Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης στο pressmixer.gr: Μουσικές διαδρομές παρέα με τα πιο ωραία λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια

"Οι δημιουργοί πρέπει να έχουν τεντωμένες τις κεραίες τους, να καταγράφουν και να εκφράσουν τις ανάγκες της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα", μας λέει ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης που αγαπά και υπηρετεί το καλό λαϊκό τραγούδι. Στην πορεία του συναντήθηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες, για τους οποίους μιλάει πάντα με μεγάλο σεβασμό, θεωρώντας παράλληλα ότι καθόρισαν τις μετέπειτα επιλογές του. Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, μιλάει στο pressmixer.gr για τις συνεργασίες του, τις μουσικές ανάγκες της εποχής, αλλά και την προσωπική του ανάγκη να μοιράζεται με το κοινό όμορφα τραγούδια και δυνατά συναισθήματα.


Κώστα, έχεις ασχοληθεί από μικρός με διάφορα είδη μουσικής. Τι καθόρισε το μουσικό σου ύφος και τις μετέπειτα επιλογές σου;     

Αυτό που καθορίζει τελικά το μουσικό μου ύφος είναι τα ακούσματα που είχα από την παιδική μου ηλικία και η ενασχόλησή μου με την Βυζαντινή μουσική, το παραδοσιακό τραγούδι, τα λαϊκά τραγούδια και την δυτική μουσική. Εξίσου καθοριστική είναι και η θητεία μου δίπλα σε σπουδαίους τραγουδιστές.

Να μείνουμε λίγο στο τελευταίο. Στην πορεία σου έχεις συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, όπως είναι η Μοσχολιού, η Μαρινέλλα, ο Μητροπάνος. Τι κράτησες από αυτούς;

Κράτησα πάρα πολλά, έμαθα ακόμη περισσότερα κι αυτό που ξεχωρίζει, θα έλεγα πως είναι ο σεβασμός τους απέναντι στους δημιουργούς και στο έργο τους. Ακόμη, μου έκανε μεγάλη εντύπωση η εργατικότητά τους!

Η συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα πώς προέκυψε;

Γνωριζόμαστε αρκετό καιρό κυρίως μέσα στους χώρους εργασίας. Υπήρχε ένας αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση, έχω μεγαλώσει άλλωστε με τα τραγούδια του και κάποια στιγμή κι ενώ ηχογραφούσαμε παράλληλα στο ίδιο studio, του ζήτησα να πει ένα τραγούδι στον δίσκο που ετοίμαζα - εφόσον του άρεσε φυσικά - και τελικά το τραγούδησε και με έκανε πολύ χαρούμενο. Είναι η πρώτη φορά που άλλος τραγουδιστής τραγουδάει δικό μου τραγούδι.

Εμφανίζονται συνεχώς νέοι χώροι, μικρές μουσικές σκηνές, μπαράκια με live μουσική. Όλα αυτά ήρθαν λόγω κρίσης, νέων αναγκών (των καλλιτεχνών αλλά και του κοινού) ή πάντα υπήρχαν και κάπου χάνονταν στη "βαβούρα" των μεγάλων μαγαζιών;

Πάντα υπήρχαν, ίσως όχι τόσοι πολλοί ή δεν τους είχαμε ανακαλύψει. Αλλάζουν οι συνθήκες, αλλάζουν και οι ανάγκες μαζί και, ίσως, για καλό τελικά... Ο χρόνος θα δείξει.

Η κρίση και οι δυσκολίες των καιρών, μπορούν να δώσουν νέες κατευθύνσεις στη μουσική;

Η μουσική και οι τέχνες γενικότερα "τρέφονται" από τις δυσκολίες κάθε εποχής. Οι δημιουργοί πρέπει να έχουν τεντωμένες τις κεραίες τους, να καταγράφουν και να εκφράσουν τις ανάγκες της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Το λαϊκό τραγούδι είναι διαχρονική ανάγκη για τον Έλληνα. Έχουμε καλό, σύγχρονο λαϊκό τραγούδι;

Και θα παραμείνει διαχρονική ανάγκη, γιατί είναι πιο άμεσος τρόπος έκφρασης για όλη την κοινωνία. Έχουμε καλό σύγχρονο λαϊκό τραγούδι, αλλά θέλουμε περισσότερο και καλύτερο ακόμα… Πρέπει να υπερασπιστούμε και να προάγουμε το καλό λαϊκό τραγούδι!

Ποιους στόχους βάζεις πριν από κάθε σου live;

Να ξεπερνάω τον εαυτό μου ως πρώτο στόχο και να μοιράζομαι με τον κόσμο την χαρά, την λύπη, την συγκίνηση, την αγάπη, τα προβλήματα τον έρωτα, τον θυμό, όλα τα συναισθήματα  που υπάρχουν μέσα μας.

Τι να περιμένουμε από σένα προσεχώς;

Κυκλοφορεί ο τρίτος κατά σειρά δίσκος μου με τίτλο ΑστρικόςΧάρτης. Έχουν προηγηθεί το Κι άλλη μέρα πέρασε και το Είν' η σειρά σου. Ο Αστρικός Χάρτης περιλαμβάνει 9 τραγούδια -από τα οποία  υπογράφω τα 7- σε στίχους του  Γρηγόρη Μαρινάκη, της Πέπης Δουρέκα και της Λίλιαν Δημητρακοπούλου. Επίσης ένα τραγούδι του Βαγγέλη Μαχαίρα σε στίχους Ηλία Κατσούλη και ένα τραγούδι του Άρη Κούκου σε στίχους του Γιάννη Μπελεσιώτη, το οποίο γράφτηκε για τον Δημήτρη Μητροπάνο.
Τον φετινό χειμώνα εμφανιζόμαστε με τη Σοφία Παπάζογλου,τη Γιάννα Φαφαλιού και τον Δημήτρη Κανέλλο στις Μουσικές Διαδρομές. Έναν υπέροχο χώρο στην Πατησίων, που από το 1994, στηρίζει το καλό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.
Εμείς με τη σειρά μας φτιάξαμε ένα πρόγραμμα με αγαπημένα λαϊκά, ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια το οποίο επιμελήθηκε ο Μανώλης Μιχαλάκης. Μαζί μας επίσης είναι 5 καταπληκτικοί μουσικοί. Ο Νίκος Γύρας στην κιθάρα, ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης στο πιάνο και το ακορντεόν, ο Στράτος Σαμιώτης στα κρουστά, ο Μανώλης Κότορος  στο βιολί και ο Μανώλης Μιχαλάκης με το μπουζούκι του. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να υπηρετούμε την λαϊκή μας παράδοση με αγάπη και σεβασμό!
Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε στις Μουσικές Διαδρομές!

Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τις εμφανίσεις του Κώστα Τριανταφυλλίδη στις Μουσικές Διαδρομές.