Η Κατερίνα Ζαχαριουδάκη στο pressmixer.gr: "Ο καλλιτέχνης έχει ευθύνη σχετικά με το τι παρουσιάζει στο παιδί"

Η Κατερίνα Ζαχαριουδάκη με μια όμορφη παρέα, ανοίγει το Μαγικό Σεντούκι, κάθε Κυριακή στο Εργοτάξιον και μοιράζει απλόχερα γνώση, αξίες, χρώματα, χαμόγελα, μουσική και τραγούδι.  Μας μιλάει για το απαιτητικό παιδικό κοινό, αλλά και την τεράστια ευθύνη που έχουν οι καλλιτέχνες απέναντι σε αυτό.


Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με την Έφη Μεράβογλου;

Την Έφη Μεράβογλου τη γνώριζα σαν καλλιτέχνη, την είχα δει στο θέατρο, είχα ακούσει για τις δουλειές της στον καλλιτεχνικό χώρο. Το 2016 βρέθηκα να συμμετέχω σε μια θεατρική παράσταση που φιλοξενήθηκε στο θέατρο  που διατηρούν με τον Γιώργο Κάλτσα και την Ισαβέλα Αναστασίου, το Εργοτάξιον. Έτσι, γνωριστήκαμε καλύτερα και χάρηκα πολύ που μου πρότεινε να συνεργαστούμε στο έργο της "Το μαγικό σεντούκι". Αγαπάει τη δουλειά της, είναι κοντά στους ηθοποιούς και δημιουργεί διαρκώς.

Ποιο ρόλο ερμηνεύεις στο έργο;

Στο έργο ερμηνεύω τέσσερις από τις 9 μούσες: την Ευτέρπη, την Μελπομένη, τη Θάλεια και την Πολύμνια.  Κάθε μούσα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα και η πρόκληση εδώ είναι οι εναλλαγές και η διαφορά από ρόλο σε ρόλο.
Αλλά είμαι και μία από τις δύο φίλες (μαζί με την Ανδριάννα Σταυριδοπούλου) της κεντρικής ηρωίδας, της Αννούλας (Άνια Καστρινάκη). Μαζί με τα κορίτσια και με την Αριστέα Ανύση, που παίζει μουσική επί σκηνής, ξεδιπλώνουμε το παραμύθι και μαθαίνουμε μαζί με τα παιδιά τους θεούς του Ολύμπου, τα γράμματα της γλώσσας μας, το πλανητικό σύστημα κ.α.

Τι θα βρουν τα παιδιά στο "Μαγικό Σεντούκι";

Θα βρουν ιστορίες, γνώση, αξίες, χρώματα, χαμόγελα αλλά και πολύ μουσική και τραγούδι. Το "Μαγικό σεντούκι" είναι ένα διαδραστικό παραμύθι που μέσα από τη γνώση μαθαίνει και προσφέρει πολλά στα παιδιά γύρω από τη Μυθολογία, τη Μουσική, τη γλώσσα μας, τους πλανήτες κ.α. Ταυτόχρονα, περνάει μηνύματα και προβάλλει αξίες και έννοιες όπως για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, για τη διαφορετικότητα ανάμεσα στους ανθρώπους, για το πώς βλεπουμε τον κόσμο... Κυρίως όμως μιλάει για τη δύναμη της Αγάπης και πώς αυτή είναι η κινητήρια δύναμη του κόσμου.  

Τι σου αρέσει περισσότερο στο Θέατρο για παιδιά;

Είναι ένας άλλος κόσμος, εντελώς διαφορετικός από τις παραστάσεις ενηλίκων. Μου αρέσει πολύ ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του θεάτρου για παιδιά και πώς μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από την τέχνη η προσωπικότητα κάθε παιδιού σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες. Αγαπώ πολύ επίσης να βλέπω χαμογελαστά και ευχαριστημένα πρόσωπα στο κοινό, σε ένα παιδικό έργο. Σημαίνει ότι τα αγγίζει στην καρδιά.
Ο καλλιτέχνης έχει ευθύνη σχετικά με το τι παρουσιάζει στο παιδί, γιατί παίζει καθοριστικό ρόλο για το ίδιο. Τα παιδιά επηρεάζονται πολύ, διαμορφώνουν χαρακτήρα και αισθητική,  ταυτίζονται πολλές φορές, φεύγοντας από το θέατρο παίρνουν μαζί τους εικόνες και παραστάσεις και μπορεί να τα θυμούνται για μια ζωή.  
Οι μικροί θεατές σήμερα είναι ένα απαιτητικό κοινό που ανεβάζει τον πήχη αρκετά ψηλά. Παράλληλα, τα παιδιά βοηθάνε κι εμάς σαν καλλιτέχνες να εξελιχθούμε περισσότερο και να προσφέρουμε γνώση και μηνύματα, διαμορφώνοντας το αυριανό θεατρόφιλο κοινό.

Για εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου στιγμή στην παράσταση αυτή;

Από τις πολύ αγαπημένες μου στιγμές είναι όταν η μούσα Πολύμνια μαζί με την μούσα Ερατώ προτρέπουν τα παιδιά να αγκαλιαστούν. Εκεί φαίνεται όλο το μεγαλείο της αγκαλιάς σαν σύμβολο της Αγάπης. Και τα παιδιά τη δίνουν απλόχερα. Καθώς επίσης, και η στιγμή που δημιουργούν ένα κύκλο πάνω στη σκηνή και τραγουδούν όλα μαζί το "Τραγούδι της Αγάπης". Μας κάνουν κι εμάς τους ηθοποιούς να γίνουμε πάλι παιδιά και όλοι μαζί μέσα από τη μουσική να γίνουμε μια ομάδα, με άξονα τον αυθορμητισμό και την παιδική αθωότητα.

Πού και πότε μπορεί να το δει κάποιος το "Μαγικό Σεντούκι";

Το "Σεντούκι" μας ανοίγει για μικρούς και μεγάλους φίλους κάθε Κυριακή μεσημέρι στις 14.30 στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον, και καθημερινά η παράστασή μας ταξιδεύει σε σχολεία.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση Μαγικό Σεντούκι εδώ.