Πώς μπήκαν μερικοί από τους πιο υποσχόμενους Έλληνες σχεδιαστές μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο;

Οι τσάντες και τα αξεσουάρ από παροπλισμένα πανιά ιστιοπλοϊκών σκαφών της Salty bag, τα χιουμοριστικά χρηστικά αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα του Σέργιου Φωτιάδη της We Design, οι δημιουργίες από ξύλο, μέταλλο και δέρμα της Χριστίνας Σκουλούδη, οι πετσέτες και τα γιόγκα ματ με τα ψηφιακά κεντήματα της Μαρίας- Όλγας Βλάχου, τα μεταξωτά μαντήλια με τις εικονογραφήσεις-κολάζ της Λούλας Λεβέντη και τα κοσμήματα με έντονο χρώμα Καρπάθου της Σοφίας Παπακώστα βρέθηκαν για λίγες μέρες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, στην καρδιά των Βρυξελλών, στα πλαίσια της έκθεσης Beware of the Greeks.

Την ιδέα είχε η ανεξάρτητη (πλέον) ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα στην προσπάθειά της να δώσει μια ώθηση για εξωστρέφεια στους έλληνες σχεδιαστές και με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού design που προωθεί κι αυτό με τον τρόπο του την σύγχρονη ελληνική κουλτούρα. 

"Στη σημερινή εποχή, της παγκόσμιας επικοινωνίας, το design, είναι μια μορφή κοινής γλώσσας", αναφέρει η κ. Σακοράφα και συνεχίζει: "Παρεμβαίνει εικαστικά και δημιουργικά στην καθημερινότητα, από το πιο απλό χρηστικό αντικείμενο, μέχρι την πιο εξεζητημένη δημιουργία. Παράλληλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ιδιότυπη νεωτερική επιχειρηματικότητα, που μπορεί, να παρασύρει και να κινήσει, δημιουργούς από διαφορετικά background. Και από την στιγμή που δεν περιορίζεται από σύνορα λειτουργεί και απελευθερωτικά".

Στην έκθεση που στήθηκε στον πρώτο όροφο του Ευρωκοινοβουλίου επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν μια σειρά από χρηστικά αντικείμενα, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση. Παρέα όμως με τις δημιουργίες των επαγγελματιών σχεδιαστών παρουσιάστηκαν και οι προτάσεις φοιτητών που ήταν οι νικητές δύο διαγωνισμών, ο πρώτος, με τη συμμετοχή φοιτητών από το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έγινε στο Μουσείο Μπενάκη, και ο δεύτερος, με δουλειά φοιτητών στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Καρδίτσας, δίνοντας αέρα φρεσκάδας στην όλη εκδήλωση.

Πηγή: lifo.gr