Insatiable: Γιατί πάνω από 100.000 τηλεθεατές ζητούν να σταματήσει η σειρά του Netflix

Η μαύρη κωμωδία του Netflix, "Insatiable", παρακολουθεί την "Fatty Patty" (Παχιά Patty), ένα θύμα bullying και χλευασμού για τα κιλά της, η οποία έχει στόχο να εκδικηθεί τους θύτες της – αλλά μόνο αφότου είναι πλέον αδύνατη, πράγμα που φαίνεται να είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο στην απογοητευτική πλειοψηφία των δημοφιλών ΜΜΕ.

Επιπρόσθετα σε αυτό –λες και δεν ήταν ήδη αρκετά κακό από μόνο του–, τον ρόλο παίζει η Debby Ryan (μία αδύνατη ηθοποιός που ανταποκρίνεται στα συμβατικά πρότυπα ομορφιάς) φορώντας ένα προσθετικό κοστούμι για να φαίνεται παχιά, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. 

Όπως ήταν αναμενόμενο – δεδομένου ότι ζούμε σε μία κοινωνία που μαστίζεται από μία μοιραία συχνά αυτοαπέχθεια, από επιβλαβή στερεότυπα και από τον περιορισμό της θετικής προβολής των υπέρβαρων ατόμων – η σειρά προκάλεσε έναν δικαιολογημένο αριθμό αντιδράσεων. Συγκεκριμένα, μία αίτηση στο Change.org έχει ήδη λάβει περισσότερες από 115.000 υπογραφές, με τελικό στόχο τις 150.000. 

Η αίτηση τονίζει την βαρύτητα του να προωθούνται πρότυπα ακραίων διαιτών σε εφηβικά κοινά με σκοπό το κέρδος και την δύναμη και αναφέρει ότι "η ζημιά που θα επέλθει στα έφηβα κορίτσια από την προβολή αυτής της σειράς θα είναι πολύ χειρότερη, ύπουλη και απαίσια από την ζημιά που θα έχει το Netflix από την μείωση του κέρδους του". Η Florence Given, η οποία ξεκίνησε την καμπάνια, γράφει επιπλέον ώστε να ωθήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση: "Αυτή η σειρά θα προκαλέσει διατροφικές διαταραχές και θα διαιωνίσει την περαιτέρω αντικειμενικοποίηση των γυναικών και του σώματος τους. Το trailer έχει ήδη επηρεάσει άτομα με διατροφικές διαταραχές. Ας σταματήσουμε όλο αυτό, ώστε να αποτρέψουμε το να συμβεί επιπλέον ζημιά". 

Η απάντηση δόθηκε στο Twitter από την ίδια τη δημιουργό του "Insatiable", η οποία έγραψε ότι η σειρά αποτελεί μία "προειδοποιητική ιστορία" βασισμένη στην δικιά της εμπειρία. 

"Όταν ήμουν 13 είχα αυτοκτονικές τάσεις. Οι καλύτεροί μου φίλοι με παράτησαν, ήμουν θύμα bullying και ήθελα να πάρω εκδίκηση. Νόμιζα ότι αν ήμουν όμορφη εξωτερικά θα ένιωθα ότι άξιζα. Αντί για αυτό, ανέπτυξα μία διατροφική διαταραχή και το είδος της οργής που σε κάνει να θέλεις να κάνεις σκοτεινά πράγματα. 

Συνεχίζω να μην νιώθω άνετα με το σώμα μου, αλλά προσπαθώ να μοιραστώ τον εσωτερικό μου κόσμο – να μοιραστώ τον πόνο και την ευθραυστότητά μου μέσω του χιούμορ. Αυτός είναι ο τρόπος μου. 

Η σειρά αποτελεί μία προειδοποιητική ιστορία σχετικά με το πόσο επιζήμιο μπορεί να είναι το να πιστεύεις ότι η εξωτερική εμφάνιση είναι το πιο σημαντικό πράγμα και το να κρίνεις χωρίς να ψάξεις πιο βαθιά. Σας παρακαλώ δώστε στη σειρά μια ευκαιρία". 

Η αρθρογράφος του Dazed, Gina Tonic, έγραψε για τη σειρά "Ακόμα και αν το "Insatiable" προσπαθούσε να κάνει τους παχείς ανθρώπους να φαίνονται πιο ελκυστικοί ή, ακόμα περισσότερο, ανθρώπινοι και πάλι ίσα ίσα θα ακουμπούσε την επιφάνεια αυτού που πραγματικά χρειάζονται οι άνθρωποι με περισσότερα κιλά. Χρειαζόμαστε ιστορίες που να περιλαμβάνουν παχείς ανθρώπους, αλλά που να μην σχετίζονται με τα κιλά τους, ιστορίες σχετικά με το πώς παχείς άνθρωποι ξεπερνούν εμπόδια, ενώ έχουν κιλά και χωρίς να χρειάζεται να χάσουν αυτά τα κιλά. Και αυτό ακριβώς είναι που το "Insatiable" απέτυχε να κάνει". 

Πάντως μέχρι στιγμής, η πρεμιέρα της σειράς στο Netflix παραμένει προγραμματισμένη για τις 11 Αυγούστου, αλλά στο διάστημα μέχρι τότε σίγουρα θα συνεχίζουν να υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με την καταλληλότητά της.

Πηγή: athensvoice.gr (Νικολέττα Σταμάτη)