Η Σαουδική Αραβία αποκτά κινηματογραφικές αίθουσες ξανά, μετά από 35 χρόνια

Πρώτα οι γυναίκες επιτράπηκε να οδηγούν -ένα μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Ιούνιο- και τώρα, όπως ανακοινώθηκε την Δευτέρα από τον υπουργό πολιτισμού Αγουάντ Αλαγουάντ η πρώτη κινηματογραφική αίθουσα θα ανοίξει στην χώρα τον Μάρτιο του 2018.


Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, αλλά υπάρχουν ήδη αντιρρήσεις από κάποιους, καθώς το πιο συντηρητικό κομμάτι μιας (εξαιρετικά συντηρητικής) κοινωνίας θεωρεί ότι το σινεμά θα διαφθείρει τα ήθη. 

Οπως όλα δείχνουν άλλωστε, οι πρώτες αίθουσες από τις 300 που προγραμματίζεται να ανοίξουν μέσα στα επόμενα δώδεκα χρόνια, θα είναι χωρισμένες στα δύο με έναν... χαμηλό τοίχο ώστε οι γυναίκες να μην κάθονται μαζί με τους άντρες. 

Ακόμη κι έτσι η μικρή κοινότητα των κινηματογραφιστών της χώρας που τα τελευταία χρόνια κάνει τα πρώτα της σημαντικά βήματα προς την διεθνή αναγνώριση με το "Το Απαγορευμένο Ποδήλατο" της Χάιφα Αλ Μανσούρ να είναι η πρώτη ταινία σκηνοθετημένη από γυναίκα στη χώρα το 2013, ενώ το 2014 το "Barakah Meets Barakah" του Μαχμούντ Σαμπάχ, βρέθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ του Βερολίνου. 

Ας ελπίσουμε ότι το άνοιγμα των κινηματογραφικών αιθουσών θα ακολουθήσει κι ένα γενικότερο άνοιγμα στην νοοτροπία των πολιτών της χώρας κι ότι η πολιτική του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος θέλει να απομακρύνει την Σαουδική Αραβία από το αυστηρά θεοκρατικό Ισλάμ θα συνεχιστεί, με περισσότερες μεταρρυθμίσεις προς μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Πηγή: flix.gr (Γιώργος Κρασσακόπουλος)