Εικαστικός Νοέμβριος στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Τέσσερις εκθέσεις ζωγραφικής θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο πλαίσιο του εικαστικού Νοεμβρίου του Ιδρύματος. 

Έκθεση ζωγραφικής
Γιώργος Κακουλίδης "Τα σκληρά λουλούδια" 

Στην ένατη ατομική του έκθεση, ο ποιητής και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης ζωγραφίζει λουλούδια και τα παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Στα εγκαίνια της έκθεσης, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 21:00, θα προβληθεί παράλληλα η ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη για τον Γιώργο Κακουλίδη. Τα έργα της έκθεσης είναι 17 και κυρίως δουλεμένα με ακριλικά χρώματα, σε διαστάσεις από 1,50 μέτρο Χ 0,60 εκ. έως 0,50 Χ 0,50 εκ. 


"Η ομορφιά θέλει στήριγμα, θέλει μια δόση σκληρότητας για να επιβιώσει". 

"Ζωγραφίζω λουλούδια γιατί έχουν έντονο το αίσθημα της ντροπής. Τα λουλούδια ανθίζουν, ντρέπονται για την ομορφιά τους και πεθαίνουν". 

"Ζωγραφίζω λουλούδια γιατί η τελειότητά τους καταργεί το θαύμα". 

"Ζωγραφίζω λουλούδια γιατί όταν βυθίζομαι στον κόσμο τους νιώθω πιο πραγματικός απ' ό, τι στον έξω κόσμο. Μέσα στα λουλούδια έχω ύπαρξη, στον έξω κόσμο απλώς υπάρχω". 

Ποιητής, συγγραφέας και ζωγράφος. Ο Γιώργος Κακουλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και είναι γιος ζωγράφου και εγγονός γλύπτη. 


Έχει κάνει 8 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής (Αγκάθι 2001, Γκαλερί της Έρσης 2003, Booze Cooperativa 2010, Ποντοπόρος Πάρου 2010, Ιανός 2011, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 2012, Κόκκινο Σπίτι Χαλκίδας 2013, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 2015) με μεγάλη επιτυχία. 

Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1979 με την ποιητική συλλογή Λίμπερτυ (αναφορά στα ταξίδια του στη θάλασσα), από τις εκδόσεις Κείμενα του Φίλιππου Βλάχου. Έχει εκδώσει 16 ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Άγρα, Καστανιώτης, Εξάντας και Γαβριηλίδης, 6 πεζογραφήματα (εκδόσεις Καστανιώτη, Εξάντας, Λιβάνη και Κέδρος), μεταξύ των οποίων τα αφηγήματα Το σύνδρομο του Παρθένη και Η Σειρήνα της Ομόνοιας, τα μυθιστορήματα Η λέσχη της στιγμής και Μίστερ Μπούλντογκ, τη συλλογή διηγημάτων Περί αλητείας. Επίσης 2 θεατρικά έργα: Τα μάτια του βασιλιά (εκδόσεις Πατάκη) και Ο Μπαλτάσαρ μίλησε (Παρουσία και Ποντοπόρος) καθώς και τη μαρτυρία Η μαύρη κούρσα του κυρίου Καρούζου (Καστανιώτης). 

Η ποίησή του έχει μελοποιηθεί από τον Θάνο Μικρούτσικο. Η Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας έχει εκδώσει έναν συγκεντρωτικό τόμο με το σύνολο της ποίησής του (Ποίηση 1979-2012). Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. 

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, ώρα 19.30
Την ημέρα των εγκαινίων προβολή ταινίας του Ρ. Χαραλαμπίδη για τον Γ. Κακουλίδη, ώρα 21:00 (Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 210 3418550)

Διάρκεια έκθεσης 4- 19 Νοεμβρίου 2017 

Εκθεσιακός Χώρος 1ου ορόφου
Ώρες λειτουργίας: Δευ-Κυρ 18:00-22:00
Είσοδος ελεύθερη 


Έκθεση ζωγραφικής από τη Σαγκάη
"Μύθοι δημιουργίας της Κίνας"

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων που αναπτύσσει με τις ενώσεις καλλιτεχνών από άλλες χώρες, και με στόχο την πολιτιστική συνεργασία και τη γνωριμία των Ελλήνων καλλιτεχνών με την τέχνη άλλων χωρών, έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών Σαγκάης (Κίνα).

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο σημαντικές εκθέσεις καλλιτεχνών από την Ελλάδα στη Σαγκάη (μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κρίσεων του ΕΕΤΕ), ενώ το 2014 φιλοξενήσαμε στη χώρα μας μεγάλη έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών από τη Σαγκάη. 

Στη δεύτερη παρουσίαση καλλιτεχνικών έργων από τη Σαγκάη, που παρουσιάζονται τον Νοέμβριο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλλιτέχνες που έχουν πίσω τους μια μεγάλη πολιτιστική παράδοση.


Από την πλευρά της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Σαγκάης, προκειμένου να οργανωθεί η έκθεση "Δημιουργία του Κόσμου – Λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα για τους Μύθους δημιουργίας της Κίνας", εξετάστηκαν πολλές καλλιτεχνικές δημιουργίες που αφορούν την προέλευση του Κινεζικού πολιτισμού. Έτσι λοιπόν, επιλέχτηκαν έργα που παρουσιάζουν συναρπαστικές ιστορίες ηρώων "της εποχής του χάους" (περίοδος των Έξι Δυναστειών από τον 3ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.) και ο επισκέπτης θα θαυμάσει τα αθάνατα πνεύματα και την ικμάδα των μυθικών προγόνων του κινεζικού πολιτισμού. 

Η έκθεση περιλαμβάνει 60 ζωγραφικά έργα και συμμετέχουν σε αυτή επιφανείς κινέζοι καλλιτέχνες από όλη την Κίνα. 

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017, ώρα 19:30
Διάρκεια έκθεσης: 23 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2017

Εκθεσιακός Χώρος 1ου και 2ου ορόφου
Ώρες λειτουργίας: Δευ-Κυρ 18:00-22:00
Είσοδος ελεύθερη 


"Το Φως του Μαύρου"
Εκδόσεις Πορφύρα 

Με αφορμή την έκδοση του σημειωματάριου των Εκδόσεων Πορφύρα με τίτλο "Το Φως του Μαύρου", στις σελίδες του οποίου περιλαμβάνονται αποφθέγματα 40 και πλέον μεγάλων Ελλήνων ποιητών και στοχαστών από διαφορετικές γενιές, παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έκθεση 12 Ελλήνων δημιουργών.

Στην έκθεση αυτή, Έλληνες καλλιτέχνες κάνουν τις δικές τους "σημειώσεις", ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση, πλάι στους στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη, της Ζωής Καρέλλη, του Γιώργου Σεφέρη, της Κικής Δημουλά, του Κώστα Καρυωτάκη. Τα εικαστικά συνυπάρχουν με τις λέξεις και όλοι μαζί, επιστρατεύοντας είτε τον λόγο είτε την εικόνα, καταθέτουν τη δική τους εκδοχή σχετικά με τη μοναξιά. Κάποιοι τη διασκεδάζουν, άλλοι τη βρίσκουν λυτρωτική και άλλοι μιλούν για ανθρώπινο δράμα. 


Ενδεικτικοί οι στίχοι του Νίκου Καρούζου: "Αν είδατε τη μοναξιά πίσω απ' το τζάμι/ να σας απειλεί/ μ' ένα μαχαίρι σιωπή/ που αργά θα σχίσει το δικό σας στήθος/ όπως φάντασμα την πόρτα περνά/ με γελαστά τα εξογκωμένα μήλα/ και να στέκει-/ θα με αγαπήσετε...". Αλλά και του Κώστα Μόντη: "Ο κίνδυνος δεν είν' η μοναξιά, ο κίνδυνος είναι να μη συνηθίσεις στη μοναξιά".

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:
Μαρία Γιαννακάκη, Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Κόρδης, Αλέκος Κυραρίνης, Τάσος Μαντζαβίνος, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Χρόνης Μπότσογλου, Χρήστος Μποκόρος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Εδουάρδος Σακαγιάν, Άννα Μαρία Τσακάλη. 

Επίσημη παρουσίαση και έκθεση 
Το σημειωματάριο "Το Φως του Μαύρου" θα κυκλοφορήσει μέσα στο Νοέμβριο, ενώ η παρουσίασή του θα γίνει την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στο Φουαγιέ του Ιδρύματος Κακογιάννη. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της ομώνυμης έκθεσης. 

Την επιμέλεια έχει αναλάβει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.
Παράλληλες εκδηλώσεις:
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις:
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 12:00 ο εικαστικός Άγγελος Παπαδημητρίου φιλοτεχνεί χειροποίητες κατασκευές από χαρτί, δίνοντας μας πρωτότυπες ιδέες για δώρα.
Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 12:00 ο Αλέκος Κυραρίνης δίνει ραντεβού με τα παιδιά για μια διαδραστική εμπειρία με τίτλο "Ο άγγελός μου". 

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Εγκαίνια έκθεσης & Παρουσίαση σημειωματαρίου: Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2017
Εκθεσιακός Χώρος Ισογείου

Ώρες λειτουργίας: Δευ-Κυρ 18:00-22:00
Είσοδος ελεύθερη 


Έκθεση της Πολωνικής Πρεσβείας 
Ελλάδα: Έμπνευση Πολωνών Καλλιτεχνών 

Η έκθεση "Ελλάδα: Έμπνευση Πολωνών Καλλιτεχνών" που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συγκεντρώνει έργα Πολωνών δημιουργών, τους οποίους ένωσε η αγάπη για τη χώρα μας. 

Κάθε χρόνο σχεδόν ένα εκατομμύριο Πολωνοί επισκέπτονται την Ελλάδα. Οι περισσότεροι έρχονται ως τουρίστες, όμως αρκετοί συνδέονται με την Ελλάδα με επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς, επιστημονικούς ή καλλιτεχνικούς δεσμούς. Γι αυτούς η Ελλάδα αποτελεί το δεύτερο σπίτι τους αφού, μαγεμένοι από τον τόπο μας, αποφάσισαν να μείνουν μόνιμα. 


Τα έργα που εκτίθενται παρουσιάζουν την ομορφιά της Ελλάδας, την πολυποικιλότητα και την μοναδικότητά της, αλλά και τα πολλά πρόσωπά της μέσα από εικόνες της καθημερινότητας και της πραγματικότητας που αλλάζει επηρεασμένη από το χρόνο και τα γεγονότα. Η Ελλάδα που αποτυπώνουν οι καλλιτέχνες στα έργα τους συνδέει τις κοινές εμπειρίες των δύο λαών. 


Μεγάλο μέρος των έργων δημιουργήθηκε χάρη στη συμμετοχή των Πολωνών καλλιτεχνών στα διεθνή συμπόσια "Εντυπώσεις από την Ελλάδα", τα οποία διοργανώνει η Πολωνή ζωγράφος Έλενα Ζαντρέικο. Μαζί με τη Μαργαρίτα Κοβάλσκα – Πεταλίδου είχαν τον κεντρικό ρόλο στην προετοιμασία αυτής της έκθεσης, αναλαμβάνοντας και την επιμέλειά της.  Τον κατάλογο της έκθεσης σχεδίασε ο Μιχάλης Ανδρεσάκης. 

Επιμέλεια Έκθεσης
Kowalska Petalidou Małgorzata
Zadrejko Helena

Συμμετέχουν οι Καλλιτέχνες: 
Babicka Agnieszka
Bonczar Renata 
Borucka Justyna 
Habdas Edward 
Janowska Sylwia
Jędrzejak Wiktor 
Jurkowska Beata 
Kokot Janusz 
Kolk Włodzimiera
Kowalska Petalidou Krystyna
Kowalska Petalidou Małgorzata 
Kroplewski Benedykt
Lasik Paweł 
Lonty Sabina 
Maciejewski Zbysław 
Mąsior Edyta 
Maśluszczak Franciszek
Patzer Ryszard 
Pilitsides Natalia 
Ropelska Barbara 
Zadrejko Helena 
Zdrzalik Jolanta 

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Διάρκεια έκθεσης: 3-19 Νοεμβρίου 2017
Εγκαίνια: Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, ώρα 19:30 
Εκθεσιακός Χώρος 2ου ορόφου

Ώρες λειτουργίας: Δευ- Κυρ 18:00 – 22:00
Είσοδος ελεύθερη 

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00-22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τh 10:00 έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.