Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θρίαμβος "Καζαντζάκη" στη Νέα Υόρκη

Η πρώτη έξοδος της ταινίας "Καζαντζάκης" του Γιάννη Σμαραγδή έγινε την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στην αίθουσα προβολών του NYIT Auditorium της Νέας Υόρκης, όπου στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Στην κατάμεστη αίθουσα κυριαρχούσε απόλυτη σιωπή και κατάνυξη, ενώ στο τέλος ξέσπασε σε χειροκρότημα ένα εντελώς ετερόκλητο κοινό, αποτελούμενο από κορυφαία πρόσωπα της Ελληνικής ομογένειας, αλλά και Νεοϋορκέζους όσο και Άγγλους και Αυστριακούς.


Οι θεατές δεν γνώριζαν, βεβαίως, τι θα δουν και βλέποντας την ταινία με εντελώς παρθένο μάτι και καθαρή ψυχή στην ολότητά τους, το κοινό συγκλονίστηκε. Οι Έλληνες αισθάνθηκαν υπερήφανοι και οι μη Έλληνες ένιωσαν πως έβλεπαν μια ταινία γεμάτη φως και πνευματικότητα, αισθανόμενοι βαθιά συγκίνηση.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που χαρακτήρισαν την ταινία ως αριστούργημα και έργο που φέρνει πολύ κοντά τους ξένους στην φωτεινή Ελλάδα και την ανώτερη πνευματικότητα της. Και κυρίως, οι θεατές μέσα από την ταινία έμαθαν και αγάπησαν την λίγο-πολύ άγνωστη στο ευρύτερο κοινό σπουδαία φυσιογνωμία του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Μετά το τέλος της προβολής, ο σκηνοθέτης άνοιξε διάλογο με το κοινό που εξέφραζε με πολλαπλούς τρόπους τη συγκίνησή του και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού. Στο τέλος ανακοίνωσε πως θα εκχωρήσει την ταινία αφιλοκερδώς στο υπουργείο Εξωτερικών για τη πολιτιστική διπλωματία της χώρας και ανέφερε την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή του Υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά:

"Το Υπουργείο Εξωτερικών - και εγώ προσωπικά - ευχαριστεί τον σκηνοθέτη της Ελληνικότητας για την αφιλοκερδή παραχώρησης της ταινίας στην υπόθεση της πολιτιστικής διπλωματίας, ώστε η ελληνική ματιά του Καζαντζάκη να ενισχύσει τόσο τους δεσμούς της διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο, όσο και της διάδοσης του Ελληνικού φωτός σε όλο τον κόσμο.

Ας είναι αυτή η ταινία ένας σταθμός στην μακραίωνη πορεία μας προς το αγαθό όπως αυτό εκφράστηκε μέσα και από την ζωή του μεγάλου μας λογοτέχνη. Το Υπουργείο Εξωτερικών με την πολύτιμη συνδρομή σας, ανέδειξε τον άγνωστο, εν πολύ, ως τώρα ρόλο του και ως διπλωμάτη, σε αυτό το έτος που η ελληνική πολιτεία το έχει αφιερώσει προς τιμή του. 

Η ταινία αυτή που αφορά το Ελληνικό φως δεν ανήκει μόνο στους Έλληνες θεατές αλλά, αποτελεί μια παγκόσμια παρακαταθήκη ενός δημιουργού σε έναν άλλον μεγάλο Κρητικό, μια αναφορά ζωής και παράλληλα μια πρόταση εξόδου από την μετριότητα ενός βίου που δεν ταιριάζει σε Έλληνες.

Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδη η ταινία και θα είμαστε στο πλάι σας και στις μελλοντικές ενέργειες σας για την αναζήτηση και τον αυτοπροσδιορισμό της Ελληνικότητας στον 21ο αιώνα, με επόμενο σταθμό την επερχόμενη ταινία σας, στα πλαίσια των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821, με στόχο την πλήρη ανάδειξη της προσωπικότητας του πρώτου Έλληνα, πολιτικού, διπλωμάτη και αγωνιστή της παιδείας και του πολιτισμού, Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο Πολιτισμός και η Ελλάδα είναι έννοιες που ταξιδεύουν μαζί μέσα στο χρόνο, γι’ αυτό, εγώ προσωπικά, και το Υπουργείο Εξωτερικών, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, εντάσσει την ταινία σας σε πρόγραμμα προβολών ανά τον κόσμο, ώστε να ταξιδέψει ξανά ο μεγάλος Έλληνας στοχαστής, ως Πρέσβης επί Τιμή, σε έναν κόσμο, που χάρις και στον Καζαντζάκη, έχει εντάξει την Ελληνικότητα ως αναγνωρίσιμο και αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου ανθρώπου".

Στην προβολή παραβρέθηκαν επίσης Αμερικανοί διανομείς ταινιών, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε διαπραγματεύσεις με την παραγωγό της ταινίας Ελένη Σμαραγδή για τη διεθνή διανομή της ταινίας.

Εκτός του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και της γυναίκας του Ελένης Σμαραγδή, παρόντες ήταν η πρωταγωνίστρια Μαρίνα Καλογήρου που υποδύεται με μεγάλη ευαισθησία την Ελένη Καζαντζάκη, ενώ ήταν πολλοί οι παραβρισκόμενοι που ποικιλοτρόπως της εξέφρασαν τον θαυμασμό τους... Στην προβολή ήταν επίσης και η Νεοϋορκέζα ηθοποιός Anthoula Katsimatides, η οποία υποδύεται την «καλή μάγισσα» Χρυσούλα Πουαριέ...

Η προβολή της ταινίας οργανώθηκε από τον Διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη James DeMetro με την βοήθεια της Olga Bornozi και πολλών εξεχόντων Ελλήνων της Νέας Υόρκης.
  

ΠΗΓΗ: real.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρόσκληση συμμετοχής στο 3ο Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών και στο 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού

Το θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 3ου Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών που θα διεξαχθεί στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή τον Ιούλιο του 2016 και κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε θιάσους και ομάδες για συμμετοχή. Παράλληλα ανακοινώνεται για πρώτη φορά το 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού για καλλιτεχνικές δημιουργίες που αφορούν στις τέχνες αυτές.

Χατζηγιάννης: Σκοπός μου δεν είναι να μην πληρώσω, αλλά να πληρώσω αυτά που μου αναλογούν

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών συζητήθηκε την Τετάρτη η υπόθεση του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, για το πρόστιμο των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που του έχει επιβληθεί σχετικά με τα εμβάσματα που είχε στείλει στην Κύπρο, τη διετία 2010-2011.

Φεύγει ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης από το Τατουάζ

Την πρόθεσή του να μην συνεχίσει του χρόνου στο δημοφιλές σήριαλ "Το Τατουάζ" ανακοίνωσε ο ηθοποιός Μιχάλης Λεβεντογιάννης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Plan Be και τον δημοσιογράφο Θεόδουλο Παπαβασιλείου, είπε πως θέλει χρόνο ώστε να κάνει εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Όταν το Χόλιγουντ ανακάλυψε τα Άγια Πάθη

Κάποτε η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα ερχόντουσαν με τη μοσχοβολιά των Πασχαλιών, την ευχάριστη ταραχή που προκαλεί η άνοιξη, τη θρησκευτική κατάνυξη που πέρναγε απ' τις μεγαλύτερες ηλικίες στις νεότερες, τις εκκλησίες που ζωντάνευαν, τα έθιμα, που πέρναγαν από γενιά σε γενιά, τα σχέδια για την ολιγοήμερη επιστροφή στο χωριό.

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Εορταστικό Ρουκ Ζουκ και Still Standing για καλό σκοπό!

Φέτος τα Χριστούγεννα, ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ και Still Standing παίζουν για τα παιδιά του οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και εξασφαλίζουν τη διατροφή τους για τα επόμενα χρόνια! Όλη την εβδομάδα των Χριστουγέννων, καθημερινά, από Δευτέρα 25 με Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου στις 15.00 και 18.00 στον ANT1! Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΑΝΤ1, "Κάθε Παιδί, Μία Αγκαλιά".