Παράγωγα, swaps, αξιόγραφα, επιτόκια και ομόλογα σε μία παράσταση

Παράγωγα, swaps, αξιόγραφα, CDS, CDO, συστημικό ρίσκο, options, futures, υποθήκες, ομόλογα, επιτόκια, collaterals, οίκοι αξιολόγησης... Οικονομικοί όροι που μπορεί να τους έχουμε ακουστά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό καθώς μονοπωλούν την πολιτικοοικονομική συζήτηση για τα αίτια της κρίσης τα τελευταία χρόνια.

Μ' αυτούς καταπιάνεται η θεατρική διασκευή του graphic novel του Darryl Cunningham "Σούπερκραχ – Το μεγάλο κόλπο με τη διεθνή οικονομία" που θα παρουσιαστεί στο Σύγχρονο Θέατρο, τον Ιανουάριο του 2018. Εκεί, οκτώ ηθοποιοί θα ζωντανέψουν στη σκηνή το graphic novel που εστιάζει στον πυρήνα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. 

"Σούπερκραχ - Το μεγάλο κόλπο με τη διεθνή οικονομία": Το χρονικό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ξεδιπλώνεται με κατανοητό τρόπο και παράλληλα πλαισιώνεται από μια φιλοσοφική συζήτηση γύρω από τις υπάρχουσες πολιτικοοικονομικές θεωρίες, τις ιδεολογίες και το σκηνικό μέσα στο οποίο ζούμε το παρόν μας. Κεντρικός άξονας, η φιλελεύθερη πολιτική ιδεολογία που ανέπτυξε η Άυν Ραντ, η οποία υπήρξε μέντορας του Άλαν Γκρίνσπαν, του κεντρικού τραπεζίτη των Η.Π.Α. για 3 δεκαετίες. Ζούμε στην εποχή του Εγωισμού και του ατομικισμού. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσουμε κουβαλώντας αυτές τις αποσκευές, κυλώντας ο καθένας σαν άλλος Σίσυφος τη δική του πέτρα της δυστυχίας;

Μηδενισμός, εγωισμός, διαφθορά, βαθύπλουτοι και πένητες, εταιρείες, κολεκτίβες, χρηματιστές, τράπεζες, καπιταλισμός. Προοδευτικοί και συντηρητικοί καλούνται να βρουν λύσεις, να κινήσουν τον κόσμο και την ιστορία προς την κατεύθυνση που επιθυμούν.


Ποια είναι η ψυχολογική βάση των πολιτικών μας επιλογών; Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουμε κατεύθυνση ακόμα κι αν αναγνωρίζουμε πως τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν λειτουργούν αποτελεσματικά;

Αποφεύγοντας τον καταγγελτικό λόγο και εστιάζοντας στη θεατρική δράση, χρησιμοποιώντας θεατρικές τεχνικές που παραπέμπουν στην αισθητική των graphic novels, παίζοντας με το φως και τη σκιά, εντάσσοντας στοιχεία του σωματικού θεάτρου, η παράσταση μιλάει με ευφάνταστο, αλλά συνάμα ουσιαστικό τρόπο για τη θέση του καθενός μας μέσα στο πολιτικοοικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, που ούτως ή άλλως διαμορφώνεται, άλλοτε με τη συμμετοχή μας και άλλοτε ερήμην μας.

Στην παράσταση θα ακούγονται ζωντανά, τραγούδια από τα "Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας" σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη και μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη. Πρόκειται για έναν  δίσκο – σταθμό της δεκαετίας του '70, αποτελούμενο από τραγούδια που μιλούν για τον πυρήνα της πολιτικής και της οικονομίας, ξεφεύγοντας από το κλασικό μοντέλο του πολιτικού και στρατευμένου τραγουδιού. Με αυτήν την έννοια, κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τον λόγο του Cunningham, που περιγράφει τη σύγχρονη πραγματικότητα και παίρνει θέση χωρίς ίχνος διδακτισμού και πολιτικής προπαγάνδας. 

Συντελεστές: Διασκευή – Προσαρμογή: Μαργαρίτα Καστρινού – Γιάννης Μιχαλόπουλος. Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Καστρινού – Γιάννης Μιχαλόπουλος. Μετάφραση: Αβραάμ Κάουα. Σκηνικά-κοστούμια: Ξανθή Κόντου. Επιμέλεια κίνησης: Μαριάννα Καβαλλιεράτου. Μουσική διδασκαλία: Μιχάλης Ψύρρας. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Γιαννακοπούλου. Διεύθυνση παραγωγής: Ειρήνη Κατσάνη. Φωτογραφίες: Ιφιγένεια Φιλοπούλου. 
Παίζουν: Νικήτας Αναστόπουλος, Ευαγγελία Αστρίδου, Νίκη Καράλη, Μαργαρίτα Καστρινού, Ίρις Κατσούλα, Γιάννης Μιχαλόπουλος,  Γιώργος Τζαβάρας, Άρης Ηλίας Τοπάλογλου 

Το graphic novel του Darryl Cunningham "Σούπερκραχ – Το μεγάλο κόλπο με τη διεθνή οικονομία" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ σε μετάφραση Αβραάμ Κάουα.

Πηγή: tospirto.net