Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή στο pressmixer.gr: "H μουσική λειτουργεί λυτρωτικά, απελευθερωτικά για τον άνθρωπο"

Δύο αδελφές που λατρεύουν τις μουσικές περιπλανήσεις και είναι πάντα έτοιμες, με μια βαλίτσα γεμάτη νότες, να μας ταξιδέψουν μαζί τους σε ένα κόσμο που δεν γνωρίζει γλωσσικούς ή άλλους περιορισμούς. Η Σουζάνα και η Ελένη Βουγιουκλή είναι δύο πολύ ξεχωριστές και ταλαντούχες performers που γοητεύονται από τη μουσική και αναζητούν συνεχώς τις συγκινήσεις και τις μοναδικές στιγμές που αυτή μας προσφέρει. Λίγο πριν τη δεύτερη εμφάνισή τους στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα, μας μιλούν για τη μέχρι τώρα πορεία τους, αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

Να ξεκινήσουμε με τα παλιά...Τι θυμάστε και τι νοσταλγείτε από την πρώτη σας εμφάνιση στο "Άνω Κάτω" στην Ξάνθη;

Γιορτές της Παλιάς Πόλης, μαθήτριες εμείς, πρώτη ίσως ολοκληρωμένη συναυλία μας μαζί με μουσικούς της πόλης! Ενθουσιασμός, μια γλυκιά αγωνία και συγκίνηση!

Το σύντομο πέρασμά σας από το Μπάνγκορ της Ουαλίας, όταν ήσασταν παιδιά, αλλά και η πολυπολιτισμικότητα της Ξάνθης που μεγαλώσατε, πόσο επηρέασαν τις μετέπειτα επιλογές σας και προσωπικά, αλλά κυρίως επαγγελματικά;

Και οι δύο αυτοί παράγοντες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πώς μεγαλώσαμε, στα ακούσματά μας, στα βιώματα και τη μουσική μας! Στο Μπάνγκορ πήγαμε σε πολυπολιτισμικό σχολείο ανάμεσα σε παιδιά από την Αγγλία, τη Γερμανία, την Κίνα, το Πακιστάν, την Ιταλία και άλλες χώρες! Έχουμε μέσα μας τις εικόνες και τις μυρωδιές της Ουαλίας, της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας-μέρη τα οποία “οργώσαμε” εκείνα τα χρόνια! Η Ξάνθη, από την άλλη μεριά, είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών με μια ατμόσφαιρα πολύχρωμη και πλούσια σε ερεθίσματα! Και σε προσωπικό, αλλά και σε καλλιτεχνικό επίπεδο (αν και σ’εμάς αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα) αυτά τα βιώματα κι αυτές οι συνθήκες μας οδήγησαν με τρόπο φυσικό ν’ασχολούμαστε με αυτό που λέμε, Μουσικές του Κόσμου.

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στις μουσικές του κόσμου και ποια είναι αυτά τα στοιχεία που θα σας κάνουν "κλικ", ώστε να πείτε αυτό το τραγούδι το θέλουμε οπωσδήποτε στο πρόγραμμά μας;

Το βασικό μας κίνητρο για να προσεγγίσουμε ένα τραγούδι είναι το κατά πόσο συγκινούμαστε από αυτό! Η συγκίνηση λοιπόν! Να νιώθουμε ότι η ρίζα αυτού του τραγουδιού υπάρχει κάπου μέσα μας! Η μουσική είναι μία! Είναι άκρως γοητευτικό όταν ανακαλύπτεις εκείνα τα στοιχεία που βρίσκουν έκφραση μέσα σου σε μουσικές διαφόρων λαών, ανεξάρτητα από τον τόπο και το χρόνο απ’όπου προέρχονται!

Το ελληνικό κοινό είναι εξοικειωμένο με τα ακούσματα αυτά ή είναι πιο κολλημένο στο ελληνικό στοιχείο ή και στις πιο mainstream ξένες μουσικές;

Το ελληνικό κοινό είναι όπως όλα τα κοινά στον κόσμο! Ο ελληνικός στίχος, μέσα από τον οποίο φυσικά εκφραζόμαστε και εμείς, είναι η κύρια γλώσσα έκφρασης για το ελληνικό κοινό και τους Έλληνες καλλιτέχνες. Όπως αντίστοιχα και σε άλλες χώρες η δική τους γλώσσα. Από την άλλη πλευρά, η mainstream είναι η προβεβλημένη (όπως μπορεί να ερμηνευτεί και η λέξη) μουσική και ως εκ τούτου οικεία.
Εμάς μας ενδιαφέρει να μοιραζόμαστε τη μουσική μας με τον κόσμο, με όρους καθαρούς και αυθεντικούς, χωρίς απαραίτητα να έχουμε στο νου μας με τί μπορεί ο καθένας να είναι εξοικειωμένος! Ανοιχτό μυαλό κι ανοιχτή καρδιά χρειάζονται μόνο!

Αγαπάτε πολύ την παραδοσιακή μουσική και βλέπουμε και μια γενικότερη στροφή στην παράδοση – πολλές φορές "σύγχρονα πειραγμένη" - τα τελευταία χρόνια. Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό και τι εμπνέει σ’ εσάς αυτό το είδος μουσικής;

Παραδοσιακή μουσική είναι οτιδήποτε μας έχει παραδοθεί από τις προηγούμενες γενιές και πάνω στο οποίο δημιουργούμε στο σήμερα! Είναι οι μνήμες μας, είναι οι αναφορές μας, είναι η πρώτη ύλη μας. Στην παραδοσιακή μουσική, τη δημοτική μουσική, υπάρχει ένας απίστευτος πλούτος. Και στιχουργικός και μουσικός και δεξιοτεχνικός! Έχει μια σαρωτική δύναμη στο πέρασμά της στον χρόνο και είναι πολύ φυσικό οι νέοι να επηρεάζονται και να εμπνέονται από αυτήν! Είναι η ροή!

Η μουσική γενικά μπορεί να απελευθερώσει τον άνθρωπο; Τον Έλληνα για παράδειγμα που ζει υπό περίεργες συνθήκες και σε ένα αγχώδες, ανασφαλές περιβάλλον...

Σίγουρα, η μουσική αλλά και όλες οι μορφές τέχνης λειτουργούν λυτρωτικά, απελευθερωτικά για τον άνθρωπο! Το θέμα είναι να μπορεί ο καθένας να καλλιεργεί μέσα του αυτά που μπορεί να του προσφέρει η τέχνη, ώστε πέρα από την εκτόνωση να μπορεί ν’ανεβάζει τον πήχη της ενδοποιότητάς του! Ναι, η μουσική, η τέχνη μπορεί να απελευθερώσει τον άνθρωπο! Μπορεί ν’αλλάξει τον κόσμο!

Πόσο εύκολο είναι να συνεργάζονται δύο αδελφές και ποιο είναι το πιο σύνηθες πεδίο διαφωνίας σας σε επαγγελματικό επίπεδο;

Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν γενικοί κανόνες. Στην περίπτωσή μας, είναι πολύ "εύκολο" και πάρα πολύ δημιουργικό!

Υπάρχει κάτι στη μουσική που θέλετε μεν πολύ, δεν τολμήσατε δε να το δοκιμάσετε ακόμη;

Φυσικά και υπάρχουν πράγματα πολλά που θέλουμε να δοκιμάσουμε! Είναι ανεξάντλητα! Ευτυχώς! Συνεχής αναζήτηση, αρετή και τόλμη...!

Έχετε κάνει πολύ σημαντικές συνεργασίες στην πορεία σας. Ξεχωρίζετε μερικές από αυτές, για συγκεκριμένους λόγους;

Όλες οι συνεργασίες μας έχουν ξεχωριστή θέση στο μυαλό και στην καρδιά μας. Έχουμε την τύχη να έχουμε βρεθεί και να έχουμε συμπράξει με καλλιτέχνες που αποτελούν για εμάς πηγή έμπνευσης. Απ’όλες αυτές τις συμπράξεις μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι!

Τι μας ετοιμάζετε στη Σφίγγα;

Στη Σφίγγα θα δώσουμε άλλη μία συναυλία την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου! Μαζί μας θα βρίσκονται επί σκηνής ο Αλέξης Αποστολάκης στα τύμπανα και ο Χρήστος Τσαπράζης στο κοντραμπάσο.
Θα είναι μια μουσική παράσταση με τραγούδια γεννημένα μέσα στην παγκόσμια κρίση. Τραγούδια από τον δίσκο μας, "To Be Safe", καθώς και καινούριες μας συνθέσεις! Καινούρια μυστήρια...!
Μουσικές απ’όλο τον κόσμο, από τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, τα blues της Αμερικής, τα Βαλκάνια,την παράδοση της Ελλάδας και της Μεσογείου μέχρι το πορτογαλέζικο fado και το δικό μας ρεμπέτικο!

Και τι να αναμένουμε από σας στο άμεσο μέλλον;

Στο επόμενο διάστημα θα συμμετέχουμε σε πολύ ενδιαφέροντα projects που σύντομα θα ανακοινωθούν!
Επίσης, το  Τρένο στο Ρουφ στο οποίο είχαμε πρωτοπαρουσιάσει τη δουλειά μας στο αθηναϊκό κοινό από το 2007-2009, κλείνει τα 20 χρόνια πορείας και θα έχουμε τη χαρά να κάνουμε, τις Τρίτες του Δεκέμβρη, guest στις εκδηλώσεις του!
Από εκεί και πέρα, θα δώσουμε συναυλίες ανά την Ελλάδα και τον Μάρτιο θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη για παραστάσεις σ’έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο!
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τις επόμενες μουσικές καταγραφές μας!

Δείτε περισσότερα για τις εμφανίσεις τους στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα εδώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φιλαρέτη Κομνηνού: Μια ζωή πρωταγωνίστρια

Είναι καλοκαίρι, κινηματογραφικά, φτιάχνει τη βαλίτσα της, γράφει ένα σημείωμα στους γονείς της και φεύγει από το σπίτι της. Εκείνη την ημέρα παύει να αρνείται το πάθος της για το θέατρο για χάρη των άλλων και παίρνει το δρόμο που θα τη βγάλει σε μεγάλα θέατρα, μεγάλους ρόλους, μέχρι και στο μακρινό Μεξικό.

Γιούλικα Σκαφιδά: "Βάζω την προσωπική μου ζωή σε προτεραιότητα"

Η Γιούλικα Σκαφιδά μετράει στο ενεργητικό της πολλές εμπορικές επιτυχίες ωστόσο η αγάπη της για το θέατρο είναι μεγάλη.

32 επώνυμοι φωτογραφίζονται γυμνοί για την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική, γυμνή φωτογράφηση φιλοξενεί το περιοδικό "ADORE" της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και άλλους 31 επώνυμους, οι οποίοι... βγαίνουν από τα ρούχα τους –για καλό σκοπό!

Η Δήμητρα Σταθοπούλου μας προσκαλεί σ’ ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι

Μια πολύ ζεστή και όμορφη φωνή, που μετράει ήδη στο μουσικό βιογραφικό της πολλές και σημαντικές συνεργασίες. Με προσεχτικά βήματα και επιλογές που την πάνε κάθε φορά κι ένα βήμα παραπέρα, η Δήμητρα Σταθοπούλου αγαπά να μαθαίνει, να ακούει, να ερμηνεύει, να ζει. Αγαπά και σέβεται τη μουσική. Τη συναντήσαμε με αφορμή το κινηματογραφικό ταξίδι που ετοιμάζει με τον Μίμη Πλέσσα στο Ρυθμός Stage και μιλήσαμε για τους μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές, για την πορεία της και τις προσδοκίες που έχει από τη μουσική του σήμερα…

"ΡΟΥΑ ΜΑΤ": Η νέα, καθημερινή ερωτική σειρά έρχεται στον ΑΝΤ1

Ο έρωτας είναι σαν μια παρτίδα σκάκι. Θέλει σκέψη, στρατηγική και στο τέλος…νικητής είναι μόνο ένας! Στη νέα, συναρπαστική καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1, ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε δύο γυναίκες και έναν άντρα θα πλαισιωθεί από ανταγωνισμό, ζήλια και πάθος και θα τους φτάσει στα άκρα.

Κατερίνα Λιόλιου: Δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα του πρώτου της video clip

Την Κατερίνα Λιόλιου τη γνωρίσαμε μέσα απ΄το "Voice". Εκεί είδαμε τον τέλειο  συνδυασμό  πολύ καλής φωνής και  πολύ καλής εμφάνισης. Στο πρώτο της video clip  ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Τσαουσόπουλος φρόντισε ώστε και η εικόνα του "everything about you", της μεγάλης αυτής ραδιοφωνικής επιτυχίας, να είναι μοναδική! Η Κατερίνα μαγνητίζει το φακό, σε ένα σενάριο που θα μπορούσε να έχει και τον τίτλο "hangover".