Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εθνικό Θέατρο - Ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου, την Δευτέρα 30 Ιουλίου στους Δελφούς. Φέτος το θέμα εργασίας ήταν ο "Ιππόλυτος" και το εργαστήριο διηύθυνε η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου με τη συνεργασία των σταθερών συνεργατών της, της χορογράφου Πατρίσια Απέργη και του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Πούλιου.

Το Εργαστήριο που καθιέρωσε το Εθνικό Θέατρο με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών πραγματοποιήθηκε φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που δημιούργησε, συντονίζει και ενισχύει οικονομικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου που ανήκουν σε διαφορετικές βαθμίδες και κατηγορίες, την εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με το είδος και την ανάπτυξη συνθηκών συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων του θεάτρου από διαφορετικές χώρες. 

Οι 20 νέοι επαγγελματίες ηθοποιοί που επιλέχθηκαν έπειτα από μια απαιτητική ακρόαση, δούλεψαν εντατικά για δύο εβδομάδες, από τις 16 έως τις 30 Ιουλίου, πάνω στο αρχαίο δράμα, σε νέους δρόμους προσέγγισής του και συσχέτισής του με το παρόν, επιχειρώντας την εξεύρεση ενός πρόσθετου καλλιτεχνικού εξοπλισμού σε μια προσπάθεια μεγάλων απαιτήσεων και υψηλών καλλιτεχνικών στόχων. Στη μελέτη του έργου (Εισαγωγή στον κόσμο του έργου και του ποιητή, σχόλια, ιστορικά, δραματουργικά και φιλολογικά στοιχεία, ανάλυση των προσώπων, βασικοί θεματικοί  άξονες και δραματουργικοί μοχλοί, κλπ.) συνέβαλε καθοριστικά με την παρουσία της για μια διάλεξη η καθηγήτρια και διευθύντρια του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του New York University, κα Λιάνα Θεοδωράτου. Οι διευθύνοντες του εργαστηρίου εστίασαν πρακτικά σε εντατικές ασκήσεις και δοκιμές για τον ποιητικό λόγο, το Σώμα και τη λειτουργία του ηθοποιού πάντοτε με κύριο άξονα το έργο και την εξέλιξή τους σε μία σύνθεση των στοιχείων που οργανώθηκαν. Την πρόοδο των εργασιών τους παρουσίασαν οι συμμετέχοντες την Κυριακή 29 Ιουλίου παρουσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Στάθη Λιβαθινού. 

Σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσής τους αποτέλεσε και ο ίδιος ο χώρος: Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βιώσουν την εμπειρία του μοναδικού αυτού ενεργειακά τόπου μέσα από την περιήγησή τους στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο αλλά και επιχειρήσουν τη σύνδεση μαζί του. Το πρόγραμμα που ακολούθησαν ήταν πρωί βράδυ και οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο θέατρο Φρύνιχος και στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, στους ξενώνες και του οποίου διέμεναν. Οι συμμετέχοντες ήταν οι εξής: Μάνος Γαλάνης, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Ελίνα Γιαννάκη, Ιωάννης Γιαραμαζίδης, Μαρία-Νεφέλη Δούκα, Αγάπη Ηλιάδου, Βασιλεία Κανάκη, Κατερίνα Κατάκη, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Αντώνης Κυριακάκης, Βερονίκη Κυριακοπούλου, Ερμιόνη Μπαμπαϊτη, Γιώργος Νούσης, Χρύσα Πρίγγα, Ανθή Σαββάκη, Γιώργος Σαββίδης, Μάριος Σακκάς, Ελένη Σιάρρου, Βένια Σταματιάδη, Δημήτρης Φουρλής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρόσκληση συμμετοχής στο 3ο Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών και στο 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού

Το θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 3ου Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών που θα διεξαχθεί στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή τον Ιούλιο του 2016 και κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε θιάσους και ομάδες για συμμετοχή. Παράλληλα ανακοινώνεται για πρώτη φορά το 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού για καλλιτεχνικές δημιουργίες που αφορούν στις τέχνες αυτές.

32 επώνυμοι φωτογραφίζονται γυμνοί για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική, γυμνή φωτογράφηση φιλοξενεί το περιοδικό "ADORE" της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και άλλους 31 επώνυμους, οι οποίοι... βγαίνουν από τα ρούχα τους –για καλό σκοπό!

Χατζηγιάννης: Σκοπός μου δεν είναι να μην πληρώσω, αλλά να πληρώσω αυτά που μου αναλογούν

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών συζητήθηκε την Τετάρτη η υπόθεση του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, για το πρόστιμο των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που του έχει επιβληθεί σχετικά με τα εμβάσματα που είχε στείλει στην Κύπρο, τη διετία 2010-2011.

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

10 ταινίες που ξυπνάνε τον ταξιδιώτη μέσα μας

Μια ταινία μπορεί να κάνει τον θεατή να ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο της ιστορίας της παρέα με τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις. Υπάρχουν ορισμένες ταινίες όμως, που κυριολεκτικά ξυπνάνε μέσα μας τον ταξιδιώτη (π.χ. υπάρχει περίπτωση να δει κανείς το Mama Mia και να μη θέλει να βρεθεί αυτομάτως σε ένα ελληνικό νησί;) Ας δούμε μερικές από αυτές.

Hollywood made in…Greece!

Είναι Έλληνες και κατέκτησαν το Hollywood. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι εύκολο και συνηθισμένο, αλλά οι συγκεκριμένοι το κατάφεραν και με μεγάλη επιτυχία. Δεν είναι η Jennifer Aniston, η Nia Vardalos ή η Maria Menounos. Είναι και αυτές, αλλά είναι και οι άλλοι, που μας κάνουν πολύ περήφανους, γιατί είναι δικοί μας, έχουν κάτι από εμάς και μας αρέσει να αισθανόμαστε ότι τα κατάφεραν και πέτυχαν, σε έναν χώρο που δεν χαρίζεται. Το περιοδικό Down Town διαλέγει κάποιους από αυτούς και μας τους παρουσιάζει. Kαι αν κάποιους δεν τους ξέραμε, είναι καιρός, λοιπόν, να τους μάθουμε.