Καλτσίκη - Ναυπλιώτου - Λούλης στην καλοκαιρινή Ηλέκτρα

Την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή θα σκηνοθετήσει το φετινό καλοκαίρι (21 και 22 Ιουλίου) ο Θάνος Παπακωνσταντίνου στην πρώτη του δουλειά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.


Στο ρόλο της Ηλέκτρας θα δούμε την Αλεξία Καλτσίκη, της Κλυταιμνήστρας τη Μαρία Ναυπλιώτου, του Ορέστη τον Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, του Αίγισθου τον Χρήστο Λούλη, της Χρυσόθεμις την Ελένη Μολέσκη, του Πυλάδη τον Μάριο Παναγιώτου και του Παιδαγωγού τον Νίκο Χατζόπουλο. 

Η "Ηλέκτρα", έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή, (γράφτηκε πιθανότητα το 412 ή 411π.Χ.), δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για τον φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Κεντρική μορφή του δράματος, η Ηλέκτρα, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της  παρακαλώντας τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, δρομολογεί  το έργο της τιμωρίας που θα ολοκληρωθεί με την πράξη του διπλού φόνου. Γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού πολέμου, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή φέρει έντονα τα σημάδια της "παθολογίας του πολέμου", μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη. 

Η Ηλέκτρα, πλάσμα απειλητικό και άγριο, "γεννά πολέμους". Μετουσιώνει τον θρήνο σε όργανο εκδίκησης. Ο θρήνος αντί να κατευνάζει τον πόνο της, επιτείνει την παραφορά του. 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική: Δημήτρης Σκύλας
Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη

Διανομή

Ηλέκτρα  Αλεξία Καλτσίκη
Κλυταιμνήστρα  Μαρία Ναυπλιώτου
Ορέστης  Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Αίγισθος  Χρήστος Λούλης
Χρυσόθεμις  Ελένη Μολέσκη
Πυλάδης  Μάριος Παναγιώτου
Παιδαγωγός  Νίκος Χατζόπουλος 

Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Σοφία Αντωνίου, Ιωάννα Δερμετζίδου, Νάντια Κατσούρα, Ελένη Κουτσιούμπα, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μαρία Μηνά, Τζωρτζίνα Παλαιοθεοδώρου, Νάνσυ Σιδέρη, Καλλιόπη Σίμου, Δανάη Τίκου, Μαρία Χάνου. 

Η "Ηλέκτρα" θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τους αντίστοιχους Δήμους σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Μυτιλήνη 26/7, Λήμνο 30/7 και Αϊ Στράτη 1/8).
Επίσης θα περιοδεύσει: Καβάλα 25/8, Θεσσαλονίκη 28/8, Πάτρα 4/9, Ελευσίνα 10/9, Βύρωνας 14/9, Παπάγου 19/9.

Πηγή: tospirto.net