Η Κηφισιά ανοίγει τα αρχοντικά της


Εμβληματικές κατοικίες της Κηφισιάς και δρόμοι με ιστορία αποκαλύπτουν τα μυστικά τους, προσφέροντας ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο. Τον νοσταλγικό περίπατο σε τέσσερα αρχοντικά και ισάριθμους δρόμους με παρελθόν και αρχιτεκτονικό πλούτο διοργανώνει ο Δήμος Κηφισιάς την Κυριακή 20 Μαΐου.

Με αφετηρία την οδό Δηλιγιάννη, οι συμμετέχοντες μεταξύ άλλων θα ακούσουν την ιστορία του Ραγκαβή (επιφανούς Φαναριώτη της ομώνυμης οδού) και θα περπατήσουν στην οδό Κοκκινάκη, το όνομα της οποίας τιμά την μνήμη του κηπουρού της ολάνθιστης Κηφισιάς.
Αμαξες που σύρονται από ένα άλογο (τα παραδοσιακά μόνιππα) θα υποδεχτούν τους επισκέπτες στην Δηλιγιάννη και η βόλτα στην "άγνωστη" Κηφισιά θα συνεχιστεί στις οδούς Στροφυλίου, Ραγκαβή και Τατοΐου, σε μία διαδρομή γεμάτη πληροφορίες για τα ρωμαϊκά λουτρά, το Άντρο των Νυμφών και το περιβόητο "Θηρίο" (ο συρμός του ατμήλατου σιδηροδρόμου Αθηνών – Κηφισιάς). Τις πύλες τους θα ανοίξουν το εκκλησάκι της Παναγιάς Ξυδούς καθώς και τέσσερις κατοικίες.

Συγκεκριμένα, η Βίλα Βαλλιάνου-Ρωμάνου κτίστηκε το 1890 σε στυλ που εισάγεται στην Ελλάδα επί Όθωνα: τέτοιες κτίζουν αρχιτέκτονες, όπως ο Χάνσεν και ο Τσίλλερ στην Αθήνα και την Κηφισιά, ειδικότερα.
Στην Βίλα Νόρμα συνδυάζονται τα "καλύτερα" στοιχεία από διαφορετικά στυλ και περιόδους, ενώ η Οικία Ράλλη (κτισμένη μεταξύ 1900 – 1905) παραπέμπει σε μεσαιωνικά-φρουριακά αρχιτεκτονικά πρότυπα.

Η Έπαυλη "Πύρνα| (διώροφο νεοκλασικό του 1915) ήταν η εξοχική κατοικία της οικογενείας του εφοπλιστή Γεωργίου Νικολάου, δίπλα στο ρέμα της Πύρνας.

ΠΗΓΗ: in.gr