Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή στο pressmixer.gr: "H μουσική λειτουργεί λυτρωτικά, απελευθερωτικά για τον άνθρωπο"

Δύο αδελφές που λατρεύουν τις μουσικές περιπλανήσεις και είναι πάντα έτοιμες, με μια βαλίτσα γεμάτη νότες, να μας ταξιδέψουν μαζί τους σε ένα κόσμο που δεν γνωρίζει γλωσσικούς ή άλλους περιορισμούς. Η Σουζάνα και η Ελένη Βουγιουκλή είναι δύο πολύ ξεχωριστές και ταλαντούχες performers που γοητεύονται από τη μουσική και αναζητούν συνεχώς τις συγκινήσεις και τις μοναδικές στιγμές που αυτή μας προσφέρει. Λίγο πριν τη δεύτερη εμφάνισή τους στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα, μας μιλούν για τη μέχρι τώρα πορεία τους, αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

Να ξεκινήσουμε με τα παλιά...Τι θυμάστε και τι νοσταλγείτε από την πρώτη σας εμφάνιση στο "Άνω Κάτω" στην Ξάνθη;

Γιορτές της Παλιάς Πόλης, μαθήτριες εμείς, πρώτη ίσως ολοκληρωμένη συναυλία μας μαζί με μουσικούς της πόλης! Ενθουσιασμός, μια γλυκιά αγωνία και συγκίνηση!

Το σύντομο πέρασμά σας από το Μπάνγκορ της Ουαλίας, όταν ήσασταν παιδιά, αλλά και η πολυπολιτισμικότητα της Ξάνθης που μεγαλώσατε, πόσο επηρέασαν τις μετέπειτα επιλογές σας και προσωπικά, αλλά κυρίως επαγγελματικά;

Και οι δύο αυτοί παράγοντες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πώς μεγαλώσαμε, στα ακούσματά μας, στα βιώματα και τη μουσική μας! Στο Μπάνγκορ πήγαμε σε πολυπολιτισμικό σχολείο ανάμεσα σε παιδιά από την Αγγλία, τη Γερμανία, την Κίνα, το Πακιστάν, την Ιταλία και άλλες χώρες! Έχουμε μέσα μας τις εικόνες και τις μυρωδιές της Ουαλίας, της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας-μέρη τα οποία “οργώσαμε” εκείνα τα χρόνια! Η Ξάνθη, από την άλλη μεριά, είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών με μια ατμόσφαιρα πολύχρωμη και πλούσια σε ερεθίσματα! Και σε προσωπικό, αλλά και σε καλλιτεχνικό επίπεδο (αν και σ’εμάς αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα) αυτά τα βιώματα κι αυτές οι συνθήκες μας οδήγησαν με τρόπο φυσικό ν’ασχολούμαστε με αυτό που λέμε, Μουσικές του Κόσμου.

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στις μουσικές του κόσμου και ποια είναι αυτά τα στοιχεία που θα σας κάνουν "κλικ", ώστε να πείτε αυτό το τραγούδι το θέλουμε οπωσδήποτε στο πρόγραμμά μας;

Το βασικό μας κίνητρο για να προσεγγίσουμε ένα τραγούδι είναι το κατά πόσο συγκινούμαστε από αυτό! Η συγκίνηση λοιπόν! Να νιώθουμε ότι η ρίζα αυτού του τραγουδιού υπάρχει κάπου μέσα μας! Η μουσική είναι μία! Είναι άκρως γοητευτικό όταν ανακαλύπτεις εκείνα τα στοιχεία που βρίσκουν έκφραση μέσα σου σε μουσικές διαφόρων λαών, ανεξάρτητα από τον τόπο και το χρόνο απ’όπου προέρχονται!

Το ελληνικό κοινό είναι εξοικειωμένο με τα ακούσματα αυτά ή είναι πιο κολλημένο στο ελληνικό στοιχείο ή και στις πιο mainstream ξένες μουσικές;

Το ελληνικό κοινό είναι όπως όλα τα κοινά στον κόσμο! Ο ελληνικός στίχος, μέσα από τον οποίο φυσικά εκφραζόμαστε και εμείς, είναι η κύρια γλώσσα έκφρασης για το ελληνικό κοινό και τους Έλληνες καλλιτέχνες. Όπως αντίστοιχα και σε άλλες χώρες η δική τους γλώσσα. Από την άλλη πλευρά, η mainstream είναι η προβεβλημένη (όπως μπορεί να ερμηνευτεί και η λέξη) μουσική και ως εκ τούτου οικεία.
Εμάς μας ενδιαφέρει να μοιραζόμαστε τη μουσική μας με τον κόσμο, με όρους καθαρούς και αυθεντικούς, χωρίς απαραίτητα να έχουμε στο νου μας με τί μπορεί ο καθένας να είναι εξοικειωμένος! Ανοιχτό μυαλό κι ανοιχτή καρδιά χρειάζονται μόνο!

Αγαπάτε πολύ την παραδοσιακή μουσική και βλέπουμε και μια γενικότερη στροφή στην παράδοση – πολλές φορές "σύγχρονα πειραγμένη" - τα τελευταία χρόνια. Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό και τι εμπνέει σ’ εσάς αυτό το είδος μουσικής;

Παραδοσιακή μουσική είναι οτιδήποτε μας έχει παραδοθεί από τις προηγούμενες γενιές και πάνω στο οποίο δημιουργούμε στο σήμερα! Είναι οι μνήμες μας, είναι οι αναφορές μας, είναι η πρώτη ύλη μας. Στην παραδοσιακή μουσική, τη δημοτική μουσική, υπάρχει ένας απίστευτος πλούτος. Και στιχουργικός και μουσικός και δεξιοτεχνικός! Έχει μια σαρωτική δύναμη στο πέρασμά της στον χρόνο και είναι πολύ φυσικό οι νέοι να επηρεάζονται και να εμπνέονται από αυτήν! Είναι η ροή!

Η μουσική γενικά μπορεί να απελευθερώσει τον άνθρωπο; Τον Έλληνα για παράδειγμα που ζει υπό περίεργες συνθήκες και σε ένα αγχώδες, ανασφαλές περιβάλλον...

Σίγουρα, η μουσική αλλά και όλες οι μορφές τέχνης λειτουργούν λυτρωτικά, απελευθερωτικά για τον άνθρωπο! Το θέμα είναι να μπορεί ο καθένας να καλλιεργεί μέσα του αυτά που μπορεί να του προσφέρει η τέχνη, ώστε πέρα από την εκτόνωση να μπορεί ν’ανεβάζει τον πήχη της ενδοποιότητάς του! Ναι, η μουσική, η τέχνη μπορεί να απελευθερώσει τον άνθρωπο! Μπορεί ν’αλλάξει τον κόσμο!

Πόσο εύκολο είναι να συνεργάζονται δύο αδελφές και ποιο είναι το πιο σύνηθες πεδίο διαφωνίας σας σε επαγγελματικό επίπεδο;

Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν γενικοί κανόνες. Στην περίπτωσή μας, είναι πολύ "εύκολο" και πάρα πολύ δημιουργικό!

Υπάρχει κάτι στη μουσική που θέλετε μεν πολύ, δεν τολμήσατε δε να το δοκιμάσετε ακόμη;

Φυσικά και υπάρχουν πράγματα πολλά που θέλουμε να δοκιμάσουμε! Είναι ανεξάντλητα! Ευτυχώς! Συνεχής αναζήτηση, αρετή και τόλμη...!

Έχετε κάνει πολύ σημαντικές συνεργασίες στην πορεία σας. Ξεχωρίζετε μερικές από αυτές, για συγκεκριμένους λόγους;

Όλες οι συνεργασίες μας έχουν ξεχωριστή θέση στο μυαλό και στην καρδιά μας. Έχουμε την τύχη να έχουμε βρεθεί και να έχουμε συμπράξει με καλλιτέχνες που αποτελούν για εμάς πηγή έμπνευσης. Απ’όλες αυτές τις συμπράξεις μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι!

Τι μας ετοιμάζετε στη Σφίγγα;

Στη Σφίγγα θα δώσουμε άλλη μία συναυλία την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου! Μαζί μας θα βρίσκονται επί σκηνής ο Αλέξης Αποστολάκης στα τύμπανα και ο Χρήστος Τσαπράζης στο κοντραμπάσο.
Θα είναι μια μουσική παράσταση με τραγούδια γεννημένα μέσα στην παγκόσμια κρίση. Τραγούδια από τον δίσκο μας, "To Be Safe", καθώς και καινούριες μας συνθέσεις! Καινούρια μυστήρια...!
Μουσικές απ’όλο τον κόσμο, από τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, τα blues της Αμερικής, τα Βαλκάνια,την παράδοση της Ελλάδας και της Μεσογείου μέχρι το πορτογαλέζικο fado και το δικό μας ρεμπέτικο!

Και τι να αναμένουμε από σας στο άμεσο μέλλον;

Στο επόμενο διάστημα θα συμμετέχουμε σε πολύ ενδιαφέροντα projects που σύντομα θα ανακοινωθούν!
Επίσης, το  Τρένο στο Ρουφ στο οποίο είχαμε πρωτοπαρουσιάσει τη δουλειά μας στο αθηναϊκό κοινό από το 2007-2009, κλείνει τα 20 χρόνια πορείας και θα έχουμε τη χαρά να κάνουμε, τις Τρίτες του Δεκέμβρη, guest στις εκδηλώσεις του!
Από εκεί και πέρα, θα δώσουμε συναυλίες ανά την Ελλάδα και τον Μάρτιο θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη για παραστάσεις σ’έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο!
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τις επόμενες μουσικές καταγραφές μας!

Δείτε περισσότερα για τις εμφανίσεις τους στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα εδώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρόσκληση συμμετοχής στο 3ο Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών και στο 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού

Το θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 3ου Athstage Festival Θεατρικών δημιουργών που θα διεξαχθεί στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή τον Ιούλιο του 2016 και κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε θιάσους και ομάδες για συμμετοχή. Παράλληλα ανακοινώνεται για πρώτη φορά το 1ο Athstage Festival Μουσικής και Χορού για καλλιτεχνικές δημιουργίες που αφορούν στις τέχνες αυτές.

Χατζηγιάννης: Σκοπός μου δεν είναι να μην πληρώσω, αλλά να πληρώσω αυτά που μου αναλογούν

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών συζητήθηκε την Τετάρτη η υπόθεση του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, για το πρόστιμο των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που του έχει επιβληθεί σχετικά με τα εμβάσματα που είχε στείλει στην Κύπρο, τη διετία 2010-2011.

Φεύγει ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης από το Τατουάζ

Την πρόθεσή του να μην συνεχίσει του χρόνου στο δημοφιλές σήριαλ "Το Τατουάζ" ανακοίνωσε ο ηθοποιός Μιχάλης Λεβεντογιάννης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Plan Be και τον δημοσιογράφο Θεόδουλο Παπαβασιλείου, είπε πως θέλει χρόνο ώστε να κάνει εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Όταν το Χόλιγουντ ανακάλυψε τα Άγια Πάθη

Κάποτε η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα ερχόντουσαν με τη μοσχοβολιά των Πασχαλιών, την ευχάριστη ταραχή που προκαλεί η άνοιξη, τη θρησκευτική κατάνυξη που πέρναγε απ' τις μεγαλύτερες ηλικίες στις νεότερες, τις εκκλησίες που ζωντάνευαν, τα έθιμα, που πέρναγαν από γενιά σε γενιά, τα σχέδια για την ολιγοήμερη επιστροφή στο χωριό.

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Εορταστικό Ρουκ Ζουκ και Still Standing για καλό σκοπό!

Φέτος τα Χριστούγεννα, ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ και Still Standing παίζουν για τα παιδιά του οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και εξασφαλίζουν τη διατροφή τους για τα επόμενα χρόνια! Όλη την εβδομάδα των Χριστουγέννων, καθημερινά, από Δευτέρα 25 με Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου στις 15.00 και 18.00 στον ANT1! Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΑΝΤ1, "Κάθε Παιδί, Μία Αγκαλιά".