Ταμίλα Κουλίεβα: "Άφησα την πατρίδα μου για έναν έρωτα"

Στο θέατρο Βέμπο υποδύεται τη Μαντάμ Ορτάνς στην παράσταση Αλέξης Ζορμπάς. "Ήταν μια μυθική, εμβληματική, υπαρκτή προσωπικότητα. Μια γυναίκα που έφερε τότε στην Ελλάδα και την Κρήτη μια άλλου τύπου φινέτσα και κουλτούρα" μου εξηγεί η ίδια.


"Μια γυναίκα που ήταν χορεύτρια, τραγουδίστρια, "σαντέζα" όπως τις έλεγαν τότε, αλλά και διπλωμάτης, υποπρόξενος της Γαλλίας, κατάσκοπος. Ένας θηλυκός Οδυσσέας. Στο έργο του Καζαντζάκη στο τέλος εκπληρώνει μια βαθιά επιθυμία της: να παντρευτεί. Παντρεύεται τον Ζορμπά, που τον αγαπάει και την αγαπάει, έναν άντρα που ζει με πάθος την κάθε στιγμή". 

Αναρωτιέμαι πόσα κοινά έχουν οι δυο αυτές γυναίκες. Περισσότερα ίσως από όσα φαντάζεται κανείς. Η Ταμίλα, όπως και η Μαντάμ Ορτάνς, έφυγε από τη χώρα της για χάρη ενός έρωτα. 

Ναι, ο έρωτας την έφερε από τη Μόσχα στην Αθήνα στα 25 της χρόνια, παρόλο που μόλις είχε τελειώσει με άριστα τη σχολή υποκριτικής στο Πανεπιστήμο Κινηματογράφου και είχε ήδη κάνει τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες μεγάλου μήκους. Εκείνη τα άφησε όλα πίσω της, ξεχνώντας μια για πάντα το να γίνει ηθοποιός. Γιατί πώς θα μπορούσε άλλωστε να το κάνει στην Ελλάδα αφού δεν ήξερε καλά καλά τη γλώσσα; Κι εκεί που είχε πάρει απόφαση ότι θα ασχολιόταν με τη διδασκαλία και τη θεωρία του θεάτρου, ο πρωταγωνιστικός ρόλος στη μεγάλη επιτυχία του Mega H Ζωή Που Δεν Έζησα το 1998 την έχρισε μέσα σε μια μέρα πρωταγωνίστρια. Η Ταμίλα είναι η απόδειξη πως αν είναι γραφτό να γίνει κάτι στη ζωή, θα γίνει, ακόμα και αν εσύ ο ίδιος αλλάξεις όλα τα δεδομένα. 

Ένα κορίτσι επαναστάτρια 
Η μητέρα της ήταν πολιτικός μηχανικός και ο πατέρας της καθηγητής στο πανεπιστήμιο στα μαθηματικά και τα οικονομικά. Δεν ήταν πολύ εύκολο να κατανοήσουν ότι η μεγάλη τους κόρη ήθελε να σπουδάσει σκηνοθεσία και υποκριτική. Όμως δεν ήταν παρεμβατικοί. Στην πραγματικότητα την ετοίμαζαν για μαθηματικό, όταν εκείνη έδωσε κρυφά εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Πολιτισμού στο τμήμα της σκηνοθεσίας, το οποίο και τελείωσε. Αργότερα, όταν σπούδαζε υποκριτική στο Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου στη Μόσχα, γνώρισε το νυν σύζυγό της, σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη, ερωτεύτηκαν και έτσι ήρθε στην Ελλάδα. "Οι Ρώσοι πάντα θεωρούν την Ελλάδα μια χώρα με την οποία έχουν μεγάλη συγγένεια. Τον πολιτισμό αυτής της χώρας οι Ρώσοι τον βλέπουν με δέος. Επειδή έχω μεγαλώσει με αυτή τη νοοτροπία, όταν ήρθε η ώρα να φύγω από τη Ρωσία, δεν μπήκα σε πολύ μεγάλο δίλημμα. Παρόλο που ήξερα ότι δεν θα μπορέσω να εκπληρώσω το όνειρό μου και να γίνω ηθοποιός, αφού λόγω της γλώσσας μού φαινόταν σχεδόν ακατόρθωτο. Ερχόμενη εδώ η προοπτική ήταν να αφοσιωθώ στη διδασκαλία, όπως και έκανα πολλά χρόνια". 

Οι μαθητές της τη βοήθησαν με τα ελληνικά, η επιμονή της ήταν μεγάλη και ανταμείφθηκε πολύ γρήγορα. "Δούλεψα πολύ την προφορά γιατί η ρωσική προφορά είναι πολύ βαριά. Ο δρόμος να πετύχεις κάτι είναι πάντοτε η πολλή δουλειά. Πιο πολύ πιστεύω στην προσπάθεια του ανθρώπου παρά στο ταλέντο, που μπορεί να μείνει ακαλλιέργητο και να χαθεί. Στην ταινία Βασιλική (σ.σ. στην οποία πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Πασχάλη Τσαρουχά το 1997) με στενοχώρησε που άκουγα να έχω κάποιο αξάν, αλλά δεν δέχτηκα κριτική, δεν μου το χρέωσαν".

Πηγή: peoplegreece.com (Βένια Καραγιάννη)