Αποστόλης Τότσικας: Δεν μπορώ να ζητάω συγνώμη που έχω μια καλή εμφάνιση

Ο Αποστόλης Τότσικας μίλησε στο περιοδικό Plan Be και τον δημοσιογράφο Θεόδουλο Παπαβασιλείου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην υπερβολική έμφαση που δόθηκε από τα ΜΜΕ στο θέμα της εμφάνισής του και κατά πόσο αυτή τον ανάγκασε να μπει σε μια διαδικασία να αποδείξει πράγματα και να πείσει κοινό, σκηνοθέτες και συναδέλφους για το ταλέντο του.


– Η υπερβολική έμφαση που δόθηκε στην αρχή της καριέρας σου στο θέμα της εμφάνισής σου, με τους κλασικούς χαρακτηρισμούς “ζεν πρεμιέ” κ.λπ., σε κολάκευε ή σε άγχωνε; Σ’ έβαλε σε μία διαδικασία να θέλεις να αποδείξεις ότι δεν είσαι απλά ένα ωραίο πρόσωπο, αλλά και ένας καλός ηθοποιός;

Βασικά δεν με ενδιέφερε καθόλου, γιατί ποτέ δεν είχα καλή σχέση με την εικόνα μου. Δεν με ενδιέφερε το πώς είμαι και πώς θα βγω. Με ενδιέφερε να είμαι αυτό που έπρεπε: ούτε να είμαι παραπάνω από τον ρόλο, ούτε λιγότερο από τον ρόλο.
Από ’κει και πέρα, στην Ελλάδα προ κρίσης είχαν μπει πολλές ταμπέλες, οι οποίες τώρα, όπως βλέπεις, έχουν ισοπεδωθεί – και ευτυχώς που έχουν ισοπεδωθεί. Δεν μπορώ να ζητάω συγνώμη που έχω μια καλή εμφάνιση. Απέδειξα στους σκηνοθέτες και στους παραγωγούς ότι δεν με ενδιαφέρει αυτό το πράγμα. Με ενδιαφέρει τι ρόλος είναι αυτός που κάνω. Πάσχει; Έχει εμμονές; Έχει προβλήματα; Τι έχει; Αυτό με ενδιαφέρει, η ουσία του χαρακτήρα.

– Πιστεύεις ότι η συμμετοχή σου στην “Οδύσσεια” του Γουίλσον έδωσε μια απάντηση σε όποιον είχε ακόμη αμφιβολίες;

Κοίταξε να δεις, εγώ αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι δύο οντισιόν έχω κάνει στη ζωή μου. Η μία ήταν με τον Πίτερ Στάιν και η άλλη με τον Γουίλσον. Και, προφανώς, είδαν κάτι σε εμένα και με επέλεξαν. Από ’κεί και πέρα, δεν με ενδιαφέρει να κλείσω κάποια στόματα ή να απαντήσω κάπου. Δεν έχω τέτοια λαγνεία με το “Αχ, σας εκδικήθηκα” ή με το “Με εκδικηθήκατε”.
Και επειδή το έχω ζήσει, όπως λέγαμε, με τους παλιούς και έχω δει πώς είναι τα πράγματα στην καρδιά τους και στην ουσία τους, ποτέ δεν στεκόμουν στην επιφάνεια, κοιτούσα το μέσα. Γιατί η επιφάνεια μπορεί να αλλάξει και να γίνει μια άλλη, πολύ ωραία. Αλλά το θέμα είναι μέσα τι γίνεται και το πόσο το επάγγελμά σου θες να σε κάνει καλύτερο και σαν άνθρωπο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.


ΠΗΓΗ: www.planbemag.gr