Ο Νίκος Σιακούφης στο pressmixer.gr: "Το ρίσκο είναι η πρόκληση στη μουσική και καλλιτέχνης είναι αυτός που τολμάει"


Στα 21 του χρόνια συνειδητοποίησε ότι η μουσική είναι η μόνιμη σχέση που θέλει να έχει στη ζωή του. Και τότε, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα. Να "παντρευτεί" μαζί της και να ξεκινήσουν μια κοινή πορεία γεμάτη αγάπη, εικόνες, ταξίδια, συναίσθημα, πειραματισμούς. Ο Νίκος Σιακούφης, κάνει τα πρώτα του "Βήματα στο Χιόνι" και ξεδιπλώνει μαζί μας την δική του μουσική ιστορία…


Πότε ήταν που είπες για πρώτη φορά «ναι, εγώ θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική»;

Με γυρίζει πολλά χρόνια πίσω αυτή η ερώτηση. Ήμουν δεν ήμουν τότε 21 χρονών που διαπίστωσα ότι η μουσική θα ήθελα να είναι η μόνιμη σχέση μου στη ζωή και δεν το μετάνιωσα ποτέ που παντρεύτηκα ένα θηλυκό από μικρός.

Ποια ήταν τα ακούσματα και οι καλλιτέχνες που σε επηρέασαν;

Κυρίως καλλιτέχνες και μουσικές της δεκαετίας του '90, ελληνική και ξένη μουσική. Ήταν πολύ ώριμη περίοδος και ήταν και η εποχή που άκουγα πολλή μουσική. Ήταν όμορφες εποχές που ψάχναμε στα δισκάδικα τα νέα άλμπουμ και συναγωνιζόμαστε για την πιο πλούσια συλλογή.

Ποιες εικόνες και συναισθήματα σου έχουν μείνει στο μυαλό από τα πρώτα σου βήματα, τις πρώτες σου εμφανίσεις;

Θυμάμαι την πρώτη φορά που ανέβηκα με μπάντα στη σκηνή. Το έδαφος είχε υποχωρήσει κάτω από τα πόδια μου και δεν έβλεπα καν το μικρόφωνο. Αργότερα όλα πήραν το δρόμο τους και όλη αυτή η επαφή με τον κόσμο με γέμιζε ολοένα και περισσότερο. Τότε, μιλάμε για τα τέλη του '90, ακόμη και στους δρόμους άκουγες μουσική, υπήρχαν μουσικά στέκια παντού. Τα θυμάμαι όλα με μεγάλη συγκίνηση και αναπολώ τις εποχές που όλοι σε κοιτούσαν στο στόμα όταν τραγουδούσες και προσπαθούσαν να καταλάβουν τι θέλεις να τους πεις. Και αυτό γινόταν είχες δεν είχες δισκογραφία. Υπέροχες εποχές, όμορφα συναισθήματα, ευαίσθητοι άνθρωποι. Τώρα όλα είναι διαφορετικά.

Τρεις δισκογραφικές δουλειές, οι οποίες έχουν την ταυτότητά σου, αλλά και έντονο το στοιχείο του πειραματισμού. Άλλοτε με ακουστικές κιθάρες, άλλες φορές με παραδοσιακά όργανα…Θα συνεχίσει αυτό το δημιουργικό ψάξιμο, αυτό το μουσικό παιχνίδι ή θα «αράξεις» σε πιο σταθερές προτάσεις;

Δεν είμαι ο τύπος του καλλιτέχνη που έχει βρει ένα μπούσουλα και δεν αλλάζει ρότα για κανένα λόγο. Αντίθετα επιδιώκω συνέχεια να κάνω διαφορετικά πράγματα. Οι πειραματισμοί σε κάνουν πάντα καλύτερο και σου δίνουν την ευκαιρία να κολυμπήσεις σε άλλα νερά. Το ρίσκο είναι η πρόκληση στη μουσική και καλλιτέχνης είναι αυτός που τολμάει.

Μίλησε μας λίγο για το «Βήματα στο χιόνι».

Τα ''Βήματα στο χιόνι'' είναι μια συλλογή τραγουδιών που έχω γράψει αρκετά χρόνια πριν και συμπληρώνεται με δύο κομμάτια που με το στίχο τους κολλάνε στην όλη αντίληψη του άλμπουμ. Με ποπ ροκ ενορχηστρώσεις και με την προσθήκη κάποιων οργάνων που χαρακτηρίζουν την έντεχνη αλλά και παραδοσιακή σκηνή, περνάει μια αίσθηση νέου ήχου και διαφοροποιείται από τις προηγούμενες δουλειές μου, δίνοντας μια μεγαλύτερη έμφαση στον δεδομένο ηλεκτρικό ήχο.  Στο άλμπουμ περιλαμβάνονται κομμάτια όπως το ομότιτλο, που απεικονίζει τη στήριξη του πατέρα προς το γιο στα δύσκολα της ζωής, το ''Η αγάπη σκοτώνει'' που μιλάει για την τραγική κατάληξη μια σχέσης και στηρίζεται πάνω σε αληθινά γεγονότα, το ''Να θυμάσαι'' που είναι από τα πιο αγαπημένα μου καθώς και τραγούδια με πιο δυνατούς ηλεκτρικούς και ηλεκτρονικούς ήχους όπως το ''Τις νύχτες παίζω με τις νότες για σένα''. Επίσης υπάρχει και το γνωστό πλέον ''Σινεμά''με χιουμοριστικό στίχο, το οποίο έγινε και βίντεοκλιπ με την κυκλοφορία του δίσκου.


Τα τραγούδια σου λένε ιστορίες. Χαρούμενες, πικρές, χιουμοριστικές, διδακτικές…Πιστεύεις ότι η μουσική πρέπει να μεταφέρει τις αλήθειες του κάθε καλλιτέχνη όποιες και να είναι αυτές;

Αν δεν το κάνει αυτό δεν είναι τέχνη. Το συναίσθημα του δημιουργού πρέπει να εκδηλώνεται και ποτέ να μην κρίνεται για τον τρόπο που προσφέρεται στον ακροατή και αυτό να γίνεται μόνο αληθινά, με επίκεντρο την πίστη στη αλήθεια. Αυτή είναι η μαγεία της δημιουργίας και αν τη στερηθεί ο καλλιτέχνης ή την αποποιηθεί είναι νεκρός. 
  
Επιλέγεις να γράφεις και τους στίχους και τη μουσική, γιατί εκφράζεσαι καλύτερα έτσι; Νιώθεις ότι θα δυσκολευτείς να ταυτιστείς με την ιστορία κάποιου τρίτου;

Στο μυαλό μου έρχονται τραγούδια, δεν υπάρχει στίχος και μουσική ξεχωριστά, δεν στέκουν μόνα τους. Αυτός είναι ο λόγος που γράψω μαζί και τα δύο. Μέχρι στιγμής η αλήθεια είναι πως δεν είχα κάποια αξιόλογη πρόταση για συνεργασία με κάποιον στιχουργό ή συνθέτη. Στο μέλλον βέβαια δεν αποκλείω τίποτα, είμαι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις αρκεί να είναι κάτι που με καλύπτει συναισθηματικά. Αν δεν νιώσω δυστυχώς δεν μπορώ να λειτουργήσω.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το άμεσο μέλλον;

Πάντα όταν τελειώνω ένα άλμπουμ, ένα άλλο ξεκινάει, τουλάχιστον στο μυαλό μου. Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος μου και πιο ουσιαστικός. Τα υπόλοιπα όπως συναυλίες, συνεντεύξεις, ραδιόφωνα κλπ, είναι καθαρά για να υπάρχει μία επαφή με το κοινό και να γνωρίσει ο κόσμος της μουσικής της νέα μου δουλειά. Το σώμα μου λοιπόν θα κάνει αυτή τη δουλειά, η ψυχή μου όμως έχει ήδη πάρει το δρόμο για την επόμενη δημιουργία. Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη νέα δουλειά του Νίκου Σιακούφη εδώ.