Ο Γιάννης Μεγαλακάκης στο pressmixer.gr: "Η Κρήτη ήταν, είναι και θα παραμείνει φάρος έμπνευσης για όλη την οικουμένη"


"Κάθε φορά που πιάνουμε τα χέρια μας να χορέψουμε ενώνουμε τις ψυχές μας τόσο δυνατά, με αποτέλεσμα η κάθε χορευτική μας στιγμή και δημιουργία να είναι μία και ανεπανάληπτη", μας λέει ο Γιάννης Μεγαλακάκης αναφερόμενος στον δίδυμο αδερφό του Γιώργο και την κοινή τους πορεία. Μαζί 20 χρόνια τώρα, έχουν αφήσει το αποτύπωμα της Κρήτης στα μεγαλύτερα στάδια της χώρας και όχι μόνο και τώρα ετοιμάζονται να μας παρουσιάσουν κάτι επίσης δυνατό, αυθεντικό και παρεΐστικο για τρεις βραδιές στη μουσική Σκηνή Σφίγγα.

  
Γιορτάζετε με την ομάδα σας 20 χρόνια γεμάτα δράση, χορό, γεμάτα Κρήτη. Ποιες θεωρείτε τις πιο σημαντικές στιγμές αυτής της πορείας;

Υπάρχουν πολλές στιγμές που ευχαρίστησα μέσα μου τον θεό, τους γονείς μου και την ζωή που με ώθησαν να ασχοληθώ με την χορευτική τέχνη της Κρήτης. Τα χορευτικά μου αποτυπώματα στην γη της Κρήτης, σε πολλά μέρη του κόσμου, σε σπουδαία στάδια όπως το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας στην τελετή λήξης της Ολυμπιάδας του 2004, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, σε σπουδαία θέατρα όπως το Παλλάς, το Badminton, το αμφιθέατρο του νέου Μουσείου Μπενάκη, στον Λυκαβηττό και τόσα μα τόσα άλλα έχουν γράψει στην ψυχή μου και με έχουν γεμίσει αγάπη και όνειρα…

Ο χορός πώς μπήκε στη ζωή σας και πώς αποφασίσατε να το ακολουθήσετε επαγγελματικά;

Η τέχνη είναι η γέφυρα επικοινωνίας του θεού με τον άνθρωπο. Η τέχνη προσπαθεί να εκφράσει τα ανείπωτα και τον ψυχικό κόσμο αυτού που της δίνεται και της αφιερώνεται ολοκληρωτικά. Πιστεύω ότι ο κρητικός χορός μετέφερε μέσω του DNA τις εντολές και τις πεθυμιές των προγόνων μας και απλά οι γονείς μας τις μετέφεραν με τον καλύτερο τρόπο.
Με θυμάμαι από ηλικία 4 ετών να ανατριχιάζω στο άκουσμα της κρητικής λύρας. Αυτό ακριβώς που νιώθω και σήμερα. Άρα γεννηθήκαμε με αυτό.
Η λέξη επαγγελματικά δεν με εκφράζει. Δεν κάνω επάγγελμα. Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι όπως συγκλονιστικά έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης.

Πόσο εύκολη ήταν η μεταξύ σας συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια;

Το ταξίδι το οποίο πραγματοποιούμε με τον αγαπημένο δίδυμο Γιώργο είναι μία ευλογία. Κάθε φορά που πιάνουμε τα χέρια μας να χορέψουμε ενώνουμε τις ψυχές μας τόσο δυνατά με αποτέλεσμα η κάθε χορευτική μας στιγμή και δημιουργία να είναι μία και ανεπανάληπτη. Κάθε φορά που χορεύουμε μαζί γεννάμε επί σκηνής κάτι ολοκαίνουργιο.
Εύχομαι έτσι να γεράσουμε. ‘Όσο θα μεγαλώνουμε ηλικιακά τόσο να βρίσκουμε καινούργιες στράτες δημιουργίας οι οποίες να μας δένουν ολοένα και πιο πολύ σαν ανθρώπινα όντα.

Ποια η σημασία της διατήρησης της παράδοσης και πώς βλέπετε τη σχέση που έχουν με αυτήν τα νέα παιδιά;

Η παράδοση δεν είναι μία έννοια που αφορά τον παρελθόν. Είναι παράδοση να σου αρέσει να χορεύεις ,να τραγουδάς το αγαπημένο σου τραγούδι με όλη σου την ψυχή. Να είσαι ευγενικός. Να αγαπάς και να σέβεσαι την φύση και ότι την περιβάλει. Να προσπαθείς να καλυτερεύεις τις ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Και πολλά άλλα  με τα οποία επιβάλλεται να μυηθούν και ανατραφούν οι νεότερες γενιές.
Η παράδοση δεν περιορίζεται σε μία παραδοσιακή ενδυμασία και χορευτικές εκδηλώσεις. Είναι ο τρόπος ζωής μας, η φιλοσοφία μας, είναι αυτό που ενέπνευσε την κάθε γενιά εδώ και χιλιάδες χρόνια την πατρίδα μας.
Η παράδοση είναι η ταυτότητά την οποία έχουμε χρέος να την μάθουμε, να την αγαπήσουμε, να την κοσκινίζουμε και να την παραδίδουμε καλύτερη και ουσιαστικότερη στις εκάστοτε νεότερες γενιές.

Η στροφή σε αυτήν μπορεί να δώσει δύναμη σε όλους αυτούς, όλους εμάς που περνάμε δύσκολα αυτά τα τελευταία χρόνια της κρίσης;

Δεν υπάρχει στροφή σε κάτι που υπάρχει μέσα μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η φράση «επιστροφή στις ρίζες» δεν με εκφράζει καθόλου γιατί δεν επιστρέφεις σε κάτι τόσο γνήσιο, πεντακάθαρο, ολόλαμπρο όπως είναι η παράδοση απλά το ακολουθείς και μέσα από αυτό, πλάθεις το αύριο.
Δεν χρειάζεται πολλά κάποιος για να ζήσει αληθινά και με χαρά.
"Παλιότερα δεν είχαμε τίποτα και τα είχαμε όλα, σήμερα τα έχουμε όλα και δεν έχουμε τίποτα", είχε πεί κάποτε ο συγκλονιστικός μαντιναδολόγος από τα Ανώγεια, Αριστείδης Χαιρέτης και φυσικά συμφωνώ απόλυτα.

Ποια στοιχεία της Κρητικής παράδοσης και ιστορίας θεωρείτε ότι είναι τα πιο σημαντικά και δίνουν διαχρονικά μηνύματα προς όλες τις γενιές;

Η αγάπη προς την φύση και σε ό,τι μας δίνει απλόχερα η ελληνική γη, η φιλοξενία, το μερακλίκι, η μπέσα, η λεβεντιά, η φιλοσοφική προσέγγιση της ζωής και η ποιητική διάθεση.
Η Κρήτη ήταν, είναι και θα παραμείνει φάρος έμπνευσης για όλη την οικουμένη.

Τι νιώθετε όταν ακούτε "Κρήτη";

Ό,τι νιώθω όταν ακούω την φωνή του πατέρα μου, της μάνας μου, ό,τι νιώθω όταν αγαπάω, ό,τι νιώθω όταν χορεύω, ό,τι νιώθω όταν οραματίζομαι.

Τι μας ετοιμάζετε στη Σφίγγα;

Στην Σφίγγα θα έχουμε σε απόσταση αναπνοής το ανθρώπους που θα έρθουν να μας δουν. Θέλουμε να τους ταξιδέψουμε στην αυθεντική Κρήτη μέσα από ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, μέσα από το χορευτικό μας πάθος , το από ψυχής μας τραγούδι. Ο τρόπος που έχει στηθεί η παράσταση στην Σφίγγα είναι παρεϊστικος, αληθινός αλλά ταυτόχρονα με καλλιτεχνική προσέγγιση. Έχουμε ετοιμάσει κάποιες πρωτότυπες τραγουδιστικές διασκευές και λαχταρούμε να τις ακούσει ο κόσμος.
Θα παρουσιαστούν χοροί από ολόκληρη την Κρήτη, καθώς και δύσκολοι χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί.
Πρόκειται λοιπόν για ένα ταξίδι στην ανεξάντλητη τέχνη της Κρήτης

Και τι να αναμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον;

Ότι δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε στο παραμικρό από τις προσταγές - εντολές των προγόνων μας, οι οποίες μεταφέρθηκαν σε εμάς, μέσω των γονιών μας.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση "Όταν ακούω Κρήτη" που θα παρουσιάσουν στις 1, 8 και 15 Μαρτίου στη Σφίγγα εδώ