"Παιχνίδια πολιτικής" στο Ωδείο Αθηνών έως τις 9/6

Ένα παιχνίδι είναι πάντα κάτι παραπάνω από ένα απλό παιχνίδι. Στο Ωδείο Αθηνών από τις 17 Μαΐου παρουσιάζεται η έκθεση Games & Politics με ελεύθερη είσοδο.

Το Games & Politics βασίζεται στην έκθεση Global Games του Κέντρου Τέχνης και Μέσων (Zentrum für Kunst und Medien) στην Καρλσρούη και από το 2004 εστιάζει αποκλειστικά σε πολιτικά παιχνίδια. 

Το έτος 2004 σηματοδοτεί για τον ειδικό στις Θεωρίες των Μέσων Ian Bogost μια σημαντική τομή. Γιατί με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2004, το μέσον "παιχνίδι", εξηγεί ο Bogost, αρχίζει να εκφράζει μια σαφώς πολιτική και ακτιβιστική διάσταση. Σε αντίθεση με τα αναπαραστατικά μέσα, όπως η ζωγραφική και η φωτογραφία, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν θέλουν να είναι μόνο μια επιφάνεια απεικόνισης των κοινωνικών συνθηκών και αδικιών, αλλά πειραματίζονται και σε μια προσομοίωση των διαδικασιών και των κανόνων που προκαλούν αυτές τις αδικίες. 

Όλα τα παιχνίδια της έκθεσης τα ενώνει αυτή η πολιτική προσέγγιση, μέσω της οποίας οι game developers επιδιώκουν να διαχωρίσουν τη θέση τους τόσο από τη συμβατική αγορά όσο και από το ηλεκτρονικό παιχνίδι ως μέσο ψυχαγωγίας. 

Η έκθεση πλαισιώνεται από συζητήσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών και παρουσιάσεις βέλτιστης πρακτικής της αθηναϊκής indie σκηνής. 

Παράλληλο πρόγραμμα 

Η έκθεση Games & Politics θα πλαισιώνεται έως τις 9/6 από ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει συζητήσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών και παρουσιάσεις Best Case Pracices της αθηναϊκής indie σκηνής. 

Το πρόγραμμα επιμελείται η επιμελήτρια του GOETHE is GAME και επικοινωνιολόγος Μαρία Σαριδάκη από την Αθήνα. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ: https://www.goethe.de/ins/gr/el/sta/ath/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=21270898

Πηγή: in.gr