To "Living Realities – Changing Perceptions" στην Αθήνα

Μετά την Πράγα και λίγο πριν ταξιδέψει στη Βιέννη, το διεπιστημονικό και κοινωνικοπολιτικό καλλιτεχνικό εγχείρημα "Living Realities – Changing Perceptions" έρχεται στην Αθήνα έως τις 29 Απριλίου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα, Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 16:00 – 20:00 / Σάββατο – Κυριακή 11:00 – 20:00, είσοδος ελεύθερη).

Με βασικό άξονα την περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας "Stages of a Flight", το "Living Realities – Changing Perceptions" εστιάζει στις σύγχρονες πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να αναζητήσουν νέα πατρίδα. 

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης θα φιλοξενήσει για ένα μήνα την έκθεση φωτογραφίας, καθώς και  μία σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια, συναυλίες, συζητήσεις. Ακόμα, θα γίνει μία διαδραστική εικαστική σύμπραξη ανάμεσα σε νεαρούς καλλιτέχνες της ΑΣΚΤ και παιδιά της περιοχής της Κυψέλης, η οποία θα παρουσιαστεί στο τέλος της έκθεσης.

Το "Living Realities – Changing Perceptions" είναι ένα διεπιστημονικό και κοινωνικοπολιτικό καλλιτεχνικό εγχείρημα που εστιάζει στις σύγχρονες πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να αναζητή́σουν νέα πατρί́δα.

Η περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας "Stages of a Flight" αποτελεί το συνδετικό κρίκο του όλου εγχειρήματος και διευρύνεται, στην εκάστοτε χώρα, με συμμετοχικές καλλιτεχνικέ δράσεις: παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, μαθήματα μουσικής και τραγουδιού, συμμετοχικά εργαστήρια φωτογραφίας και συζητήσεις. Αυτό το φωτογραφικό-αφηγηματικό εγχείρημα πυροδοτεί συναντήσεις μέσω της τέχνης και προωθεί το διάλογο για τα επίκαιρα θέματα της άφιξης και της συμβίωσης, με στόχο την αλλαγή των αντιλή́ψεων και των προοπτικών, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους θεατές / ακροατές.

Η έκθεση  Stages of a Flight είναι μια περιοδεύουσα έκθεση, που καθιστά ορατές τις πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις οικογένειες, τα σπίτια και τις πατρίδες τους. Η έκθεση αντιπαραθέτει τις ιστορίες των ίδιων των πρωταγωνιστών με τις λαϊκίστικες, στερεότυπες εικόνες που προβάλουν τα media. Ο φωτογράφος Simon van Hal και η δημοσιογράφος και εθελόντρια-μεταφράστρια Nermin Ismail ταξίδεψαν σε επτά χώρες, ψάχνοντας για ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και τους ακολούθησαν στο ταξίδι τους.

Από το 2015 που ξεκίνησαν, επισκέφθηκαν το κέντρο των διακινητών στη Σμύρνη, τις ελληνικές ακτές, σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ουγγαρία, τα σύνορα της Σλοβενίας και τα σύνορα του Μαρόκου, τον ισπανικό προσφυγικό καταυλισμό Ceuta και καταλύματα στην Αυστρία και την Ιτάλία. Το εγχείρημα πέρα από την καλλιτεχνική του διάσταση αποτελεί μια πλατφόρμα για αυτούς τους ανθρώπους ώστε να αφηγηθούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βγουν από την αφάνεια, ενώ παράλληλα αποτυπώνει τις πολιτικές αλλαγές που συντελέστηκαν μέχρι το 2017.Το "πέρασμα" του "Living Realities" από την Αθήνα θα ολοκληρωθεί με το διαδραστικό εργαστήριο τέχνης–έκθεση επί-ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Πόλη & Τέχνη. Επιμέρους έννοιες για την ταυτότητα της Αθήνας: Μνήμη, Ταξικότητα, Στυλ. Πρόκειται για μια εικαστική σύμπραξη ανάμεσα στο εργαστήριο για την αρχιτεκτονική της πόλης citylab και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στη διάρκεια του οποίου 10 καλλιτέχνες-φοιτητές (ΑΣΚΤ/ΕΜΠ) -στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού έργου ROCK- και 90 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών από την περιοχή της Κυψέλης, θα δημιουργήσουν έργα με άξονα έμπνευσης το τρίπτυχο Μνήμη – Ταξικότητα – Στυλ.

Η εκδήλωση αποτελείται από τρεις φάσεις: έως τις 15 Απριλίου θα επιλεγούν οι 10 καλλιτέχνες (ΑΣΚΤ-ΕΜΠ) ανάμεσα σε όσους καταθέσουν προτάσεις για έργα ζωγραφικής με βάση τις θεματικές του εργαστηρίου. Τα έργα αυτά θα εκτεθούν σε μία διαδραστική έκθεση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και το διήμερο 27 – 28 Απριλίου, παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, θα κληθούν να ερμηνεύσουν δημιουργικά μέσα από τη δική τους σκοπιά τα έργα των φοιτητών, ζωγραφίζοντας τις δικές τους "αναγνώσεις" και επί-κοινωνώντας τα δικά τους μηνύματα. Στις 29 Απριλίου, μετά το πέρας της διήμερης δράσης, θα στηθεί έκθεση όλων των έργων, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του Living Realities στην πόλη της Αθήνας και την έναρξη του "ταξιδιού" του, για τον επόμενο προορισμό του που θα είναι η Βιέννη.

Στο κλείσιμο της έκθεσης, και παράλληλα με το project της ΑΣΚΤ, μία στρογγυλή τράπεζα ειδικά για δημοσιογράφους θα στηθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου, με θέμα: Changing the narrative: The Role of Journalism. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και συν-δημιουργός του "Living Realities – Changing Perceptions", Nermin Ismail. Τέλος, το Σάββατο 28 Απριλίου, μία μεγάλη συναυλία που θα φέρει κοντά hip-hop καλλιτέχνες της Κυψέλης, θα στηθεί κλείνοντας μουσικά έναν ολόκληρο μήνα δράσεων.

Πηγή: in.gr