Μιμή Ντενίση: Με ποιες προϋποθέσεις θα διεκδικήσει τη δημαρχεία του δήμου της Αθήνας

Η Μιμή Ντενίση, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για την ετήσια συνάντηση ενάντια στο Human Trafficking, μας μίλησε για όλα. 


Στο παρελθόν είχε γραφτεί πως σκέφτεστε να διεκδικήσετε κάποια στιγμή τη δημαρχία της Αθήνας. Είναι κάτι που δεν αποκλείετε για το μέλλον; 
Η μόνη περίπτωση να έχει ισχύ ο δήμαρχος είναι αν ο δήμος της Αθήνας γίνει μητροπολιτικός. Για την ώρα, όσο καλή πρόθεση και να έχει ο δήμαρχος, εξαρτάται από το υπουργείο Υγείας, Δημόσιας Τάξης, Προστασίας του Πολίτη κ.λπ. Θα διεκδικούσα το δήμο μόνο αν ήμουν σίγουρη πως θα μπορούσα να προσφέρω κάτι, αλλιώς γιατί; Δεν με ενδιαφέρουν τα αξιώματα. 

Πριν από λίγες μέρες βρεθήκατε στις Βρυξέλλες. 
Βρεθήκαμε στις Βρυξέλλες με τη Vanessa Redgrave και άλλες σημαντικές προσωπικότητες καλεσμένες στη συνάντηση που γίνεται μία φορά το χρόνο ενάντια στο human trafficking. Είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα διεθνώς, καθώς χιλιάδες γυναίκες, άντρες και παιδιά πέφτουν θύματα των διακινητών καθημερινά. Επίσης, κάνουμε κάποιες ενέργειες με μια ομάδα διεθνών καλλιτεχνών γύρω από την ενημέρωση των προσφύγων για το μέλλον τους αλλά και για τη φιλοξενία που τους προσφέρει η χώρα μας. 

Διαβάζουμε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που έχουν φτάσει στα νησιά μέχρι σήμερα είναι αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Θεωρείτε πως αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί περισσότερο; 
Πιθανότατα. Γι' αυτό και η Ε.Ε. μαθαίνουμε πως έχει σκοπό να διαθέσει μεγαλύτερα ποσά για την υποδοχή των προσφύγων, τα οποία και εμείς φυσικά θα πρέπει να τα διαχειριστούμε καλύτερα. Θα έπρεπε επιταχυνθεί η διαδικασία ελέγχου αιτήσεως ασυλίας. Ούτε να μπαίνουν και να μένουν στην Ελλάδα άτομα χωρίς κανέναν έλεγχο ούτε όμως και να περιμένουν καθηλωμένα δύο και τρία χρόνια στα νησιά. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί ο χειρισμός του όλου θέματος φαίνεται τόσο δύσκολος σε μια Ευρώπη δυνατή και πλούσια, όταν το σύνολο των προσφύγων στη Ευρώπη είναι μόλις 1,5 εκατομμύριο. Σκέφτομαι πως το '22 ο αντίστοιχος αριθμός ήρθε μόνο στην Ελλάδα! 

Ποιες θα έπρεπε να είναι οι επόμενες κινήσεις μας σήμερα; Αφενός οι πρόσφυγες δυσανασχετούν που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα για μεγάλο διάστημα, σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, αφετέρου οι Έλληνες (ακόμα κι αυτοί που τους καλοδέχτηκαν) δυσανασχετούν που αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται. 
Και οι δύο έχουν δίκιο. Καταρχήν οι πρόσφυγες είναι ανομοιογενείς. Δεν μπορεί να μένουν στο ίδιο hot spot οικογένειες με μικρά παιδιά και απέναντι νεαροί 20 ετών. Όταν μένουν εγκλωβισμένοι επί δύο χρόνια, κάποιοι θα αντιδράσουν βίαια και θα υπάρξει παραβατικότητα. Από την άλλη, οι κάτοικοι που τους υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες είναι φυσικό να αισθάνονται πικραμένοι και παραγκωνισμένοι από το κράτος. Έτσι δημιουργείται ο ρατσισμός. Αυτά όλα πρέπει να λυθούν από τον κράτος και την Ε.Ε. 

Η Μιμή Ντενίση λίγο πριν ξεκινήσει τα γυρίσματα της κινηματογραφικής μεταφοράς του έργου της Σμύρνη μου Αγαπημένη, όπου θα πρωταγωνιστήσουν η Vanessa Redgrave και η Olympia Doukakis, μίλησε στο περιοδικό People για όλα. Είστε μια εξαιρετικά όμορφη γυναίκα, που είχε έντονες σχέσεις, σχέσεις πρωτοσέλιδων. Αν εμφανιζόταν ξανά στη ζωή σας ένας άντρας που σας συγκινούσε, θα παντρευόσασταν ξανά; 
Πού να ξέρω, δεν έχει εμφανιστεί! Ας εμφανιστεί και βλέπουμε. 

Τι θα θέλατε σήμερα από έναν άντρα για να μπορεί να σταθεί πλάι σας; 
Μυαλό, κατανόηση, στήριξη, αγάπη. 

Σας φοβίζει η επίδραση που μπορεί να έχει ο χρόνος που περνά στην εικόνα σας στον καθρέφτη; 
Όχι, δεν με φοβίζει ο χρόνος σε σχέση με την ομορφιά. Πάντα ντάμα ήμουνα. Μόνο οι αρρώστιες με φοβίζουν. 

Έχετε κάνει μια μεγάλη θεατρική πορεία. Ποια είναι η στιγμή που εισπράξατε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από την καριέρα σας; 
Είχα πολλές ευτυχισμένες στιγμές και είμαι ευγνώμων στο κοινό που με αγαπά και με παρακολουθεί τόσα χρόνια. Μεγάλες στιγμές έζησα πολλές. Συγκλονιστικές μόνο με τη Σμύρνη. Η συγκίνηση που μοιραστήκαμε με το κοινό ήταν πέραν του θεάτρου. Ήταν αληθινή, ανθρώπινη επαφή, που σπάνια μοιράζεται ένας ηθοποιός με χιλιάδες κόσμο. Είναι πολύ τυχερός ο ηθοποιός που θα τη νιώσει έστω και μία μόνο φορά στην καριέρα του.

Πηγή: peoplegreece.com (ΣΟΝΙΑ ΚΑΖΟΝΙ)