Το Break the Chain 3 επιστρέφει 1 και 2 Δεκεμβρίου 2017

Το φεστιβάλ Break the Chain με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την κατάργηση της Δουλείας (2 Δεκεμβρίου), επιστρέφει για τρίτη χρονιά με νέες δράσεις, 1 και 2 Δεκεμβρίου, σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας και διαδίδει το μήνυμα "Μη μένεις αμέτοχος! Σπάσε την αλυσίδα της εκμετάλλευσης".

Το Break the Chain, αποτελεί μία συλλογική εκστρατεία κοινωνικής αφύπνισης, η οποία με όχημα την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση, στοχεύει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού σε ένα κοινωνικό μέτωπο που εναντιώνεται στην εκμετάλλευση και στην εμπορία ανθρώπων, τη σύγχρονη δουλεία. Αποτελεί πρωτοβουλία του Εθνικού Εισηγητή για την εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπου, Ηρακλή Μοσκώφ, διοργάνωση της ΑΜΚΕ Locomotiva και της πολιτιστικής πλατφόρμας elculture.gr. 

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου οι δράσεις του φεστιβάλ ξεκινούν με επίκεντρο την περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, σημείο που συνδυάζει το παρελθόν της ιστορικής Αθήνας με τη σύγχρονη διαπολιτισμική πραγματικότητα και αποτελεί δημόσιο χώρο έντονων ζυμώσεων. 

H Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί 10:30-13:00 ομιλίες με εισηγητές εκπροσώπους θεσμικών εταίρων, κρατικών φορέων, ΜΚΟ, οργανώσεων και πρωτοβουλιών με τις εξής θεματικές:

1. Το εργασιακό Trafficking και ο ρόλος των Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Εργασιακό Trafficking – Sex Trafficking: H έμφυλη διάσταση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης
3. H εκπαίδευση και η ένταξη προσφύγων στην αγορά εργασίας ως ένας μηχανισμός πρόληψης εργασιακού Trafficking 

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Εθνικός Εισηγητής για το Human Trafficking Ηρακλής Μοσκώφ, ο αντιδήμαρχος Μεταναστών, Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ενώ το συντονισμό έχει αναλάβει ο πρώην Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου. 

Παράλληλα στο Παιδικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων, 11:00-13:00, η Fair Τrade Hellas διοργανώνει workshop για παιδιά και νέους με τίτλο "Δίκαιο Εμπόριο: Το παιχνίδι της συναλλαγής". Το εργαστήρι έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει για θέματα trafficking παιδιών και γυναικών κατά την παραγωγική διαδικασία αγαθών που απολαμβάνουμε καθημερινά χωρίς να γνωρίζουμε συνειδητά και να βοηθήσει να σκεφτόμαστε ως πιο υπεύθυνοι καταναλωτές, άρα και ενεργοί πολίτες. 

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εκδηλώσεων, η  Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει γνωστά μουσικά κομμάτια από το ελληνικό και το ξένο ρεπερτόριο, στην αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Οι εκδηλώσεις της απογευματινής ζώνης μεταφέρονται στον αγαπημένο χώρο της Πειραιώς 260, στην αίθουσα Ε. Το άνοιγμα πραγματοποιεί στις 17:00 η θεατρική παράσταση "Λαμπεντούζα" σε σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου. Το έργο του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Άντερς Λουστγκάρτεν, πραγματεύεται το φαινόμενο της μετανάστευσης στις μέρες μας και την αντιμετώπισή του. 
Ακολουθεί η περφόρμανς "SENSUAL LUMINA. είναι ΜΗΧΑΝΗ.", η οποία χρησιμοποιεί το ένδυμα SensoLumina (Link www.pascalis.gr/sensolumina.html) ως μέσο για να αναφερθεί στην αντικειμενοποίηση των θυμάτων trafficking που μεταβάλλονται σε εργαλεία σεξουαλικής ικανοποίησης. Η έκπτωση από την ανθρώπινη υπόσταση οδηγεί σε εξίσωση με έξυπνα τεχνολογικά προϊόντα, σχεδιασμένα κατ' εικόνα των χρηστών τους, που όμως δεν υπερβαίνουν το σκοπό της χρήσης τους. Η περφόρμανς θα πραγματοποιηθεί στις 18:45 και θα επαναληφθεί στις 21:00.
Στις 19:30, θέση στη σκηνή παίρνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στέλνοντας το δικό της ηχηρό μουσικό μήνυμα στο πλαίσιο του φεστιβάλ. H ημέρα κλείνει με την προβολή της "Zenaida" των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου, μια ταινία για τα θύματα του trafficking με ανθρωποκεντρική ματιά παρουσία των σκηνοθετών. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες και τη Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων. 

Στο χώρο Πειραιώς 260, φιλοξενούνται επίσης οι παράλληλες δράσεις: "MyShadow", περφόρμανς της ομάδας 365 FlashmoB [365 FB] που έχει σκοπό να ξαφνιάσει τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του δημιουργώντας του τη σκέψη, "Τι είναι αυτό;" και installation της Α21 "Η εργασιακή εκμετάλλευση μέσα από την υπόθεση της Μανωλάδας". 

Η είσοδος στις δράσεις του φεστιβάλ είναι ελεύθερη. 
Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. 

Την 1η Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί η κλειστή εκδήλωση 3rd CSR Connecting Event, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η οποία έχει στόχο να φέρει κοντά στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με οργανώσεις και άτυπες ομάδες πολιτών. Η φετινή διοργάνωση αναδεικνύει τις δράσεις οργανώσεων και άτυπων ομάδων που δραστηριοποιούνται στα θέματα του human & labour trafficking. "Είναι πεποίθησή μας πως η ενδυνάμωση των ανθρώπων, ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (γυναίκες, μετανάστες κτλ.) συνδράμει ουσιαστικά στην αποφυγή της εμπλοκής τους στα γρανάζια του trafficking". 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ (Link http://www.breakthechain.gr

Πληροφορίες: 

Χώροι διεξαγωγής: Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης), Παιδικό Τμήμα Βιβλιοθήκης δήμου Αθηναίων (πλησίον της Δημοτικής Βιβλιοθήκης), Πειραιώς 260, Σεράφειο
Ημερομηνίες: 1 και 2 Δεκεμβρίου 2017
Παραγωγή: Locomotiva
Περισσότερες πληροφορίες: www.breakthechain.gr και www.facebook.com/breakthechain.gr Talk Forward - To εργασιακό Τrafficking

2 Δεκεμβρίου 2017 | 10:30-13:00
Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την κατάργηση της Δουλείας, το φεστιβάλ Break the Chain διοργανώνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου τη συνάντηση "Talk Forward: Το εργασιακό Trafficking" στη Βιβλιοθήκη δήμου Αθηναίων, 10:30-13:00. 

Πρόκειται για μια συνάντηση από επαγγελματίες του πεδίου που αποτυπώνουν την έκταση του προβλήματος, τις δυσκολίες αντιμετώπισής του και αναπτύσσουν θέσεις γύρω από το πρόβλημα της εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων στον εργασιακό χώρο με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Οι ομιλίες με εισηγητές εκπροσώπους θεσμικών εταίρων, κρατικών φορέων, ΜΚΟ, οργανώσεων και πρωτοβουλιών έχουν τις εξής θεματικές: 

1. Το εργασιακό Trafficking και ο ρόλος των Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Εργασιακό Trafficking – Sex Trafficking: H έμφυλη διάσταση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης 
3. H εκπαίδευση και η ένταξη προσφύγων στην αγορά εργασίας  ως ένας μηχανισμός πρόληψης εργασιακού Trafficking

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Εθνικός Εισηγητής για το Human Trafficking Ηρακλής Μοσκώφ και  ο Αντιδήμαρχος Μεταναστών, Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης, Λευτέρης Παπαγιαννάκης. Το συντονισμό έχουν αναλάβει οι: Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Γιώργος Σταμάτης, ιδρυτής πλατφόρμας helpis.gr 

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του "Talk Forward - To εργασιακό Τrafficking" 

10:30 Χαιρετισμοί 

• Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Μεταναστών, Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης
• Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων 

11:00 -13:00 Συζητήσεις

1ο πάνελ: "Το εργασιακό Trafficking και ο ρόλος των Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης"
• Αθανάσιος Ηλιόπουλος, Ειδικός Γραμματέας ΣΕΠΕ 
"Η συνδρομή του ΣΕΠΕ στην καταπολέμηση του Trafficking" 
• Γιαννή Θεοδώρα, Κοινωνική Λειτουργός, MSc - Προϊσταμένη Τμήματος Υποδοχής της Δ/νσης Κοινωνικών Παρεμβάσεων στο ΕΚΚΑ
"Διατομεακή συνεργασία στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση – Η συμβολή του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων" 
• Κωνσταντίνα Μιχοπούλου, Διδάκτωρ Δημοσίου Δίκαιου, Δικηγόρος παρ' Aρείω Πάγω 
"Οι θετικές υποχρεώσεις του Κράτους κατά το άρθρο 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αναφορικά με το εργασιακό Τrafficking"
Συντονισμός: Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

2ο πάνελ: "Εργασιακό Trafficking - Sex Trafficking: H έμφυλη διάσταση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης"
• Ευφροσύνη Σπανέα, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας, Σύμβουλος Ψυχολογικής Στήριξης στο Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας της ΓΓΙΦ
"Κατανόηση και ψυχολογική στήριξη γυναικών θυμάτων διακίνησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης"
• Μαρίνα Ντονοπούλου, Διευθύντρια της Α21 Ελλάδας 
"Η εμπειρία της Α21" 
• Μαρία Μουδάτσου, Δικαστική Ψυχολόγος, Διευθύντρια Θεσμικών Πόρων PRAKSIS, "Δεδομένα και προκλήσεις σε ένα "νέο περιβάλλον"" 
• Λήδα Λάκκα, Βοηθός Τομέα Προστασίας (Σεξουαλική και Έμφυλη Βία) UNHCR 
"Πρόσφυγες, επικίνδυνα ταξίδια και trafficking" 

Συντονισμός: Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

3ο πάνελ: "Η εκπαίδευση και η ένταξη προσφύγων στην αγορά εργασίας ως ένας μηχανισμός πρόληψης εργασιακού Trafficking"
• Κωνσταντίνα Τσιλομελέκη, Επιστημονικά υπεύθυνη τμήματος Εκπαίδευσης και Ένταξης, Μετάδραση
"Stepping Stone: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό την ένταξη προσφύγων στην αγορά εργασίας"
• Δρ Φιόρη Α Ζαφειροπούλου, Ιδρύτρια SOFFA- Refergon.com και Συντονίστρια Fashion Revolution Greece
"Συνδημιουργώντας με Επιβιώσαντες Θύματα Ανθρώπινου Εμπορίου: Η περίπτωση του SOFFA"
• Ναταλία Σωτηροπούλου, Campaign Officer Generation 2.0 RED 
"Διαφορετικότητα στο χώρο εργασίας"
Συντονισμός: Γιώργος Σταμάτης, ιδρυτής πλατφόρμας helpis.gr 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ (Link http://www.breakthechain.gr)