Μήπως είμαστε απλά πρόβατα (της μόδας);

Έχει συμβεί στους περισσότερους από μας. Διαλέγουμε ένα μπλουζάκι, ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα καπέλο και πιστεύουμε πως έχουμε δημιουργήσει ένα μοναδικό σύνολο και μετά κάποιος εμφανίζεται μπροστά σου φορώντας ακριβώς τα ίδια ρούχα. Είναι κάπως άβολο.


Ο Hans Eijkelboom πάει αυτό το συναίσθημα σε ένα άλλο επίπεδο δημιουργώντας φωτογραφικές ιστορίες οι οποίες μαρτυρούν πως μοιάζουμε περισσότερο με πρόβατα παρά με σταγόνες βροχής. 

Ο Eijkelboom έχει περάσει πάνω από 20 χρόνια φωτογραφίζοντας ανθρώπους που φοράνε ίδια ρούχα δημιούργησε μεγάλα κολάζ τα οποία συνθέτονται με ανθρώπους που φοράνε παρόμοια ρούχα. Το People of the Twenty-First Century είναι πολύ έξυπνο λεύκωμα που  αναδεικνύει το πώς οι άνθρωποι αναπτύσσουν την παρόμοια αισθητική. 


Ο Eijkelboom δηλώνει πως "Για μένα δεν έχει να κάνει με την μόδα, αλλά με την ταυτότητα. Αυτό που αναδεικνύω είναι πως μερικές φορές είναι σχεδόν αδύνατο να μην πας με το ρεύμα". 

People of the Twenty-First Century 

Ο Eijkelboom, ξεκίνησε με την φωτογραφία το 1992 στο Arnhem της Ολλανδίας όπου ζούσε εκείνο το διάστημα. Από τότε ταξιδεύει και φωτογραφίζει στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στο Άμστερνταμ. Μέσα από όλα αυτά τα ταξίδια μάζεψε 6,000 εικόνες οι οποίες αναδεικνύουν την "παρομοιότητα". 
Έφτιαξε λοιπόν ένα βιβλίο, για τις ανάγκες του οποίου παραμόνευε σε εμπορικά καταστήματα και πολυσύχναστους δρόμους και οπουδήποτε μαζεύεται κόσμος, με το που έπιανε ένα καλό σποτ, περνούσε 10 με 15 λεπτά στο να παρατηρεί τους ανθρώπους προσπαθώντας να εντοπίσει αυτούς που φορούσαν παρόμοια ρούχα και έπειτα, μέσα σε δύο ώρες προσπαθούσε να τελειώσει με τις λήψεις, αυτή η λεπτομέρεια τον βοηθούσε να κρατά τα μάτια του σε εγρήγορση.
Το αποτέλεσμα του άλμπουμ είναι ένας κατάλογος με αμέριμνους ανθρώπους οι οποίοι υπάρχουν σε επανάληψη, μια ή και δύο φορές, εξαρτάται από το πόσο πολύ θα περιμένεις. 


Ταξιδεύοντας στον κόσμο, ο Eijkelboom σχολιάζει τα καλύτερα φωτογραφικά locations "Υπήρξε μια εποχή που η Νέα Υόρκη ήταν το πιο ζωντανό σημείο του πλανήτη για να φωτογραφίσεις, στις μέρες μας το Τόκυο είναι το αγαπημένο σημείο των φωτογράφων αφού η σχέση μεταξύ ρουχισμού και ταυτότητας είναι υπερβολικά μεγάλη". 

Hans Eijkelboom, People of the  Twenty-First Century 

Εκδόσεις PHAIDON

Πηγή: marieclaire.gr (ΝΤΑΙΖΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ)