Λίφτινγκ στα θερινά σινεμά


Μια τόσο δύσκολη κινηματογραφική αγορά όπως η ελληνική σε αναγκάζει να είσαι για πολλά πράγματα επιφυλακτικός. Για κάποια όμως μπορείς να μιλήσεις με σχετική βεβαιότητα και ένα από αυτά είναι ότι το θερινό σινεμά δεν θα χάσει ποτέ την αξία του· ή κι αν την χάσει, κάποια στιγμή θα την  ξαναβρεί. Δύο τρανά παραδείγματα το αποδεικνύουν εφέτος.

Πρώτο παράδειγμα το Cine Ανεσις, η ταράτσα στους Αμπελόκηπους (Κηφισίας 14) που ενώ έχει παράδοση 75 χρόνων στον χώρο, πέρσι, για διάφορους λόγους, δεν λειτούργησε.   Εφέτος όμως ξανασυστήνεται στο κοινό. Από την Παρασκευή 14 Ιουνίου επανέρχεται στα πράγματα με ενιαίο εισιτήριο 5.5 ευρώ για όλο τον Ιούνιο. Η εταιρία εκμετάλλευσης  Feelgood Entertainment έχει αναλάβει την λειτουργία και επιμέλειά της. Το Cine Ανεσις έχει κοινή πορεία με την σύγχρονη Ιστορία των Αμπελοκήπων. Ξεκίνησε ως θερινό αν και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εγκαινιάστηκε και η χειμερινή του αίθουσα, η οποία σήμερα λειτουργεί ως θέατρο. Επίσης η ταράτσα του έχει κριθεί διατηρητέα από το 1997.

Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν ανοίξει και πάλι η ταράτσα του Ανεσις, ένας άλλος ιστορικός κινηματογράφος ανοίγει  και πάλι. Ωστόσο, η διακοπή λειτουργίας του Αριάν στο κέντρο της Γλυφάδας (Λεωφ. Αγγέλου Μεταξά 11), ήταν πολύ μεγαλύτερη σε διάρκεια: 32 ολόκληρα χρόνια! Το Αριάν σταμάτησε να λειτουργεί το 1986 και από τότε μούχλιαζε. Χάρη στην επίμονη προσπάθεια δύο έμπειρων αιθουσαρχών του Δημήτρη Γάκα και του Κώστα Γιαννόπουλου (που διαχειρίζονται το Αθήναιον των Αμπελοκήπων) από το Σάββατο που μας έρχεται, 9 Ιουνίου, αναλαμβάνει και πάλι να ψυχαγωγήσει το κοινό της περιοχής των νοτίων προαστίων.
Και όλα δείχνουν ότι θα τα πάει πολύ καλά. Πρώτον επειδή ως χώρος έχει μοντέρνα αρχιτεκτονική. Δεύτερον επειδή η περιοχή δεν έχει άλλο ισόγειο θερινό σινεμά. Το Σινέ Γλυφάδα που επίσης υπάρχει, είναι ταράτσα. Ένας τρίτος λόγος είναι η τεχνολογία. Η οθόνη με καμπύλη που διαθέτει το Αριάν δεν υπάρχει σε άλλο θερινό της Αθήνας. Κι όσο για το πρόγραμμα, η κινηματογραφική ποικιλία  που το Αριάν προτείνει είναι προς το παρόν προτεραιότητα. «Εφόσον αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς θέλει το κοινό μιας περιοχής που δεν είχε ως τώρα θερινό, είναι προτιμότερο να πειραματιστούμε πρώτα για να καταλήξουμε κάπου» είπε πολύ σωστά ο κ. Γάκας.

ΠΗΓΗ: in.gr (Γιάννης Ζουμπουλάκης)