Δέσποινα Βανδή: Ο λόγος που τοποθετείται πολιτκά

Τα τελευταία χρόνια, που οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα είναι ραγδαίες, η Δέσποινα Βανδή έχει πάρει θέση. Δεν φοβήθηκε ότι λέγοντας πως ποτέ δεν πίστεψε στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μέρος του κοινού που την ακολουθεί καλλιτεχνικά μπορεί να αντιδρούσε; Η ίδια ξεκαθαρίζει πως ποτέ δεν σκεφτόταν έτσι.

"Θυμάμαι ότι παλιά μας έλεγαν πως, όταν μας ρωτάνε τι ομάδα είμαστε, να λέμε "είμαι Εθνική Ελλάδος" για να έχουμε όλο τον κόσμο μαζί μας. Διαφωνώ. Όταν έχεις μια πεποίθηση, οφείλεις να τη μοιράζεσαι. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι αρεστή σε όλους. Ναι, τα πράγματα είναι δύσκολα και φταίμε όλοι για αυτό που μας συνέβη. Αυτό που με στριμώχνει ψυχολογικά περισσότερο είναι για τα παιδιά μας, γιατί φοβάμαι ότι τα πράγματα για αυτούς στην Ελλάδα μπορεί να είναι δύσκολα και δεν θέλω να οδηγηθούν αναγκαστικά στο να γίνουν πολίτες του κόσμου. Θα ήθελα να έχουν την επιλογή της Ελλάδας. 

Τον αγαπώ τον τόπο μας και είμαι υπερήφανη, γιατί είμαστε ένας λαός που, πέρα από τον ήλιο και τη γεωγραφική μας θέση, έχουμε μία ιστορία. Το ότι διδάσκεται στα αμερικανικά πανεπιστήμια ο Αριστοτέλης και η ελληνική φιλοσοφία δεν είναι τυχαίο. Εδώ που έχουμε φτάσει τη χώρα, διώχνουμε τα παιδιά μας για ένα καλύτερο μέλλον έξω. Η Ελλάδα και οι Έλληνες πιστεύω ότι θα μπορούσαν να ζουν απλώς και μόνο από τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τα αρχαία μνημεία που έχουμε. 

Δεν μπορεί να είναι σημείο αναφοράς η γοργόνα στην Κοπεγχάγη και να πηγαίνουν χιλιάδες άνθρωποι να φωτογραφίζονται –μνημεία λίγων ετών που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες. Μου φαίνεται αστείο, όταν εμείς έχουμε έναν Παρθενώνα, την Κνωσό, τους Δελφούς, τις Μυκήνες. Παντού, όπου και να πας στον τόπο μας, όποια πέτρα και να σηκώσεις, έχει ιστορία αιώνων. Ειλικρινά τρελαίνομαι, αλλά φταίμε εμείς οι ίδιοι που δεν έχουμε βγει να το φωνάξουμε προς τα έξω. Το χειρότερο από όλα είναι ότι έχουμε φτάσει να ψηφίζουμε με άξονα το μη χείρον βέλτιστον. Το χρωστάμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας ως Έλληνες να αναποδογυρίσουμε αυτό που συμβαίνει, γιατί μπορούμε". 


Η Δέσποινα Βανδή είναι μια πολύ ωραία γυναίκα και είχε πάντα ένα δικό της στιλ, το οποίο πλέον εκφράζει μέσα από τη δική της σειρά ρούχων, Despina Vandi collection. H ίδια, όμως, μιλώντας στο people, εξηγεί πως η μόδα ήταν κάτι στο οποίο μυήθηκε μεγαλώνοντας, δεν την αφορούσε πάντα. 

"Δεν μπορώ να πω ότι το είχα εξαρχής, σταδιακά αγάπησα τη μόδα και ασχολήθηκα. Το θέμα της εμφάνισης στη σκηνή θεωρώ ότι έχει έναν άλλο κώδικα αναλόγως με το τι θες να παρουσιάσεις. Εκεί τα ρούχα μου πάντα τα έβλεπα σαν ένα κομμάτι των σκηνικών. Στην καθημερινότητά μου, όμως, μου αρέσει η καθαρότητα, η απλότητα και όχι τα υπερφίαλα πράγματα. Όσο πιο απλά είσαι ντυμένος, τόσο λιγότερα τα στιλιστικά ατοπήματα που μπορεί να κάνεις. Ασφαλώς και έχω κάνει ατοπήματα. Κατά καιρούς έπαιζα με τα μαλλιά μου – κι αυτό όμως στα πλαίσια της δουλειάς. Αν δεν έκανα αυτή τη δουλειά, δεν νομίζω ότι ποτέ θα άλλαζα, να τα κάνω ξανθά ή σγουρά. Τα ρούχα που προτείνω μέσα από τη συλλογή μου είναι πράγματα που φοράω εγώ και ρούχα που αντέχουν στο χρόνο. Είμαι κλασική γυναίκα τελικά!", λέει. 


Η Δέσποινα Βανδή πάντα ονειρευόταν να κάνει μια ευτυχισμένη οικογένεια και τα παιδιά της είναι πάντοτε για εκείνη η Nο1 προτεραιότητα. Από τότε, όμως, που ήταν πολύ μικρά, μαζί με το σύζυγό της, Ντέμη Νικολαΐδη είχαν αποφασίσει να μην δείχνουν το πρόσωπο των παιδιών τους, θέλοντας να τα προστατεύσουν από την υπερέκθεση. 

Είχατε επιλέξει να μη δείχνετε το πρόσωπο των παιδιών στα ΜΜΕ. Το μετάνιωσες;
Καθόλου. Η αναγνωρισιμότητα είναι σε κάποιες περιπτώσεις μια συνθήκη που δεν μπορείς πάντα εύκολα να τη διαχειριστείς. Σε αποπροσανατολίζει. 

Σε έχουν ρωτήσει ποτέ για αυτό; Γιατί θα βλέπουν άλλους διάσημους γονείς που φωτογραφίζονται, π.χ., με τα παιδιά τους. 
Ναι, βέβαια. Τους έχουμε εξηγήσει ότι η δημοφιλία θα έρθει, αν είναι να έρθει, αργότερα για άλλους λόγους και όχι γιατί είναι τα παιδιά μας. Και ότι γίνεται καθαρά για λόγους προστασίας δικής τους. Δεν έχουν ξαναρωτήσει τίποτε άλλο πέρα από αυτό. 

Έχει δείξει η Μελίνα να θέλει να ακολουθήσει κάτι καλλιτεχνικό, μεγαλώνοντας σε τέτοιο περιβάλλον; 
Η Μελίνα είναι εντελώς καλλιτεχνική φύση. Δεν ξέρω αν μέχρι το τέλος θα θέλει να κάνει αυτό, αλλά είναι ένα παιδί που είναι ευλογημένο από τον Θεό. Έχει απίστευτη φωνή. Συγκινούμαι όταν την ακούω να τραγουδά. Εγώ δεν ήμουν ποτέ έτσι, δούλεψα πολύ για να φτάσω σε αυτό το επίπεδο. Εκείνη γεννήθηκε με αυτό το θείο δώρο και νομίζω πως πάνω σε αυτό θα βαδίσει στις σπουδές της. Σήμερα που μιλάμε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις.

Πηγή: peoplegreece.com (ΣΟΝΙΑ ΚΑΖΟΝΙ)