταμοιβή του κόπου και του ταλέντου τους από τους άμεσους αποδέκτες της δουλειάς τους. Και για όλους μαζί ένας σοβαρός θεσμός που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όλων ως τέτοιος, ακριβώς γιατί προέρχεται από την αύρα που εκπέμπει η σκηνή στην πλατεία».Από την πρώτη τελετή απονομής, στο θέατρο Χώρα, τον Δεκέμβριο του 1999 μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής, οι αναγνώστες του Αθηνοράματος έχουν βραβεύσει περισσότερες από 200 παραστάσεις και τους συντελεστές τους, δίνοντας πάνω από 500 βραβεία. Το ρεκόρ των βραβείων το κατέχουν πέντε ιστορικές παραστάσεις οι οποίες έχουν συγκεντρώσει στη χρονιά τους από 8 βραβεία. Είναι, κατά χρονολογική σειρά οι: «Γυάλινος κόσμος», το 1999, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου στο Εμπρός, «Αγαπητή Ελένα» το 2001 στο θέατρο Επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, «Angel Baby» επίσης το 2001 σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη στο Μουσούρη, «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» το 2003 από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου και «Βρυκόλακες»  το 2005  στο Απλό Θέατρο σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα.

Στους πρωταθλητές των Θεατρικών Βραβείων, σε αυτούς δηλαδή τους καλλιτέχνες που έχουν στην κατοχή τα περισσότερα βραβεία στην εικοσάχρονη ιστορία του θεσμού, προηγείται ο διευθυντής φωτισμού Λευτέρης Παυλόπουλος που έχει ανέβει στη σκηνή 17 φορές για να παραλάβει το αγαλματίδιο του νικητή. Ο Σταμάτης Φασουλής έχει πέντε Βραβεία Σκηνοθεσίας, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος τέσσερα Βραβεία Αντρικού Ρόλου (πέντε με το φετινό) ενώ την πρωτιά στον Γυναικείο Ρόλο μοιράζονται τρεις κυρίες, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ή Άννα Μάσχα και η Νένα Μεντή, με τρία βραβεία η κάθε μια. Ο Μανόλης Παντελιδάκης έχει έντεκα βραβεία σκηνογραφίας και η Ελένη Μανωλοπούλου έξι βραβεία ενδυματολογίας. Τέλος, η Ελένη Καραϊνδρου έχει βραβευτεί επτά φορές για τις θεατρικές μουσικές της.

Τα κορυφαία βραβεία της βραδιάς, αυτά της καλύτερης παράστασης, απένειμε στους νικητές η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου. Πέντε πολυβραβευμένοι καλλιτέχνες, η Ελένη Καραϊνδρου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και ο Λευτέρης Παυλόπουλος ανέλαβαν επίσης απονομές βραβείων ενώ στη σκηνή ανέβηκαν επίσης για να παραδώσουν βραβεία στους φετινούς νικητές και οι εκπρόσωποι των χορηγών της βραδιάς: Ο κύριος Βαγγέλης Μήτσης,  Director του Viva . gr, η κυρία Νιόβη Καλλέργη, αντιπρόεδρος και διευθύντρια marketing της Kafea Terra (για λογαριασμό του καφέ Dimello) και ο κύριος Χάρης Ψαρούδας ,  Γενικός Διευθυντής των Reserve Brands Diageo Ελλάδας (για το malt whiskey Cardhu). Βραβεία παρέδωσαν και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος μαζί με την δημιουργό του θεσμού των Θεατρικών Βραβείων Άννη Ηλιοπούλου.
Υποστηρικτής της τελετής απονομής των 20ων Θεατρικών Βραβείων Κοινού είναι η Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής. Χορηγοί της τελετής είναι η ψηφιακή πλατφόρμα Viva.gr, o καφές Dimello και το ουίσκι Cardhu.


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
1ο Βραβείο:     Το Παιχνίδι της Σφαγής          
2ο Βραβείο:     Αρίστος          
3ο Βραβείο:     Η Αγριόπαπια 
3ο Βραβείο:     Ήρωες 
           
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
1ο Βραβείο:     Γιάννης  Κακλέας («Το Παιχνίδι της Σφαγής»)
2ο Βραβείο:     Δημήτρης Τάρλοου («Η Αγριόπαπια»)
3ο Βραβείο:     Κωνσταντίνος  Μαρκουλάκης  («Ο Φάρος»)
                       
ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ   
1ο Βραβείο:     Γιώργος Μιχαλακόπουλος («Το Τίμημα»)
2ο Βραβείο:     Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος («Ο Φάρος»)
3ο Βραβείο:     Ιεροκλής Μιχαηλίδης («Ήρωες»)
3ο Βραβείο:     Δημήτρης Πιατάς  («Ήρωες»)
3ο Βραβείο:     Γιάννης Φέρτης  («Ήρωες»)
                       
ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ           
1ο Βραβείο:     Ελένη Ουζουνίδου  («Αρίστος»)
2ο Βραβείο:     Ρένη Πιττακή («Misery»)
3ο  Βραβείο:    Ιωάννα Παππά («Άμλετ»)

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ
1ο Βραβείο:     Σάκης Μπιρμπίλης - Γιάννης Κακλέας («Το Παιχνίδι της Σφαγής»)
2ο Βραβείο:     Γιώργος Χατζηνικολάου («Η Λάμψη Μιας Ασήμαντης Νύχτας»)
3ο Βραβείο:     Μανόλης Παντελιδάκης («Μαντάμ Σουσού»)
           
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ  
1ο Βραβείο:     Ελένη Μανωλοπούλου («Το Παιχνίδι της Σφαγής»)
2ο Βραβείο:     Νίκος Χαρλαύτης - Σοφία Νικολαϊδη («Μαντάμ Σουσού»)
3ο Βραβείο:     Κλερ Μπρέισγουελ («Καντίντ ή Η Αισιοδοξία»)
                       
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
1ο Βραβείο:     Σταμάτης Κραουνάκης («Duende»)
2ο Βραβείο:     Σταύρος Γασπαράτος («Το Παιχνίδι της Σφαγής»)
3ο Βραβείο:     Nalyssa Green  («Η Αγριόπαπια»)
                       
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ  
1ο Βραβείο:   Αλέκος Αναστασίου («Η Αγριόπαπια»)
2ο Βραβείο:   Σάκης Μπιρμπίλης («Το Παιχνίδι της Σφαγής»)
3ο Βραβείο:   Σοφία Αλεξιάδου («Καντίντ ή Η Αισιοδοξία»)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ           
1ο Βραβείο:     Μίνως Μάτσας («Ο Φάρος»).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Γιούλικα Σκαφιδά: "Βάζω την προσωπική μου ζωή σε προτεραιότητα"

Η Γιούλικα Σκαφιδά μετράει στο ενεργητικό της πολλές εμπορικές επιτυχίες ωστόσο η αγάπη της για το θέατρο είναι μεγάλη.

32 επώνυμοι φωτογραφίζονται γυμνοί για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική, γυμνή φωτογράφηση φιλοξενεί το περιοδικό "ADORE" της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και άλλους 31 επώνυμους, οι οποίοι... βγαίνουν από τα ρούχα τους –για καλό σκοπό!

Η Δήμητρα Σταθοπούλου μας προσκαλεί σ’ ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι

Μια πολύ ζεστή και όμορφη φωνή, που μετράει ήδη στο μουσικό βιογραφικό της πολλές και σημαντικές συνεργασίες. Με προσεχτικά βήματα και επιλογές που την πάνε κάθε φορά κι ένα βήμα παραπέρα, η Δήμητρα Σταθοπούλου αγαπά να μαθαίνει, να ακούει, να ερμηνεύει, να ζει. Αγαπά και σέβεται τη μουσική. Τη συναντήσαμε με αφορμή το κινηματογραφικό ταξίδι που ετοιμάζει με τον Μίμη Πλέσσα στο Ρυθμός Stage και μιλήσαμε για τους μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές, για την πορεία της και τις προσδοκίες που έχει από τη μουσική του σήμερα…

"ΡΟΥΑ ΜΑΤ": Η νέα, καθημερινή ερωτική σειρά έρχεται στον ΑΝΤ1

Ο έρωτας είναι σαν μια παρτίδα σκάκι. Θέλει σκέψη, στρατηγική και στο τέλος…νικητής είναι μόνο ένας! Στη νέα, συναρπαστική καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1, ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε δύο γυναίκες και έναν άντρα θα πλαισιωθεί από ανταγωνισμό, ζήλια και πάθος και θα τους φτάσει στα άκρα.

Κατερίνα Λιόλιου: Δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα του πρώτου της video clip

Την Κατερίνα Λιόλιου τη γνωρίσαμε μέσα απ΄το "Voice". Εκεί είδαμε τον τέλειο  συνδυασμό  πολύ καλής φωνής και  πολύ καλής εμφάνισης. Στο πρώτο της video clip  ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Τσαουσόπουλος φρόντισε ώστε και η εικόνα του "everything about you", της μεγάλης αυτής ραδιοφωνικής επιτυχίας, να είναι μοναδική! Η Κατερίνα μαγνητίζει το φακό, σε ένα σενάριο που θα μπορούσε να έχει και τον τίτλο "hangover".