Με την έκθεση "First come, first served" εγκαινιάζεται η συνεργασία T.A.F. και It's all,Oh so souvenir to me!

Ανάμεσα σε βινύλια, παλιά βιβλία, καθρέφτες με βαριές σκαλιστές κορνίζες και αντλίες βενζίνης στην οδό Νορμανού στο Μοναστηράκι, βρίσκεται εδώ και χρόνια μια ξύλινη πόρτα που οδηγεί σε ένα καλά κρυμμένο αθηναϊκό αίθριο του 19ου αιώνα. Δεν είναι άλλο από το γνωστό σε όλους T.A.F. / the art foundation. Από το περασμένο καλοκαίρι, ακριβώς δίπλα βρίσκεται ακόμα μία πόρτα που οδηγεί στον δημιουργικό μικρόκοσμο του It's all, oh so souvenir to me.

Τον Ιούλιο του 2017 το It's all, oh so souvenir to me που ξεκίνησε ως έκθεση επαναπροσδιορισμού του ελληνικού σουβενίρ και στην πορεία μετεξελίχθηκε σε πλατφόρμα Ελλήνων σχεδιαστών, βρήκε μόνιμη στέγη στο Oh!sosouvenir@Taf shop. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια, πάνω από 80 Έλληνες σχεδιαστές επαναπροσδιόρισαν, στα πλαίσια της έκθεσης Ιt's all, oh so souvenir to me!, το αντικείμενο του σουβενίρ όπως το ξέραμε, δημιουργώντας design και concept items με στοιχεία από την ευρύτερη ελληνική κουλτούρα, παράδοση και πολιτισμό. 

Συμβαδίζοντας με την αναβίωση του ελληνικού design, η ιδέα που γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2013, φιλοξενήθηκε και  ταξίδεψε σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους ανά την Ελλάδα και πλέον συμπράττει με το T.A.F, φιλοδοξώντας να γίνει σημείο συνάντησης για όσους αφορά το ελληνικό ντιζάιν αλλά και χώρος φιλοξενίας της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινούν και οι πρωτότυπες δράσεις σύμπραξης μεταξύ Τον κύκλο ανοίγει η πρωτοποριακή έκθεση First come first served που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου. Η συντονίστρια και επιμελήτρια της έκθεσης Άννα Πολυδώρου και η Χριστίνα Δηλάρη, επίσης επιμελήτρια (μαζί με την Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα) μιλούν για τη νέα εποχή του Ιt's all, oh so souvenir to me που έγινε ένα με το T.A.F. καθώς και για την επικείμενη έκθεση. 

"Η προσέγγισή μας για την έκθεση αυτή είναι άκρως πειραματική για αυτό και την απαρτίζουν εικαστικοί, product και fashion designers,καθώς και επαγγελματίες του χώρου εστίασης που δουλεύουν ακριβώς με αυτό τον τρόπο, πειραματίζονται δηλαδή διαρκώς", λέει η Άννα Πολυδώρου με ενθουσιασμό για την έκθεση που φιλοδοξεί να επανεξετάξει αντιλήψεις, καθιερωμένες πρακτικές και κώδικες που συνδέονται με το σερβίρισμα και την κουλτούρα του φαγητού.

"Η έκθεση εμπνέεται επίσης από τον ίδιο το χώρο. Το T.A.F - και το Oh!sosouvenir@shop που πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του – είναι ένας χώρος στον οποίο συμβαίνουν όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα. Η τέχνη και η εστίαση οι έννοιες του σέρβις και του σερβιρίσματος", συμπληρώνει η Χριστίνα Δηλάρη. 
Ο πειραματισμός τόσο σε εννοιολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο φόρμας και υλικών μέσων, απασχολεί έντονα τους δημιουργούς και τις επιμελήτριες της έκθεσης First come first served. Η χρηστικότητα των αντικειμένων συχνά επαναπροσδιορίζεται ή ανατρέπεται, η συνθήκη του "οικείου" καταργείται, κι αλλού η οπτική απόλαυση υπονομεύει τη γευστική -ή το αντίστροφο. Αρχιτέκτονες, product designers, σχεδιαστές μόδας και αξεσουάρ, φωτογράφοι, εικαστικοί, κεραμίστες, graphic designers εμπλουτίζουν τη συλλογή του Oh!@TAF συνεχώς, με την προσθήκη νέων concept και συνεργασιών που στοχεύουν στη στήριξη και την προώθηση της ελληνικής δημιουργικότητας. 

Οι ατομικές και ομαδικές εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν τη χειμερινή σεζόν 2017 – 2018 από το Τ.Α.F. και το Oh!sosouvenir@Taf shop, θα τροφοδοτούν μονίμως τη συλλογή. 

Η Άννα Πολυδώρου δε θα μπορούσε παρά να είναι ιδιαίτερα περήφανη για αυτό, καθώς και για την ύπαρξη φυσικού καταστήματος, που φέρνει τον καταναλωτή σε έναν καθημερινό διάλογο με το σύγχρονο ελληνικό design. Όσο για τα διαχρονικά κιτς ελληνικά σουβενίρ που όλοι αγαπήσαμε; "Αν πάψουν να υπάρχουν, τότε πραγματικά κάτι δε θα πηγαίνει καθόλου καλά", λέει με νόημα η Άννα χωρίς να τα απαξιώνει στιγμή.

Info: 

First come, first served
Διάρκεια έκθεσης: 30.11 – 17.12.2017
Ώρες λειτουργίας: Δευτ - Σαβ 12:00 – 21:00, Κυρ 12:00 – 19:00  
Διεύθυνση: Νορμανού 5, Μοναστηράκι
Eίσοδος ελεύθερη

Συμμετέχουν: Γιάννης Γκίκας, Cream, Όλγα Ευαγγελίδου, Angelos Frentzos,Κατερίνα Καμπράνη, Γιάννης Καπέλλος, Γιώργος Καρράς (om* in a box), Στάθης Κολώνιας, Εύα Μαραθάκη, me too, Luciana Monaco(ProjetoGaragem) + 80e8, Κώστας Μπίσας, Δημοσθένης Σερκετζής,Studiolav, Sustainable Food Movement in Greece (+Άρτεμις Τσίπη, Χάρης Τζαννής& Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος σε συνεργασία με το ΙΕΚ Praxis), 3Some Ceramics, The ThreeDots,  Zorbas is missing (Βασίλης Γεωργίου, Γιάννης Καρλόπουλος)
Επιμέλεια: Χριστίνα Δηλάρη, Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα, Άννα Πολυδώρου

Πηγή: athensvoice.gr (Φιλίππα Δημητριάδη)