Θέατρο της Οδού Κυκλάδων 2017-2018: Με το βλέμμα στον Λευτέρη Βογιατζή

Η παρουσία και το έργο του Λευτέρη Βογιατζή στο θέατρο και το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων ειδικότερα, μέσα από τα μάτια και την οπτική των συνεργατών του, αποτελεί τον κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το Πρόγραμμα του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων τη σεζόν 2017-18.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα και μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που προκάλεσε η Διημερίδα για τον Λευτέρη Βογιατζή τον Μάιο του 2016 σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η νέα ΣΚΗΝΗ αναπτύσσει φέτος μια σειρά πρωτοβουλιών που εστιάζουν στο έργο του Λευτέρη Βογιατζή. 

Ειδικότερα: 

-Τον Νοέμβριο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων ξεκινά ένα νέο θεσμό, τα σεμινάρια με τίτλο "Ανιχνεύοντας τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή". Πρόκειται για σεμινάρια 200 συνολικά ωρών, που φέτος θα ξεκινήσουν στις 31 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθούν στις 31 Ιανουαρίου 2018, με επικεφαλής - με αλφαβητική σειρά- τους: Στεφανία Γουλιώτη, Νίκο Κουρή, Αμαλία Μουτούση, Γιώργο Σκεύα. Τα σεμινάρια θα ολοκληρωθούν με Masterclass  από την Χλόη Ομπολένσκι.

-Στις 20 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η site specific παράσταση "ΗΟΜΜΑGE" του Σπύρου Αλιδάκη, που θα διεξάγεται σε όλο τον χώρο του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων. Πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία όπου οι θεατές θα ανακαλύπτουν τα ίχνη και την παρουσία του Λευτέρη Βογιατζή μέσα στον χώρο του Θεάτρου, μέσα από ένα θέαμα που θα συνδυάζει θέατρο, κινηματογράφο και πολυμέσα, με τη συμμετοχή πολλών συνεργατών του. Με την site specific αυτή παράσταση, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων ανοίγεται στις νέες τεχνολογίες επιδιώκοντας να μυήσει  και τις νεότερες γενιές στο έργο του Λευτέρη Βογιατζή. 

-Αφιέρωμα Λευτέρης Βογιατζής – Γιώργος Διαλεγμένος: Μια θυελλώδης σχέση 30 χρόνων: Εμβληματικές παραστάσεις όπως "Σε φιλώ στη μούρη" (1987), "Η νύχτα της κουκουβάγιας" (1998) και "Bella Venezia" (2005) θα ζωντανέψουν μέσα από έκθεση φωτογραφίας, προβολές, στρογγυλή Τράπεζα με συμμετοχή συντελεστών των παραστάσεων, κριτικών και θεατρολόγων και έκδοση σχετικού τομιδίου και CD. 

-Η νέα ΣΚΗΝΗ θα προχωρήσει τέλος στην έκδοση των Πρακτικών της περσινής Διημερίδας για τον Λευτέρη Βογιατζή, με την ευγενική ενίσχυση του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. 

Αναφορικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων για το 2017-2018, έχοντας ως σταθερό στόχο τη συνάντηση παλαιών με νέους συνεργάτες, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων δίνει και φέτος το βήμα σε σκηνοθέτες της νέας γενιάς: 

Ξεκινώντας με τον Γιάννη Σκουρλέτη που μαζί με την Γλυκερία Μπασδέκη, παρουσιάζουν σε  αναθεωρημένη επανάληψη από το Φεστιβάλ Αθηνών, τις πολυπρισματικές Κόρες της bijoux de kant. Στη συνέχεια τη σκηνή αναλαμβάνει ο Γιώργος Σκεύας  με τον Γάμο της Μαρίας Μπράουν του Ρέινερ - Μαρία Φασμπίντερ, ένα  πολύ σύγχρονο αριστούργημα που μια αόρατη, σχεδόν κόκκινη κλωστή συνδέει θεματικά με την περσινή Πλατεία Ηρώων του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

To 2017-2018 είναι μία περίοδος που ενσκύπτει στο σινεμά που αγαπήσαμε και τις θεατρικές του προβολές. Το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων προγραμματίζει για φέτος και του χρόνου, ένα τριπλό αφιέρωμα στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, συμμετέχοντας έτσι στο έτος Μπέργκμαν, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Μόσχος και Γιώργος Σκεύας αναλαμβάνουν τη σκηνοθεσία τριών έργων του που έχουν σχέση με το θέατρο. Στο φετινό πρόγραμμα δύο ακόμα νέοι καλλιτέχνες, ο Μιλτιάδης Φιορέντζης και ο Αργύρης Πανταζάρας παρουσιάζουν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δικές τους προτάσεις.

Φέτος επίσης και μετά την επιτυχία της Αλτσίνα του Χέντελ το 2016, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων ξεκινά ένα νέο θεσμό τον Μουσικό Ιούνιο ενώ παράλληλα επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο κτήριο της οδού Κυκλάδων 6, ένα εξαιρετικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής που θα στεγάσει τα σεμινάρια Ανιχνεύοντας τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή και  το αφιέρωμα Λευτέρης Βογιατζής – Γιώργος Διαλεγμένος: Μια θυελλώδης σχέση 30 χρόνων. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017

Το Φεστιβάλ Αθηνών στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής

OI ΚΟΡΕΣ / επιστροφή
Μια παράσταση της bijoux de kant

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΡΑΟΥΝ του Ρέινερ - Μαρία Φασμπίντερ

Από 18 Νοεμβρίου/ Τετάρτη – Κυριακή

Η συγκλονιστική ταινία του Ρέινερ-Μαρία Φασμπίντερ σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα. Ένας αδιέξοδος έρωτας, η προδοσία και η συντριβή του στα χρόνια της μετάβασης  από την χιτλερική στη μεταπολεμική Γερμανία. Προδοσία και κοινωνική αναρρίχηση στα χρόνια της ανάπτυξης και του "οικονομικού θαύματος", το προβληματικό του παρόν και το οριστικό του αδιέξοδο, όπως το διέβλεπε ο Φασμπίντερ. 

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας. Σκηνικά - Κοστούμια: Άγγελος Μέντης. Μουσική: Σήμη Τσιλαλή. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Σαβουιδάκης. Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Γιάννης Νταλιάνης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μάξιμος Μουμούρης, Γιώργος Σιμεωνίδης, Νίκος Γεωργάκης. 

HOMMAGE. Μια site-specific παράσταση του Σπύρου Αλιδάκη

Από 20 Νοεμβρίου. Δευτέρα και Τρίτη

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Μια φαντασμαγορική χριστουγεννιάτικη γιορτή με τα μέσα του θεάτρου, παραμύθια και μαριονέτες, αφιερωμένη στα παιδιά,  προαναγγέλλει το παιδικό πρόγραμμα  που σχεδιάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων για το 2018-19.
Επιμέλεια:  Νίκος Αϊβαλής, Δάφνη Ρόκου, Ελεωνόρα Σταθοπούλου

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018

ΚΛΑΡΑ ΣΟΥΜΑΝ, Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας

Από 5 Φεβρουαρίου
Δευτέρα και Τρίτη 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 

Η Μελίνα Τανάγρη τραγουδάει Barbara. Η αισθαντική τραγουδοποιός μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων τη βιωματική σχέση της και την εκλεκτική της συγγένεια με την σαγηνευτική Γαλλίδα τραγουδίστρια. 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 

Συμμετοχή στον παγκόσμιο εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1918-2007) με τρία έργα που έχουν άμεση ή συμβολική- φιλοσοφική σχέση με το θέατρο.

"Μετά την πρόβα", σκηνοθεσία Περικλής Μουστάκης
"Από τη ζωή της μαριονέτας" (Οκτώβριος 2018), σκηνοθεσία Γιάννης Μόσχος
"Μπροστά σ' έναν κλόουν" (Δεκέμβριος 2018), σκηνοθεσία Γιώργος Σκεύας 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΑ ΤΟΥ ΊΝΓΚΜΑΡ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ 

Μετά το Πάσχα
Τετάρτη – Κυριακή 

Το αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που αναδεικνύει την περιπλοκότητα  της μεταβιβαστικής, αντιμεταβιβαστικής και συχνά οδυνηρής σχέσης ανάμεσα στον ηθοποιό και τον σκηνοθέτη. Μια σε βάθος προσέγγιση του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν πάνω στο δίπολο θέατρο/ζωή.

Μετάφραση: Χρήστος Μαρσέλλος
Σκηνοθεσία: Περικλής Μουστάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου 

Με τους Περικλή Μουστάκη, Μαρία Ναυπλιώτου, Πηνελόπη Τσιλίκα. 

ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΛΟΓΟΣ
Μετά το Πάσχα
Δευτέρα και Τρίτη 

Ένας ηθοποιός επί σκηνής. Πέντε στάδια προετοιμασίας, πέντε διαφορετικοί παρτενέρ, πέντε διαφορετικές παραστάσεις. Μια ζωντανή διαδικασία ενεργοποίησης σώματος, κατασκευής κοστουμιού, prosthetic make up, προετοιμασίας τηλεοπτικού γυρίσματος και εκφώνησης λόγου. Ενός προσωπικού, ενός πολιτικού, ενός οργισμένου, ενός παραδομένου λόγου. Πέντε διαδοχικοί κύκλοι παραμόρφωσης σώματος και ψυχής με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός νέου εαυτού. Στόχος δεν είναι η κάθαρση αλλά η εκκαθάριση!
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Ελίνα Μαντίδη, Αργύρης Πανταζάρας
Κείμενο: Ελίνα Μαντίδη
Ερμηνεία: Αργύρης Πανταζάρας
Ηχητικός Σχεδιασμός: Γιώργος Πούλιος
Παραγωγή: momentum

Νέο έργο-συμπαραγωγή 

ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

Ένας νέος θεσμός

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ

Το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής θεσπίζει  τον ΜΟΥΣΙΚΟ ΙΟΥΝΙΟ. Ο πρώτος μουσικός Ιούνιος ξεκινά με ένα αφιέρωμα στον Claude Debussy (1862-1918) και στα 100 χρόνια από τον θάνατό του.

ΠΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗ, του Claude Debussy
Λιμπρέτο Μωρίς Μαίτερνιχ
Σε μορφή όπερας δωματίου 

Ακολουθούν: 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ 

RAVEN, Όπερα δωματίου του Κωστή Κριτσωτάκη
Λιμπρέτο στα αγγλικά του συνθέτη και της Νίνας Ράπη, βασισμένο πάνω σε ποίηση του Edgar Alan Poe.
Για 2 τραγουδιστές, έναν αφηγητή/ηθοποιό, μικρό φωνητικό σύνολο και πιάνο.

Πηγή: tospirto.net