Ο Νίκος Μερτζάνος στο pressmixer.gr: "Πιστεύω πολύ στην "καθαρή" ποπ που εκλείπει αυτήν τη στιγμή"


Ο Νίκος Μερτζάνος μπορεί να…στάθηκε λίγο και να περίμενε να ωριμάσουν οι συνθήκες, αλλά δεν επαναπαύτηκε ποτέ. Έτσι, έπειτα από προσπάθειες δέκα ετών κι ενώ έχει ήδη γίνει γνωστός από τα πρώτα του βήματα με το τραγούδι "Στάσου λίγο", παρουσιάζει τον πρώτο του ολοκληρωμένο δίσκο στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα στις 13 Μαρτίου παρέα με αγαπημένους του συναδέλφους. Τον συναντήσαμε και μιλήσαμε για το ταξίδι του στη μουσική και για όλα αυτά που έχει στο μυαλό του για τη συνέχεια…


Θα ξεκινήσω με το σημείωμα που γράφεις για την παρουσίαση του δίσκου σου στη Σφίγγα, στις 13 Μαρτίου, το οποίο ξεκινά με την φράση «Έπειτα από προσπάθειες σχεδόν δέκα ετών…». Μοιάζει με Οδύσσεια η κυκλοφορία του πρώτου δίσκου;


Η αλήθεια είναι πως το όρισες πολύ σωστά! Ήταν μια οδύσσεια, σε σημείο που έλεγα χαριτολογώντας πως, εάν έβγαλα εγώ δίσκο, μπορούν όλοι (γέλια). Τώρα μιλώντας πολύ πρακτικά, απλά δεν «κούμπωσαν» πολλές καταστάσεις που έμοιαζαν αρχικά ευοίωνες. Δεν μπορώ όμως παρά να χαίρομαι που υπάρχει ένα αίσιο τέλος.

Στην εποχή της κρίσης που διανύουμε τώρα χρειάζεται περισσότερο επιμονή και υπομονή για να μπορέσεις να φτάσεις στο στόχο σου ή τύχη, καλό timing, σωστές γνωριμίες; 

Το έχει πει ο Ελύτης πολύ  καλύτερα απ’ όσο θα μπορούσα να το πω εγώ. Τα τρία "Τ" της επιτυχίας: ταλέντο, τόλμη και τύχη! Προσωπικά πιστεύω σε έναν συνδυασμό όλων αυτών, όπου στο ξεκίνημα υπερτερεί η τύχη και έπειτα  το ταλέντο σε ό,τι αφορά στη διάρκεια.

Ο τίτλος του δίσκου έχει, φαντάζομαι, ένα ιδιαίτερο συμβολισμό για σένα. Είναι το «Στάσου λίγο» το σημείο που συναντιούνται το παρελθόν με το παρόν;

Κάπως έτσι. Αφενός δεν έχει εκδοθεί ποτέ, όποτε ας πούμε, είναι ένας φόρος τιμής, αφετέρου, ναι, είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε δυο χρονικές στιγμές που φτιάχνουν μια συνέχεια.

Αν δεν κάνω λάθος, το εν λόγω τραγούδι αφορά μια προσωπική σου ιστορία. Περίμενες ότι θα αγγίξει τόσο κόσμο; 

Ποτέ δεν περίμενα κάτι τέτοιο! Δυο φίλες μου τότε το ανέβασαν στο MySpace κρυφά από εμένα και μετά από κάποιους μήνες το είδα παντού. Ποτέ δεν περίμενα ένας τόσο προσωπικός στίχος να έχει τέτοια απήχηση-ταύτιση. Εγώ μια αφιέρωση πήγα να κάνω αρχικά.


Τι άλλο μπορεί να σε εμπνεύσει και να σε «ενισχύσει» δημιουργικά;

Δεν ξέρω! Ότι νιώθω. Όπως μου βγει! Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, ειλικρινά!

Από τη μέχρι τώρα πορεία σου στο τραγούδι ποιες στιγμές ξεχωρίζεις;


Ξεχωρίζω μια στιγμή που αφορά το «Κάτι Ελλαδες». Ήρθε σε μια στιγμή που ήμουν πολύ στα «βαθειά μου». Εργαζόμουν για τα προς το ζην σε μια δουλειά άσχετη με τη μουσική και είχα ψιλοαπογοητευτεί. Ξαφνικά λαμβάνω ένα βίντεο με τον Νταλάρα να τραγουδάει αυτό το κομμάτι. Αργότερα, με τον Κότσιρα, όποτε άρχισα να παίρνω θάρρος. Ήταν κάτι τελείως απρόσμενο.

Και ποια «μαθήματα» πήρες που σε επηρέασαν και ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη;

Όλο αυτό με έφερε πιο κοντά στον εαυτό μου. Είδα τι θέλω να είμαι μουσικά, ξαναέπιασα τη σύνθεση, που στα νεανικά μου χρόνια ήταν κάτι μη σχηματοποιημένο μέσα μου και γενικά με ωρίμασε πολύ, θέλω να πιστεύω, η όποια δυσκολία συνάντησα.

Τι θα ακούσουμε σε αυτό το πρώτο σου δισκογραφικό βήμα;

Θα ακούσετε έναν ποπ-έντεχνο δίσκο σε δίκη μου μουσική και στίχους στο μεγαλύτερο μέρος, εκτός από τέσσερα κομμάτια που είχα τη χαρά και την τιμή να μου δώσει στίχο ο Νίκος Μωραΐτης. Πιστεύω πολύ στην «καθαρή» ποπ που εκλείπει αυτήν τη στιγμή από τα ραδιόφωνα και γενικά από ελληνική μουσική σκηνή.

Τι μας ετοιμάζετε στη Σφίγγα; 

Μια παρουσίαση δίσκου που μοιάζει περισσότερο με γιορτή παρά με live. Έχω καλέσει πολλούς φίλους που εκτιμώ να τραγουδήσουμε παρέα και είμαι ευγνώμων γι αυτήν την καλή τους διάθεση, να συμμετέχουν.

Και τι να αναμένουμε από σένα στο άμεσο μέλλον;

Κάποιες περαιτέρω live εμφανίσεις και ως συνθέτης κάποιες κυκλοφορίες τραγουδιών που δεν μπορώ να ανακοινώσω όμως για ευνόητους λόγους.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την εμφάνιση του Νίκου Μερτζάνου στη Σφίγγα εδώ.