Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: "Όταν δεν μου αρέσει ο τρόπος που ρωτάνε, δεν απαντάω"

Κάποια κορίτσια είναι ψηλά όχι μόνο λόγω ύψους. Το 1,83 της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους το ξεχνάς. Πατάει γερά στη γη, δεν παραδέρνει στα "πρέπει" που έχουν ημερομηνία λήξης και ξαφνικά, όταν κι αν την κερδίσεις, σου σκάει ένα εφηβικό χαμόγελο. Η Άννα Μαρία δεν εγκλωβίζεται σε στερεότυπα και αναμετράται με ρόλους εντός και εκτός σκηνής. Όσο για το ανάστημά της, δεν υπολογίζεται σε πόντους, αλλά με αξίες ζωής.

Δίνεις σπάνια συνεντεύξεις κι ακόμα σπανιότερα εμφανίζεσαι στην τηλεόραση, δεν είσαι εξοικειωμένη με τη διασημότητα; 
Επιλέγω να πηγαίνω σε εκπομπές μόνο όταν έχω να μιλήσω για κάποια δουλειά. Θα έλεγε κάποιος ότι δεν είμαι καλή καλεσμένη, αφού δεν μου αρέσει να κάνω αυτά που οι παρουσιαστές ζητούν από τους καλεσμένους, ενώ υπάρχουν φορές που δεν μου αρέσει ο τρόπος που με ρωτάνε και τότε δεν απαντάω. 

Τα ζευγάρια "πουλάνε" τηλεοπτικά, έχουν προτείνει σε εσένα και στον Φάνη Μουρατίδη να κάνετε μαζί εκπομπή; 
Έχουμε προτάσεις για σειρές αλλά ευτυχώς για παρουσίαση δεν μας έχουν πλησιάσει. Δεν θα ήθελα και δεν θα μπορούσα να κάνω την παρουσιάστρια, άλλωστε είναι μια δουλειά που δεν την ξέρω. 

Στους δημοσιογραφικούς κύκλους σε περιγράφουν ως "ταλαντούχα, αντράκι, ντόμπρα, αλλά και δύσκολη και αυστηρή". Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είσαι με αυτή την εικόνα; 
Είμαι αυστηρή πρωτίστως με τον εαυτό μου και μετά με τους άλλους. Δεν ξέρω πώς μεταφράζεται το "δύσκολη", όμως σίγουρα, αν με υποτιμήσεις, στραβώνω. Μου αρέσει η ευγένεια στην κοινωνική συμπεριφορά. Είμαι άνθρωπος του μέτρου. 

Το ύψος σου (1,83 μ.) καθόρισε την προσωπικότητά σου, τη συμπεριφορά σου; 
Τώρα τελευταία σκεφτόμουν αυτό που λες. Αν ήμουν μικρόσωμη, σίγουρα θα ήμουν διαφορετική, αλλά πάντα στη ζωή μου ήμουν θεωρητική. Αλλιώς με βλέπουν οι άλλοι και αλλιώς βλέπω εγώ τον εαυτό μου. Μου λένε συχνά ότι φαίνομαι σνομπ, ενώ δεν είμαι καθόλου. Από μικρή ξεχώριζα από τους συνομήλικούς μου, ήμουν "η ψηλή", που καθόταν καμπουριασμένη για να "χωράει" κάπου. Υπήρξε άντρας συμπρωταγωνιστής σου που είπε να μη φορέσεις τακούνι γιατί δεν μπορεί να σε έχει στο πλευρό του; 
Επαγγελματικά στην Ελλάδα είναι δύσκολο να είσαι ψηλή γυναίκα ηθοποιός και όταν πρέπει να παίξεις με κάποιον άντρα είναι περιοριστικό. Είναι απόλυτα λογικό κάποιος συνάδελφος να νιώθει άβολα. Δεν μου έχει συμβεί, αλλά δεν το κατηγορώ. 

Πριν από λίγο καιρό το Χόλιγουντ έπεσε από τα σύννεφα της χρυσόσκονης με την υπόθεση Weinstein, έχεις βρεθεί αντιμέτωπη με Έλληνα... Weinstein; 
Όλο αυτός ο θόρυβος έμοιαζε σαν προσπάθεια να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για το Χόλιγουντ. Οι μισοί έχουν βγει να είναι παρενοχλημένοι και άλλοι να έχουν παρενοχλήσει. Δεν λέω φυσικά ότι είναι ψέματα. Δεν έχω ακούσει παρόμοια περιστατικά παρενόχλησης στην Ελλάδα και προφανώς δεν μιλάω για περιπτώσεις φλερτ. Από τα 21 μου χρόνια, που είμαι στη δουλειά, έχω καταλάβει πως όσοι παρενοχλούν δεν είναι σοβαροί άνθρωποι, που ανήκουν στην πρώτη γραμμή του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά wanna be τύποι, που τάζουν "θα σε κάνω σταρ". Φυσικά φταίει και αυτός που παρενοχλείται, πρέπει το μυαλό να είναι στη θέση του. 

Αυτές τις ημέρες δοκιμάζεσαι θεατρικά στο μονόλογο Αθανασία του Χρήστου Δήμα. Στο έργο θίγεται το δικαίωμα της επιλογής του θανάτου. Η ευθανασία αποτελεί παγκοσμίως θέμα ταμπού. Το έργο άγγιξε κάποια δική σου προσωπική χορδή; 
Το έργο είναι μια διαδρομή ζωής. Βλέπουμε την ηρωίδα από τα παιδικά της χρόνια μέχρι τη στιγμή που θέλει να επιλέξει η ίδια το τέλος της. Δεν είναι ένα διδακτικό έργο, κάποιος άλλος μπορεί να μη διάλεγε την ευθανασία. Υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από απειλητικές αρρώστιες και έχουν τη θέληση να ζήσουν. 

Μπήκες στη θέση της ηρωίδας; Το συζήτησες με τον εαυτό σου; Πώς θα αντιδρούσες; Θα "υποβοηθούσες" κάποιον δικό σου; 
Όποια απάντηση και να δώσω, είναι απόλυτα υποθετική. Αν βρεθείς ο ίδιος αντιμέτωπος με τέτοιο τραγικό γεγονός, τότε η απόφαση είναι μόνο δική σου, απόλυτα προσωπική. Δεν μπορεί να αποφασίσει κάποιος άλλος για εσένα. Μπορώ να καταλάβω έναν άνθρωπο που είναι άρρωστος και επιλέγει την ευθανασία. Ταυτόχρονα μπορώ να καταλάβω γιατί είναι ένα θέμα που δεν νομοθετείται εύκολα. Η ευθανασία και η αυτοδιαχείριση της ζωής μας είναι προσωπικό δικαίωμα!

Πηγή: peoplegreece.com (Έλγκα Νταϊφά)