Σεπτέμβριος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Βραδιές κλασσικής μουσικής - 14 Σεπτεμβρίου

Δύο πολύ ιδιαίτερες προτάσεις για μια διαφορετική ματιά στην αισθητική του ύστερου 18ου αιώνα θα ερμηνεύσει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της εμφάνιση για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2017-18, που εγκαινιάζει και τη συνεργασία της µε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Οι "Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ροκοκό" του Π.Ι. Τσαϊκόφσκυ είναι ένας φόρος τιμής στην ξεκάθαρη δομή μιας παλιάς και καταξιωμένης φόρμας και στον διάφανο ήχο του Μότσαρτ, που αποτέλεσε το πρότυπο του Τσαϊκόφσκυ γι' αυτό το έργο. 

Η σύνθεση του 1877 είναι ίσως μια από τις πρώτες προσπάθειες του ευρωπαϊκού ρομαντικού 19ου αιώνα να επιστρέψει στην "αθωότητα" των καταβολών του και, µε την έννοια αυτή, μια "κρυφή" νεοκλασική πρόταση.


Η Συμφωνία σε Σι ύφεση μείζονα (γνωστή ως "συµφωνιέτα" του Νίκου Σκαλκώτα είναι ένα εξαιρετικά δυνατό και εμπνευσμένο έργο που γράφτηκε το 1948, ένα χρόνο πριν τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη. 

Σηματοδοτεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές του έργου του και είναι μια εμπρόθετη επιστροφή του στην τονικότητα και τη νεοκλασική αισθητική, που παρατηρείται πολύ συχνά στην τελευταία περίοδο της ζωής του συνθέτη.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει επίσης το συμφωνικό ποίημα "Τα Πρελούδια" του Φραντς Λιστ, ένα έργο εμβληματικό για το σημαντικότερο είδος προγραμματικής μουσικής της ευρωπαϊκής μουσικής ιστορίας.

Το πρόγραμμα συµπληρώνεται µε το "Δειλινό", ένα λεπτής υστεροροµαντικής αισθητικής έργο του Γεωργίου Αξιώτη, συνθέτη, που η μουσική του σπανιότατα εκτελέστηκε τόσο όσο ζούσε όσο και αργότερα. Ο Αξιώτης υπήρξε ο ιδρυτής του Ωδείου του Πειραιά και ο πρώτος άμισθος διευθυντής του.


Πρόγραμμα
- Φραντς Λιστ (1811-1886): Τα Πρελούδια, συμφωνικό ποίημα S. 97
- Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκυ (1840-1893): Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ροκοκό, για βιολοντσέλο και ορχήστρα, op.33
- Γεώργιος Αξιώτης (1875-1924): Δειλινό
- Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Μικρή Συμφωνία σε Σι ύφεση μείζονα (Συµφωνιέτα) 

Σολίστ: Ρενάτο Ρίπο, Βιολοντσέλο Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής 

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 10 ευρώ | Μειωμένο: 5 ευρώ

Πωλήσεις εισιτηρίων: viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876, mobileapp: vivawallet, στα συνεργαζόµενα φυσικά σηµεία της viva και στα Tαµεία του ∆ηµοτικού Θεάτρου Πειραιά