"40 χρόνια χωρίς τη Ντίβα" - Η Βιέννη τιμά τη Μαρία Κάλλας

Στη μεγαλύτερη καλλιτέχνιδα του λυρικού θεάτρου στον 20ό αιώνα, τη Μαρία Κάλλας -με την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 χρόνων από το θάνατό της, στις 16 Σεπτεμβρίου 1977- είναι αφιερωμένη η μεγάλη συναυλία "Μαρία Κάλλας-40 χρόνια χωρίς τη La Divina" στο Ωδείο Prayner της Βιέννης, την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου.

Τη συναυλία, με αποσπάσματα από έργα που είχε ερμηνεύσει σε ιστορικές εμφανίσεις της η κορυφαία καλλιτέχνις, θα παρουσιάσει η 30μελής βιεννέζικη "Ορχήστρα Δωματίου Ορφέας", με διευθυντή τον γνωστό μαέστρο και πιανίστα, Κωνσταντίνο Δημηνάκη και σολίστ τις υψίφωνες, Γιουστίνε Βιέννι και Φλορίνα ΄Ιλιε, όπως επίσης, τον τενόρο Μουρατσάν Άταμ.
Την εκδήλωση στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας στηρίζουν το Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου Βιέννης και η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας.

Στην ορχήστρα κλασικής μουσικής "Ορφέας" την οποία είχε ιδρύσει το 2011 στη Βιέννη ο Κωνσταντίνος Δημηνάκης, συμμετέχουν, κυρίως, Έλληνες μουσικοί που βρίσκονται στην αυστριακή πρωτεύουσα για βασικές ή μεταπτυχιακές μουσικές σπουδές, παρουσιάζοντας έργα, όχι μόνον του κλασικού ρεπερτορίου, αλλά προβάλλοντας και την ελληνική μουσική παράδοση, απευθυνόμενοι κυρίως στους φιλόμουσους Βιεννέζους.

Στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, με τη συμπλήρωση εφέτος 40 χρόνων από την απώλειά της, ήταν αφιερωμένο ντοκιμαντέρ που παρουσίασε στην επέτειο το Τρίτο Πρόγραμμα της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης, πλαισιώνοντάς το με τις ταινίες "Μήδεια" και "Η Μαρία Κάλλας στο Παρίσι", ενώ σειρά εκπομπών του αφιέρωσε επίσης στη μνήμη της το Πρώτο Πρόγραμμα της δημόσιας αυστριακής ραδιοφωνίας.

Στη Βιέννη, στην Κρατική Όπερα της οποίας η Μαρία Κάλλας εμφανιζόταν το 1956, είχε παρουσιαστεί το 2006, στο Αυστριακό Μουσείο Θεάτρου, μεγάλη έκθεση με πολύτιμα κοστούμια από τους διαφόρους ρόλους που είχε ερμηνεύσει η ξακουστή Ελληνίδα στα γνωστότερα λυρικά θέατρα του κόσμου, όπως επίσης πολλές αδημοσίευτες φωτογραφίες της αξέχαστης καλλιτέχνιδας, αλλά και εκατοντάδες δημοσιεύματα και κριτικές του διεθνούς Τύπου.

Ένα χρόνο νωρίτερα, στο κτίριο της φημισμένης Κρατικής Όπερας Βιέννης, είχε παρουσιαστεί επί μήνες η έκθεση, με τίτλο "Η Μαρία Κάλλας και τα διαμάντια επί σκηνής του Σβαρόφσκι", μία μεγάλη συλλογή συνθέσεων πολύτιμων κοσμημάτων που φορούσε η θεωρούμενη ως μεγαλύτερη ντίβα του λυρικού θεάτρου όλων των εποχών, σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της στα διασημότερα θέατρα του κόσμου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ