Έτσι θα μοιάζει η "Υπέροχη Φίλη μου" της Έλενα Φεράντε στην οθόνη

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ακόμη κι όσοι δεν είχαν διαβάσει ποτέ ένα βιβλίο της (όχι πολλοί, αφού η Ιταλίδα συγγραφέας είναι ένα από τα εκδοτικά φαινόμενα της εποχής μας), έμαθαν το ψευδώνυμό της όταν η αληθινή ταυτότητά της αποκαλύφθηκε. Κάτι που μάλλον έκανε περισσότερο καλό παρά κακό στην Ελενα Φεράντε, αφού τώρα το HBO και η RAI ετοιμάζονται να μεταφέρουν ένα από τα βιβλία της στη μικρή οθόνη.

Το "Η Υπέροχη Φίλη μου" είναι το πρώτο από τα τέσσερα ναπολιτάνικα μυθιστορήματα της Φεράντε, με την πορεία μιας γυναικείας φιλίας - αλλά και την ψυχή της Νάπολης - στο επίκεντρο. 

Όταν η σημαντικότερη φίλη της ζωής της μοιάζει να έχει εξαφανιστεί χωρίς ίχνη, η Έλενα, μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει σ' ένα σπίτι γεμάτο βιβλία, ξεκινά να γράφει την ιστορία της φιλίας τους. Γνώρισε τη Ραφαέλα, που ανέκαθεν φώναζε Λίλα, στην πρώτη τάξη του σχολείου, το 1950. Η ιστορία τους, τοποθετημένη στις επικίνδυνες και γοητευτικές γειτονιές της Νάπολης, διατρέχει εξήντα χρόνια της ζωής τους κι η Έλενα περιγράφει το μυστήριο της Λίλα, της "υπέροχης φίλης της", της καλύτερης φίλης της και, ταυτόχρονα, της μεγαλύτερης εχθρού της. 

O Σαβέριο Κοστάντσο (του "Πεινασμένες Καρδιές") έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, ενώ η ίδια η Φεράντε συμμετέχει στη συγγραφή του σεναρίου. Η σειρά των HBO/RAI, που θ' αποτελείται από 8 επεισόδια (φήμες θέλουν και τα άλλα τρία βιβλία της Φεράντε να διασκευάζονται σε κύκλους ισάριθμων επεισοδίων), γυρίζεται αυτό τον καιρό στην Καμπανία, σε μια μεγάλη παραγωγή με 150 ηθοποιούς, 5000 κομπάρσους κι ένα σετ - τη χαρακτηριστική ναπολιτάνικη γειτονιά που πρωταγωνιστεί στο βιβλίο - έκτασης 20.000 τετραγωνικών μέτρων που χρειάστηκε τρεις μήνες για να κατασκευαστεί. 

Ως ορεκτικό, το HBO κυκλοφόρησε τις πρώτες δύο φωτογραφίες της σειράς "Η Υπέροχη Φίλη μου", που απεικονίζουν την Έλενα και τη Λίλα στην παιδική (Ελίζα Ντελ Τζένιο, Λουντοβίκα Νάστι) και την εφηβική τους (Μαργκερίτα Ματσούκο, Γκάια Γκιράτσε), ηλικία.

Πηγή: flix.gr (Λήδα Γαλανού)