Μουστάκης - Δόβρης - Φεζολλάρι στους "Μοντέρνους" της Πατεράκη

Εκπλήσσει η ακάματη θεατρικά Ρούλα Πατεράκη, καθώς προσεχώς θα καταπιαστεί με μία επιθεώρηση διαφορετικού τύπου υπό τον τίτλο "Οι Μοντέρνοι". Το έργο αυτό αποκαλύπτει την ιστορία του μοντερνισμού – μεταμοντερνισμού, η οποία ταρακουνά το θέατρο, αλλά κι εμάς τους ίδιους.

Στην επιθεώρηση "Οι μοντέρνοι" της Ρούλας Πατεράκη, ο μεγάλος εκπρόσωπος του ρεαλισμού Μπέρναρ Σω, μην έχοντας καμία εμπειρία στο σανίδι, αποφασίζει να ερμηνεύσει τον βασιλιά Ληρ. 

Όλοι όσοι τροφοδότησαν το θέατρο με συστήματα και μεθόδους, ο Στανισλάφσκι, ο Μέγιερχολντ, η Σάρα Μπερνάρ κ.ά. προσκαλούνται στο σπίτι του, ώστε να προσφέρουν στον μεγάλο λογοτέχνη τον τρόπο που ο καθένας θεωρεί καλύτερο για να ερμηνευθεί αυτός ο ρόλος. 

Ο Μπέρναρ Σω νιώθει πως το ίδιο του το γήρας και ο τεράστιος πνευματικός του πλούτος αρκούν για τη μεγάλη ερμηνεία. 

Μέσα από καυγάδες και φωνές που ζαλίζουν τον καημένο το γέρο, αποκαλύπτεται η σύγκρουση ρεαλισμού-μοντερνισμού και μπορεί ο Σω να μην παίρνει την απάντηση που θέλει, αλλά τίθεται το ερώτημα τι είναι αυτό που καθιστά κάποιον ικανό να ερμηνεύσει ένα ρόλο. 

Η Ρούλα Πατεράκη με ένα δεξιοτεχνικά επιθεωρησιακό έργο, μας αποκαλύπτει την ιστορία του μοντερνισμού-μεταμοντερνισμού, η οποία ταρακουνά το θέατρο και εμάς τους ίδιους. Τον Μπέρναρ Σω ερμηνεύει ο Περικλής Μουστάκης. 

Η Ρούλα Πατεράκη σημειώνει χαρακτηριστικά: "Η περιπέτεια της νεωτερικότητας από το μεσαίωνα ακόμα στη Δύση βρίσκεται στο απόγειό της τη στιγμή που στο Θέατρο ξεσπάει το κίνημα του ρεαλισμού με κύριο εκπρόσωπο τον Νορβηγό Ερρίκο Ίψεν. Ο κλάδος της νεωτερικότητας που λέγεται μοντερνισμός δίνει πολλά ρεύματα και πνευματικές συγκρούσεις σε καλλιτέχνες και διανοούμενους που επηρέασαν δυναμικά τόσο τον εικοστό όσο και τα μεταμοντέρνα ρεύματα του τέλους του εικοστού και του εικοστού πρώτου αιώνα. 

Ένα από τα πρόσωπα που απασχόλησε τα τελευταία εκατό χρόνια την αρένα του θεάματος, ο θεατρικός συγγραφέας, κριτικός, διανοούμενος και φιλόσοφος Μπέρναρντ Σω, εξαιτίας της μακροβιότητάς του, ήρθε σε επαφή φιλική και εχθρική με πολλά πρόσωπα της Τέχνης και της Κουλτούρας. 

Στο συγκεκριμένο αυτό playlet, που έχει τον τίτλο "Οι Μοντέρνοι", ο Μπέρναρντ Σω, γέρος και με προχωρημένη άνοια, υποβοηθούμενος από τον πιστό του υπηρέτη Σάιμον, αποφασίζει να πρωταγωνιστήσει στη σαιξπηρική τραγωδία "Ο βασιλιάς Ληρ". Επειδή όμως ντρέπεται να δηλώσει την άγνοιά του για την υποκριτική τέχνη, αποφασίζει να καλέσει στο σπίτι του, όσο το δυνατόν περισσότερους συγγραφείς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες και άλλους, που θα μπορούσαν διακριτικά να τον βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Στο σαλόνι λοιπόν του Μπέρναρντ Σω θα συγκεντρωθούν ένα πλήθος ζώντων, νεκρών και αγέννητων συγγραφέων και ηθοποιών, οι οποίοι περνούν ένας ένας ή δύο δύο, και δέχονται τις ερωτήσεις του Μπέρναρντ Σω ή όπου υπάρχει ανάγκη, που συνήθως υπάρχει, τις παρεμβάσεις του Σάιμον. Καυγάδες και φωνές μεταξύ των θεωρητικών και των λοιπών καλλιτεχνών, ζαλίζουν τον καημένο το γέρο, αλλά μ' αυτό τον τρόπο, μέσα από τις αντιφάσεις, μπορεί ο Μπέρναρντ Σω να μην βγάλει άκρη πώς θα ερμηνεύσει το μεγαλειώδη ρόλο, αλλά η Ιστορία του Θεάτρου νιώθει βαθιά και ριζοσπαστικά την κίνηση του μοντερνισμού". 

Συντελεστές 

Κείμενο/Δραματουργική Επεξεργασία: Ρούλα Πατεράκη. Σκηνοθεσία: Δώρα Στυλιανέση. Σκηνικά / Κουστούμια: Άγγελος Μέντης. Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος. Κίνηση: Αγγελική Στελλάτου. Μουσική Επιμέλεια: Βασίλης Κωνσταντουλάκης. Συνεργάτης Σκηνοθέτη: Σοφία Διονυσοπούλου. Βοηθός Σκηνοθέτη: Γεωργία Ζάχου. Video Trailer: Δημήτρης Σιλβέστρος. Παραγωγή: Red Moonlight Productions. Επιμέλεια Παραγωγής: Γιάννης Παντελίδης 

Ερμηνεύουν: Περικλής Μουστάκης, Θανάσης Δόβρης, Μαρία Παρασύρη, Ένκε Φεζολλάρι, Σίβη Σιδέρη, Σπύρος Βάρελης, Πάνος Κούγιας 

Παραστάσεις: Από 26 Νοεμβρίου 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος

Πηγή: tospirto.net (Γεωργία Οικονόμου)