"Κάποιος πρέπει να μου ψιθυρίζει τι συμβαίνει": Η Τζούντι Ντεντς δεν μπορεί πια να δει σινεμά

Πριν από 5 χρόνια, η Τζούντι Ντεντς είχε αποκαλύψει ότι έχανε το φως της λόγω μίας εκφυλιστικής ασθένειας που ονομάζεται "Κηλιδώδης Εκφυλισµός" (macular degeneration). "Δεν μπορώ να διακρίνω καν τον άνθρωπο που τρώω μαζί του σ' ένα εστιατόριο. Με τρελαίνει αυτό. Νιώθω συνεχώς ότι κάτι χάνω...".

Ο Κηλιδώδης Εκφυλισµός (MD) είναι µια ασθένεια των µατιών που δηµιουργεί. µόνιµη απώλεια της κεντρικής όρασης. Τα τυπικά συµπτώµατα περιλαµβάνουν τις ίσιες γραµµές να φαίνονται κυµατώδεις ή διαστρεβλωµένες, ή αυξανόµενη δυσκολία στην ανάγνωση. Αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης για άτοµα άνω των 50 χρόνων στον δυτικό κόσµο, επηρεάζοντας περίπου 25-30 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο. 


Το Σάββατο το βράδυ, σε μία τιμητική εκδήλωση στη Σάντα Μπάρμπαρα, η 82χρονη οσκαρική πρωταγωνίστρια τιμήθηκε για το σύνολο του έργου της με το βραβείο "Κερκ Ντάγκλας", το οποίο της παρουσίασαν τρεις συνάδελφοι και συνεργάτες της: Τζεφ Μπρίτζες ("Αυτό που μπορεί να κάνει η Τζούντι με το πρόσωπό της, καμία άλλη ηθοποιός δεν μπορεί"), Άρμι Χάμερ ("Είναι ακριβώς αυτό που βλέπετε στην οθόνη: δυνατή, ευφυής, διορατική κι απίστευτης καλοσύνης..."), Αλί Φαζάλ ("Το ότι ακόμα αποκαλεί τον εαυτό της 'εργαζόμενη ηθοποιό' θα είναι ένα μάθημα που δε θα ξεχάσω ποτέ..."). 


Οταν η Ντεντς το αποδέχθηκε ομολόγησε ότι δεν μπορεί να απολαύσει το σινεμά πια, λόγω της ασθένειάς της. Δεν της είναι μόνο δύσκολο να παίξει (η κόρη της ή η βοηθός της την βοηθούν να "διαβάσει" και να μάθει τα σενάρια) αλλά και να πάει σινεμά. 

"Καθώς η όρασή μου είναι τόσο κακή πια, δεν μπορώ να δω όσο σινεμά θα ήθελα να βλέπω. Κι όταν πηγαίνω, συνήθως κάποιος δίπλα μου μού ψιθυρίζει "τώρα τη φιλάει", ή "εκείνος φεύγει τώρα". Χάνω τόσα πολλά πράγματα. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο...".

Πηγή: flix.gr (Πόλυ Λυκούργου)