"Light Boxes and more... Τέχνη στο φως" στο i-D ProjectArt: Εγκαίνια στις 16 Νοεμβρίου

Μια άλλη πλευρά της ζωγραφικής της αποκαλύπτει η Μαρία Γιαννακάκη στη νέα ατομική της έκθεση που εγκαινιάζεται  την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στο i-D ProjectArt με τίτλο "Light Boxes and more... Τέχνη στο φως". Μια ενότητα που έχει κάτι από τον αέρα της Ανατολής και συμπυκνώνει δημιουργικά τα ταξίδια, την αγάπη και την καλλιτεχνική θητεία της Μαρίας Γιαννακάκη στην Κίνα και σε άλλους εξωτικούς τόπους.

Οδηγός της καλλιτέχνιδας ο δάσκαλος και μέντορας της Wang Dongling, ένας ζωντανός θρύλος της τεχνικής της μοντέρνας καλλιγραφίας και της παραδοσιακής κινέζικης ζωγραφικής, που είναι γνωστός για τις μνημειώδεις παραστάσεις του και τις εκθέσεις του στις πλέον ονομαστές γκαλερί και μουσεία του κόσμου. Την οργάνωση και  καλλιτεχνική επιμέλεια του ProjectArt και της έκθεσης της Μαρίας Γιαννακάκη έχει η Μαρία Ξανθάκου. 

Η καταξιωμένη εικαστικός παρουσιάζει, για πρώτη φορά, μοναδικά φωτεινά κουτιά, μέσα στα οποία η ζωγραφική της λαμβάνει μαγικές, υπερβατικές διαστάσεις. Ιδιαίτερα έργα τέχνης, vintage αντικείμενα, που γίνονται μέρος της ζωής και της καθημερινότητας μας και λαμβάνουν χρηστικό χαρακτήρα με τη σφραγίδα της Μαρίας Γιαννακάκη. Τα light boxes είναι μοναδικά κομμάτια τα οποία μπορούν να συνδυαστούν και να συνυπάρξουν. 

Παράλληλα η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά έργων ζωγραφικής που είναι ανθρωποκεντρικά, ενώ παράλληλα εστιάζουν και αναδεικνύουν στοιχεία του φυσικού και ζωικού περιβάλλοντος. Η Μαρία Γιαννακάκη εκθέτει επίσης για πρώτη φορά και ένα μοναδικό παραβάν που δημιούργησε από πολλά κινούμενα, περιστρεφόμενα έργα, που δίνουν στον αποδέκτη τη δυνατότητα της μετάλλαξης και αναδημιουργίας του. Αλλά και τα πανό της συντελούν στην ατμόσφαιρα του ταξιδιού και της απόδρασης στην Ανατολή, που είναι συνυφασμένη με το έργο της καλλιτέχνιδας. 

"Μ' αρέσει η ιδέα να αναδείξω σε έναν ιδιαίτερο χώρο τέχνης, όπως είναι το i-D ProjectArt, μια άλλη πλευρά της τέχνης μου", σημειώνει η Μαρία Γιαννακάκη. "Η ιδέα για τη δημιουργία των Light Boxes έχει τις ρίζες της στην παραμονή μου στην Κίνα και στην ενασχόληση και ειδίκευσή μου στις τεχνικές της παραδοσιακής κινέζικης ζωγραφικής και στην καλλιγραφία. Είναι έργα που έχουν βιωματικό χαρακτήρα, γι' αυτό άλλωστε μια μικρογραφία του εργαστηρίου μου μεταφέρεται στο χώρο της έκθεσης. Είναι τα πινέλα, το ρυζόχαρτο, το μεταξωτό ύφασμα, το μελάνι, μερικά από τα στοιχεία που χρησιμοποιώ δημιουργώντας τα έργα. Η διαδικασία περνά από πολλά στάδια μέχρι να προκύψουν τα light boxes μέσα στα οποία τοποθετούνται τα έργα τα οποία έχουν δύο επιφάνειες. Η πρώτη είναι το επεξεργασμένο ύφασμα, πίσω από το οποίο τοποθετείται το ζωγραφισμένο ρυζόχαρτο. Με το φως αναδεικνύονται οι ζωγραφισμένες διαφάνειες και σε κάθε έργο προκύπτουν άλλες διαστάσεις, συχνά απρόβλεπτες ακόμα και για μένα. Το τελικό αποτέλεσμα εμπεριέχει το μυστήριο, τη γοητεία, το παιχνίδι. Στην ουσία αυτή η έκθεση εστιάζει στην έννοια του ταξιδιού.  Είναι μια πρόσκληση σ ένα μακρινό τόπο που θυμίζει Ανατολή". 

Να σημειώσουμε ότι την ίδια ημέρα πραγματοποιούνται από το Aliquando στη Βαρκελώνη τα εγκαίνια αντίστοιχης έκθεσης της Μαρίας Γιαννακάκη, που περιλαμβάνει αποκλειστικά τα Light Boxes με τίτλο Far Away Lights. 

ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και φοίτησε στην Α.Σ.Κ.Τ. (1977-1982), όπου σπούδασε ζωγραφική με τον Π. Τέτση και ψηφιδωτό με τον Γ. Κολέφα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κίνα (Ακαδημία Καλών Τεχνών της Hangzhou, 1983-1985) με κρατική υποτροφία, ειδικευόμενη στις τεχνικές της παραδοσιακής κινεζικής ζωγραφικής και στην καλλιγραφία. Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο (1986, Beijing Artists' Gallery). Παράλληλα με τη ζωγραφική εικονογραφεί εκδόσεις και σχεδιάζει εξώφυλλα βιβλίων. Από το 1985 μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε σημαντικό αριθμό ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στο Λουξεμβούργο, στη Σουηδία, στην Πορτογαλία, στην Αίγυπτο, στην Ινδία, στην Κίνα, κ.ά. 

Ατομικές εκθέσεις 

1986  Beijing Artists’ Gallery, Beijing
1987  Γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα
1989  Γκαλερί Χρυσόθεμις, Αθήνα
1990  Αίθουσα Τέχνης Μυλωνογιάννη, Χανιά
1991  Γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα
1992  Γκαλερί Αστρολάβος, Πειραιάς
1992  Χώρος Τέχνης Αριάδνη, Ηράκλειο, Κρήτη
1995  Αίθουσα Τέχνης Τερρακόττα, Θεσσαλονίκη
1995  Χώρος Τέχνης Αριάδνη, Ηράκλειο, Κρήτη
1995  Αίθουσα Τέχνης Μυλωνογιάννη, Χανιά
1996  Γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα
1997  Αίθουσα Τέχνης Τερρακόττα, Θεσσαλονίκη
2000  Γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα
2000  Γκαλερί TinT, Θεσσαλονίκη
2002  Αίθουσα τέχνης Μυλωνογιάννη, Χανιά
2002  Χώρος Τέχνης Αριάδνη, Ηράκλειο, Κρήτη
2003  Γκαλερί TinT, Θεσσαλονίκη
2006  Γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα
2007  Γκαλερί TinT, Θεσσαλονίκη
2007  Galerie Aliquando, Παρίσι
2007  Αίθουσα Τέχνης Οιωνός, Καρδίτσα
2008  Φεστιβάλ Festam, Τουλούζη
2009  Galerie Aliquando, Παρίσι
2010  Αίθουσα Τέχνης Theorema, Βρυξέλλες
2011  Γκαλερί TinT, Θεσσαλονίκη
2013  Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα
2013  Γκαλερί TinT, Θεσσαλονίκη
2013  Αίθουσα Τέχνης Οιωνός, Καρδίτσα
2014  Alpha C.K. Art Gallery, Λευκωσία
2016  Γκαλερί Σκουφά, Αθήνα

2016  Αίθουσα Τέχνης Theorema, Βρυξέλλες

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, 20.00 
Διάρκεια έκθεσης έως τις 16 Δεκεμβρίου 2017 
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 -19.00. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10.00-21.00. 

i-D ProjectArt: Κανάρη 12, Κολωνάκι, 10674, τηλ. 2103221801. 
www.idconceptstores.com