Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Στάθης Αρτινός στο pressmixer.gr: "Με ενοχλεί που δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους"


"Με την κρίση απολύθηκα και βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση, όμως στάθηκα ξανά στα πόδια μου ακόμη κι αν πήρε καιρό. Αυτός είναι και ο συμβολισμός του τραγουδιού "Δίψα" που ανοίγει και κλείνει την καινούρια μου δουλειά. Το απότομο φινάλε και ο στροβιλισμός του χορού". Ο Στάθης Αρτινός, ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης που αγαπά και σέβεται τη μουσική, μας παρουσιάζει τον "Κύκλο", μια μείξη μελωδιών, στίχων και συναισθημάτων, που μας ταξιδεύει στο χθες, στο δύσκολο σήμερα και σε ένα γοητευτικά άγνωστο αύριο…


Παρά το γεγονός ότι τραγουδούσες από μικρός, άργησες σχετικά να αποφασίσεις ότι αυτό είναι που θες να κάνεις επαγγελματικά. Τι σε "κράταγε πίσω";

Δεν ήμουν έτοιμος. Είχα αρκετές φοβίες στην αρχή και πολλές αμφιβολίες για τον αν όλο αυτό θα με αλλοιώσει ως άνθρωπο. Κι έτσι προτίμησα να γίνουν όλα σιγά σιγά αφού πρώτα κατανοήσω τι ακριβώς θέλω να κάνω.

Διατηρείς ακόμη κάποιες αμφιβολίες γι' αυτό; Υπάρχουν πράγματα που σε ενοχλούν ή σε προβληματίζουν στο χώρο αυτό;

Πλέον όχι. Τραγουδώ με φίλους και θέλω με τη μουσική μου αλλά και τραγούδια που αγαπώ να περνάω όμορφα με το κόσμο όπου κι αν είμαι. Είναι συνειδητή μου επιλογή να κάνω περισσότερο ψυχαγωγικά προγράμματα παρά διασκεδαστικά. Με ενοχλεί που δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους, που πολλοί χώροι μουσικής σε βλέπουν σαν χαρτονόμισμα, που υπήρξαμε πολλοί νέοι άνθρωποι ανασφάλιστοι επί σειρά ετών και άλλα που θα μας πάρει  αρκετά να τα λέμε και να τα αναλύουμε αλλά ανήκουν στην πραγματικότητα της χώρας μας.

Το 2004 κυκλοφορείς το πρώτο σου cd single με δύο τραγούδια. Θυμάσαι πώς ένιωσες όταν άρχισε ο κόσμος να τα ξεχωρίζει και να σιγοτραγουδάει;

Όχι μόνο θυμάμαι αλλά ακόμη νιώθω το ίδιο. Είναι μια απερίγραπτη συγκίνηση γιατί μοιράστηκα κάποια συναισθήματα μου και ξαφνικά έγινε όλο αυτό...

Αγαπάς την Ήπειρο, έχεις ως βάση τα Ιωάννινα, η τελευταία σου δουλειά είναι αποκλειστικά "τοπική παραγωγή"... Θεωρείς ότι με την τεχνολογία, έχει πλέον "αποκεντρωθεί" η μουσική; Γιατί παλιότερα, αν δεν ήσουν στην Αθήνα, δεν προχωρούσες...

Είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που ζουν στην επαρχία, κάνουν μουσικές  και βιοπορίζονται από εκεί. Απλά ήταν από άλλα μουσικά "είδη". Η τεχνολογία σαφώς βοήθησε στο να γίνει μια μικρή αποκέντρωση χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι έχουν βελτιωθεί πολύ τα πράγματα.

Μίλησε μας λίγο για τον "Κύκλο" και τη δημιουργία του...

Ο "Κύκλος" είναι μια συλλογή στιγμών με αρκετές επιρροές από την παράδοση και τη σύγχρονη εναλλακτική μουσική. Μια μίξη συναισθημάτων που έγιναν στίχοι και μελωδίες. Είχα τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ με εξαιρετικούς μουσικούς αλλά και νέους ερμηνευτές ώστε να γίνει πραγματικότητα το όλο εγχείρημα.

Ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά παρουσιάζεις ανά εξαετία. 2006, 2012 και 2018. Αυτό "επιβάλλεται" από την ανάγκη καλύτερης αναζήτησης υλικού και δημιουργικής διάθεσης ή και από πρακτικούς παράγοντες;

Είναι θέμα διαχείρισης υλικού. Προτιμώ να ετοιμάζω ένα δίσκο όταν έχω κάτι νέο να πω ή να εκφράσω κάτι παλιό με νέο τρόπο πρώτα σε μένα και μετά στο κοινό. Δεν παραγγέλνω στον εαυτό μου τραγούδια, έρχονται εκείνα όποτε θέλουν, οπότε θέλουν το χρόνο τους.

Κάνεις πολλά lives σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Βλέπεις διαφορές ως προς τι θέλει να ακούει το κοινό της επαρχίας για παράδειγμα σε σχέση με αυτό της Αθήνας; Ή ως προς τον τρόπο που το κοινό εκδηλώνεται και διασκεδάζει;

Θα έλεγα όχι, με την έννοια ότι το κοινό που έρχεται στις παραστάσεις μου, όπου και να είναι, γνωρίζει το "είδος" των τραγουδιών που επιλέγω να πω, κάτι που  πήρε χρόνο για να γίνει και είμαι ευτυχισμένος που σιγά σιγά γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Περνάμε παντού όμορφα.

Ποιους καλλιτέχνες και δημιουργούς θαυμάζεις και θα ήθελες κάποια στιγμή να συναντήσεις στην πορεία σου;

Έχει τύχει ήδη να συναντηθώ με πολλούς που θαυμάζω όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, οι Χαΐνηδες, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και άλλοι. Έχω ακόμη να συναντήσω πολλούς και ελπίζω να γίνει στο μέλλον.


Σε μια δύσκολη εποχή όπως είναι αυτή που διανύουμε τώρα, αρκεί η δίψα και το όνειρο για να μπορέσεις να προχωρήσεις, να δημιουργήσεις, να ζήσεις;

Σημασία έχει να ξεπερνάμε τους φόβους μας και να δίνουμε μάχες για ότι ονειρευόμαστε. Αυτό είναι η αρχή. Η εποχή είναι δύσκολη αλλά δεν σου απαγορεύει κανείς να δημιουργείς. Αν όμως θέλουμε να το δούμε βιοποριστικά, εκεί θέλει πολύ γερό στομάχι και εναλλακτικές στην εργασία που θα επιτρέψουν την ελευθερία της δημιουργίας. Στον δεύτερο μου δίσκο παράλληλα δούλευα σε ιδιωτική εταιρία, πλήρωνα το ωδείο στο οποίο πραγματοποιούσα σπουδές και όλα τα υπόλοιπα. Με την κρίση απολύθηκα και βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση, όμως στάθηκα ξανά στα πόδια μου ακόμη κι αν πήρε καιρό. Αυτός είναι και ο συμβολισμός του τραγουδιού "Δίψα" που ανοίγει και κλείνει τη δουλειά αυτή. Το απότομο φινάλε και ο στροβιλισμός του χορού.

Τι μας ετοιμάζετε στη Σφίγγα;

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου, στη Σφίγγα, ετοιμάζουμε μια παράσταση -  όπου θα παρουσιάσουμε τα τραγούδια του δίσκου αλλά και κάποια παλαιότερά μου  ενώ παράλληλα θα ταξιδεύουμε και σε τραγούδια αγαπημένων δημιουργών (Θ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμα, Μ. Πασχαλίδη, Δ. Αποστολάκη κ.ά.) με κιθάρα, μπουζούκι και κανονάκι.

Και τι να αναμένουμε από σένα στο άμεσο μέλλον;

Στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν αρκετές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα παίζοντας τα αγαπημένα μας τραγούδια!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την εμφάνισης του Στάθη Αρτινού στη Σφίγγα εδώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Γιούλικα Σκαφιδά: "Βάζω την προσωπική μου ζωή σε προτεραιότητα"

Η Γιούλικα Σκαφιδά μετράει στο ενεργητικό της πολλές εμπορικές επιτυχίες ωστόσο η αγάπη της για το θέατρο είναι μεγάλη.

32 επώνυμοι φωτογραφίζονται γυμνοί για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική, γυμνή φωτογράφηση φιλοξενεί το περιοδικό "ADORE" της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και άλλους 31 επώνυμους, οι οποίοι... βγαίνουν από τα ρούχα τους –για καλό σκοπό!

Γιάννης Αποστολάκης: "Με τις γυναίκες είμαι αρκετά ντροπαλός"

Ο ωραίος, νέος και chef Γιάννης Αποστολάκης , δίνει συνέντευξη στο Down Town και στον Αλέξανδρο Πρίφτη . Το "μοντέλο", όπως τον αποκαλούσε ο κριτής Δημήτρης Σκαρμούτσος , του Master Chef μιλάει για την εκπομπή μαγειρικής που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, για τα σχέδιά του , για τηλεόραση , για τη ζωή του πριν το τηλεπαιχνίδι, για έρωτες και για σχέσεις και μας αφήνει με μια αίσθηση σύγχυσης, προβληματισμού και απορίας.

Hollywood made in…Greece!

Είναι Έλληνες και κατέκτησαν το Hollywood . Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι εύκολο και συνηθισμένο, αλλά οι συγκεκριμένοι το κατάφεραν και με μεγάλη επιτυχία . Δεν είναι η Jennifer Aniston , η Nia Vardalos ή η Maria Menounos . Είναι και αυτές, αλλά είναι και οι άλλοι, που μας κάνουν πολύ περήφανους, γιατί είναι δικοί μας, έχουν κάτι από εμάς και μας αρέσει να αισθανόμαστε ότι τα κατάφεραν και πέτυχαν, σε έναν χώρο που δεν χαρίζεται . Το περιοδικό Down Town διαλέγει κάποιους από αυτούς και μας τους παρουσιάζει. Kαι αν κάποιους δεν τους ξέραμε, είναι καιρός, λοιπόν, να τους μάθουμε.

Πρόσκληση συμμετοχής στο 3ο Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών και στο 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού

Το θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 3ου Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών που θα διεξαχθεί στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή τον Ιούλιο του 2016 και κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε θιάσους και ομάδες για συμμετοχή. Παράλληλα ανακοινώνεται για πρώτη φορά το 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού για καλλιτεχνικές δημιουργίες που αφορούν στις τέχνες αυτές.