Κυρίως Πρόγραμμα Αισχύλεια 2017

Τα Αισχύλεια 2017 συνεχίζονται τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές παραστάσεις αλλά και εκδηλώσεις, στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα.ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

"Η Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαϊδης 


Μεγάλο θέμα του έργου και ζήτημα ανάλυσης και ερμηνείας αποτελεί η ύπαρξη ή όχι τύψεων και ενοχής εκ μέρους της Χαδούλας, ενώ πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει το τέλος του έργου στο οποίο η Χαδούλα βρίσκει τον θάνατο ανάμεσα στη θεία και την ανθρώπινη δικαιοσύνη. Αναλύσεις διαφόρων προσεγγίσεων, ψυχολογικής σκοπιάς, βιολογικής, εγκληματολογικής που φωτίζουν διαφορετικές σκοπιές ενός έργου που, πέρα από μία μοναδική καταβύθιση από τον συγγραφέα στην ψυχοσύνθεση της ηρωίδας του, έτερος πρωταγωνιστής είναι η ίδια η κοινωνία και κυρίως η κοινωνική αδικία, αφήνοντάς μας το ερώτημα, μήπως τελικά η Χαδούλα, μέσω των φόνων, επεδείκνυε μία στρεβλή χειρονομία αγάπης; Στρεβλή, καθώς η ίδια δεν έμαθε ποτέ ούτε από την μητέρα της, ούτε από τον σύζυγό της, το αληθινό νόημα του όρου;

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Εμείς και ο Παπαδιαμάντης
Αυτό ο λιτός Ιερομόναχος του λόγου και της σκέψης. Αυτός ο μοναδικός δάσκαλος των Ελληνικών Γραμμάτων που ο ίσκιος του σκεπάζει και οδηγεί τη φαντασία μας μετατρέποντας την σε εικόνες και έννοιες που οδηγούν τον άνθρωπο σε διαλείμματα υψηλής αισθητικής.
Η "Φόνισσα" μετατρέπει τον κοινωνικό της τρόμο σε πράξεις παράλογης δικαιοσύνης, ακολουθώντας τις εσωτερικές της φωνές και τα αισθήματα περί δικαίου, για το τέλος μιας άθλιας καθημερινότητας των ταπεινών και κατατρεγμένων γυναικών.
Η "Φόνισσα" αυτή η γυναίκα σύμβολο, η πολυσυζητημένη ηρωίδα του "κυρ Αλέξανδρου", εγκαταλείπει τον μάταιο αγώνα της για Λύτρωση και παραδίδεται στο "Υδωρ το Εξιλαστήριον" όπως το χαρακτηρίζει ο Παπαδιαμάντης, βρισκόμενη εις το μέσον της Θείας και της Ανθρωπίνης Δικαιοσύνης 

Διανομή με σειρά εμφάνισης
Παπαδιαμάντης: Γιάννης Νικολαΐδης
Φραγκογιαννού: Φωτεινή Φιλοσόφου
Δελχαρώ-Γριά : Χρυσούλα Παπαδοπούλου
Αμέρσα-Μαρουσώ: Βούλα Κώστα
Κωνσταντής-Ανακριτής   
Λυρίγκος: Θοδωρής Προκοπίου
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιάννης Νικολαϊδης
Θεατρική προσαρμογή: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαϊδης 

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

"Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ" του Λιούις Κάρολ
σε διασκευή-σκηνοθεσία του  Δημήτρη  Αδάμη
ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


Οι μαγικές σβούρες φέρνουν κοντά  στα παιδιά την πιο διάσημη και γοητευτική  ηρωίδα όλου του κόσμου!!!  
Ο αγαπημένος σκηνοθέτης των παιδιών, Δημήτρης Αδάμης, διασκευάζει τα  βιβλία του Λιούις Κάρολ και τα μεταφέρει στην πιο μαγική παράσταση που έχει δημιουργήσει ως τώρα για τα παιδιά. 
Χαρακτηρίστηκε ως "Η παιδική παράσταση της χρονιάς". Είναι μια χώρα μαγική όπου όλα ανατρέπονται. Είναι ο ιδανικός κόσμος που ονειρεύονται τα παιδιά. 
Είναι η Αλίκη, που ακολουθώντας τον Κούνελο στην Κουνελότρυπα  και περνώντας μέσα από τον καθρέφτη θα ζήσει την πιο σαγηνευτική περιπέτεια που γράφτηκε ποτέ για τα παιδιά και μάγεψε κάθε μεγάλο. Θα στηθεί  ένας τρελός χορός, ένα τρελό τσάι-πάρτυ φαντασίας όπου  ξετυλίγουν τις φιγούρες τους ο Άσπρος Κούνελος με τη Γάτα Τσεσάιρ, ο Καπελάς με την  Κάμπια,η Κόκκινη Βασίλισσα σε ένα ξέφρενο Κροκέ, οι αστείοι Τουιντλιντάμ και Τουιντλντί, ο Χάμπτι Ντάμπτι που δίνει καινούριο δικό του νόημα στις λέξεις, τα Τραπουλόχαρτα-Κηπουροί  και τα Πιόνια του Σκακιού καθώς και όλα τα μαγικά πλάσματα της φαντασίας του Λιούις Κάρολ. 
Είναι μια παράσταση που δεν πατάει στη σκηνή αλλά πετάει πάνω από τον χώρο της λογικής, ο νόμος της βαρύτητας δεν ισχύει, οι κανόνες του θεάτρου φτιάχνονται από την αρχή. Με απίστευτο χιούμορ και αυθόρμητη φαντασία οι ηθοποιοί ακολουθούν τα βήματα της Αλίκης στο πέρασμα από την παιδικότητα στον κόσμο της ενηλικίωσης.
Με αληθινή αυθεντική αφέλεια στην παράσταση ζώα και αντικείμενα μιλούν, όλα μικραίνουν και μεγαλώνουν. 
Η παράσταση θα περιμένει μικρούς και μεγάλους, να μαγέψει, να συγκινήσει και να χαρίσει μοναδικές στιγμές τρυφερής παιδικής αθωότητας. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μελωδίες και παραδοσιακά τραγούδια από την Αγγλία, τη  Σκωτία μέχρι και την Ιρλανδία καθώς και τον μέγα μουσικό πλούτο των Κελτών. 

Συντελεστές:    
Διασκευή –Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης
Σκηνικά: μαγικές σβούρες 
Κοστούμια: Βέρα Αναστασάκου
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Ενορχήστρωση-Διασκευή: Γιώργος Κωνσταντινίδης
Διδασκαλία τραγουδιών: Παναγιώτης Ζαβίτσας
Μάσκες – Κατασκευές: Ιφιγένεια Κωφού 
Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Αδάμης
Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Παππάς 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Αγοράς, Αλέξης Βιδαλάκης, Δημήτρης Καπετανάκος, Σοφία Πανάγου, Δανάη Σδούγκου,  Μαριλίζα Χρονέα, Γιάννης Φιλίππου

Είσοδος Ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
ΟΜΑΔΑ ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΒΟΥΡΕΣ 

Τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την παράσταση "Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ" του Λιούις Κάρολ σε διασκευή-σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη, θα έχουν τη δυνατότητα την επόμενη μέρα το πρωί (02/09/2017) να συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο  θεατρικού παιχνιδιού. Με τη συμμετοχή τους σε αυτοσχεδιασμούς και  θεατρικά παιχνίδια εμπνευσμένα από την παράσταση, θα ακολουθήσουν τα βήματα της Αλίκης, στο μαγικό της ταξίδι και θα φτιάξουν μια δική τους χώρα θαυμάτων. 

Θα μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 6 ετών και μεγαλύτερα. 
Θα είναι καλό να φορούν άνετα ρούχα και μαλακά παπούτσια. 

Το παιχνίδια θα οργανωθούν και θα εμψυχωθούν από τις ηθοποιούς: 
Χρονέα Μαριλίζα και Ζαφειροπούλου Δόμνα. 
Διάρκεια εργαστηρίου θεατρικού παιχνιδιού: 60 λεπτά. 

Είσοδος ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής στο aisxylia.gr/alice- Περιορισμένος Αριθμός Θέσεων
Ώρα έναρξης 11.00 πμ
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Industrial Revival: See the Sound - Feel the Space
Βιομηχανική Αναβίωση: Δες τον Ήχο- Νιώσε το Χώρο
ΚαλλιτεχνικήΟμάδα MonitorAudiovisual synergy project by Monitors 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017 θα πραγματοποιηθεί μία μονοήμερη εκδήλωση-αφιέρωμα στην αναβίωση του βιομηχανικού χώρου του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας μέσω των οπτικοακουστικών τεχνών. Η τεχνολογική εξέλιξη του σήμερα, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, αλληλεπιδρά με τις σύγχρονες τάσεις της τέχνης και τις συνδέει με την ιστορική παρακαταθήκη του τόπου. 

Το εικαστικό και μουσικό αυτό project, κομμάτι της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, εστιάζει στη σύμπραξη εικόνας και ήχου και της διάδρασής τους με το συγκεκριμένο βιομηχανικό χώρο (site-specific τεχνικές). Οι καλλιτέχνες αντλούν υλικό από τη βιομηχανική ιστορία, αλληλεπιδρούν με τον μνημειακό χώρο και μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Θα παρουσιαστούν έργα καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της videoart και της ηλεκτρονικής μουσικής. Κινούμενες εικόνες με εικαστικό ενδιαφέρον θα προβληθούν σε μία από τις όψεις του κτιρίου του Παλαιού Ελαιουργείου (videomapping) με σκοπό να αναβιώσουν με λυρικό τρόπο το ιστορικό του παρελθόν. 

Line Up:

VJS
• FabioEhuty

• (MarionKonstantinesAraka) akaMarKoira

• SigmaGramma

• NuruMuru

Το Line up θα συμπληρώσουν 4 DJS από την Techno ελληνική σκηνή 

Καλλιτεχνική  Επιμέλεια/ Σύλληψη/ Δημιουργία: Monitors&Marion K. Araka
Παραγωγή: Monitors και Multitools
Εκτέλεση Παραγωγής: Multitools
Επιμέλεια Κειμένων - Επικοινωνίας: Μαρία Γουβένη 

Γενική Είσοδος 5€
Ώρα έναρξης: 21.00 μμ λήξη: 07.00 πμ
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΚΥΡΙΑΚΗ 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 

Βάκχες του Ευριπίδη 
Σκηνοθεσία: Έκτορα Λυγίζου
Θεσσαλικό Θέατρο 

Το "Θεσσαλικό Θέατρο" σε συνεργασία με το "Ελληνικό Φεστιβάλ", θα παρουσιάσει την τραγωδία του Ευριπίδη: "Β Α Κ Χ Ε Σ" σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο, τη Λάρισα  και σε διάφορες άλλες πόλεις, όπου πραγματοποιούνται μεγάλα "ΦΕΣΤΙΒΑΛ".


Ο  ΜΥΘΟΣ 
...Ο θεός Διόνυσος φτάνει στην πόλη με ανθρώπινη μορφή και ο βασιλιάς Πενθέας παλεύει να οχυρώσει εαυτόν και άστυ απέναντι στην έλευση μιας θρησκείας που εξισώνει τους πάντες –νυν και πρώην βασιλιάδες, θεούς και δούλους, μάντεις και αγγελιοφόρους, γυναίκες και άνδρες – σε έναν κόσμο συμφιλίωσης του ανθρώπου με τα πιο ζωώδη αλλά και αγνά του ένστικτα. Η μοναδική σωζόμενη τραγωδία στην όποια ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος αλλά και ως παντεπόπτης σκηνοθέτης - συγγραφέας, σε μια εκδοχή που θα εξερευνήσει τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητα του ήρωα και την πολυφωνικότητα του χορού. Μια εκδοχή για οκτώ αφηγητές που  – με την ένταξη των χορικών στη βασική πλοκή – θα παρακολουθήσει τη διαδικασία της σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μεικτού χορού, την αντίσταση αλλά και τη λαχτάρα οκτώ ατόμων να ανεβούν φαντασιακά στο ιερό βουνό ως μαινάδες και να μετατραπούν σε Βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του "άλλου", της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθούν δύο άτομα ενώπιος - ενωπίω υπό το βλέμμα ενός θεατή-μάρτυρα. 

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος
Σκηνικό-Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Βοηθός  σκηνοθέτις: Εύα Βλασσοπούλου
Δραματολογική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Σωματική προετοιμασία: Βίκυ Παναγιωτάκη
Φωνητική προετοιμασία: Ρηνιώ Κυριαζή
 Παίζουν οι Ηθοποιοί: Ανθή Ευστρατιάδου, Έκτορας Λυγίζος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου. 

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΔΕΥΤΕΡΑ 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 
Διονύσης Σαββόπουλος
Το "Φορτηγό" του Σαββόπουλου στην Ελευσίνα! 
Συναυλία 

Μισός αιώνας συμπληρώθηκε από την πρώτη κυκλοφορία του ιστορικού πια βινυλίου Φορτηγό. Ο Διονύσης Σαββόπουλος που το παρουσίασε αρχικά στην αίθουσα του αρχαιότερου Φιλολογικού Συλλόγου της πόλης των Αθηνών, την αίθουσα του "Παρνασσού" τον περασμένο Δεκέμβρη, τώρα το παρουσιάζει και στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα. 


Την Δευτέρα στις 4 Σεπτεμβρίου το ΦΟΡΤΗΓΟ θα ακουστεί για πρώτη φορά σε ανοιχτό χώρο στην Αθήνα στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2017. 

Θα ακούσουμε τα τραγούδια και τις ιστορίες του Φορτηγού, θα δούμε πώς ο γνωστός και διακεκριμένος πλέον Σαββόπουλος του 2017 συναντά τον άγνωστο και νεαρό Σαββόπουλο του 1966 και πώς ερμηνεύει τώρα, μετά από πενήντα και κάτι χρόνια, τα τραγούδια εκείνου, του πρώτου του δίσκου. 

Στη σκηνή ανεβαίνουν πλάι του κάποιοι χαρισματικοί νέοι τραγουδοποιοί -που έχουν ξεκινήσει ήδη το δικό τους συναρπαστικό μουσικό ταξίδι- προκειμένου να τον συνοδεύσουν, να τραγουδήσουν και να γιορτάσουν μαζί του. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από τα 12 τραγούδια του Φορτηγού θα ακουστούν κι εκείνα όπως η "Θανάσιμη μοναξιά του Α.Α." ή η "Αμνηστεία '64" -που μπορεί να κόπηκαν απ' την λογοκρισία το '64 - '65, γράφτηκαν όμως τότε και επομένως ανήκουν στην ίδια συλλογή τραγουδιών. 

Με τους: Κατερίνα Πολέμη, Θέμο Σκανδάμη, Εύη Μάζη, 
και τους: Γιώτη Κιορτσόγλου, Δημήτρη Λάππα
Ήχος: Γιάννης Τούντας
Φώτα: Περικλής Μαθιέλης
Εικαστική επιμέλεια: Αλέξης Κυριτσόπουλος 
Ενδυματολόγος: ΖαΐραΦαληρέα 
Παραγωγή: Well art live 

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΤΕΤΑΡΤΗ 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 

Μήδεια του Ευριπίδη 
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Θέατρο Τέχνης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών 

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ 

"Μήδεια" ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Η βαρβαρότητα του έρωτα 

"Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια, από καταγωγή και από έρωτα" γράφει στον πρόλογο της μετάφρασής του ο Γιώργος Χειμωνάς. Δύο όψεις έχει ο έρωτας: τη "βάρβαρη", τη βυθισμένη στον πόνο και στο σκοτάδι αλλά και την ονειρική, την ηδονική, την ιδανική. Μέσα από το μύθο της Μήδειας όπως αυτός παρουσιάζεται στο έργο του Ευριπίδη αλλά και μέσα από ένθετα στα στάσιμα του έργου κείμενα και ποιήματα αρχαιοελληνικής γραμματείας (Πλάτων, Θεόκριτος, Παρθένιος, Πλούταρχος, Σαπφώ, Αρχίλοχος, Μελέαγρος κ.ά)  η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης επιθυμεί να μιλήσει για το ανεξήγητο του έρωτα. Γι' αυτό το "μέγα κακό που σπαράζει τους ανθρώπους". Για τον πόθο που είναι δεμένος με τον πόνο, για τους όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης που δίνονται για να καταπατηθούν, για την προδοσία, την εκδίκηση, την καταστροφή. Γι' αυτό το τρομακτικό πέρασμα από το φως στο σκοτάδι της βαρβαρότητας του έρωτα. Γιατί "δεν υπάρχει οργή πιο φοβερή και αθεράπευτη από αυτήν που γεννιέται ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν αγαπηθεί". 

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικό – κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Χορογραφία: ΜαρίζαΤσίγκα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Δραματολόγος παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Α' Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Β' Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Παπαδοπούλου
Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών: Μαρίνα Κόντα
Τα ένθετα κείμενα της παράστασης παρουσιάζονται σε μετάφραση-απόδοση: Ιωάννη Πολέμη (Θεόκριτος), Έλενας Τριανταφυλλοπούλου, Μαριάννας Κάλμπαρη 

Διανομή:
Μήδεια: Μαρία Ναυπλιώτου
Βάρβαρη: Αλεξάνδρα Καζάζου
Ιάσονας: Χάρης Φραγκούλης
Κρέοντας: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Αιγέας: Γεράσιμος Γεννατάς
Γλαύκη: Θεοδώρα Τζήμου
Τροφός: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Άγγελος: Κωνσταντίνα Τάκαλου
Γυναίκες της Κορίνθου: Ιωάννα Μαυρέα, Σύρμω Κεκέ 

Συμμετέχουν τέσσερις σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και τέσσερις μουσικοί. 

*Η παράσταση είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής & Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής 

Είσοδος με πρόσκληση από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής  
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 

Επιτάφιος εν Ελευσίνι
Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" 
Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας 

Μια παράσταση στην οποία κάτω από τη μουσική συνοδεία της Λαϊκής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης", ο Ελευσίνιος σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής Χρήστος Δήμας συναντά τον κύκλο τραγουδιών ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ σε μουσική ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και ποίηση ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ. 

Συνάντηση που οδηγεί σε ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό, μουσικό αφηγηματικό ταξίδι, όπου παράλληλα με την Ορχήστρα και το μουσικό δρώμενο, θα υπάρχει πρωτότυπη κινηματογραφική προβολή – πάνω σε Οθόνη αλλά και στα κτίσματα του Παλαιού Ελαιουργείου –  φιλμικού υλικού, όπου ο μουσικός Επιτάφιος θα συνδεθεί με την ίδια την πόλη της Ελευσίνας και το Μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης. 

Κάτω από το ιδιαίτερο βλέμμα του Ελευσίνιου σκηνοθέτη, ο κύκλος των τραγουδιών ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ θα μετουσιωθεί σε μια μουσική παράσταση όπου οι γειτονιές της γενέθλιας πόλης του, τα εργοστάσια, η  ιστορία του αρχαίου Ιερού Χώρου, ο Θρήνος της μάνας, θα συνδεθούν με τον Θρήνο του Ρίτσου και τις εμβληματικές μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη. 

Δύο ηθοποιοί ως σύγχρονοι Ιεροφάντες, μέσα από κείμενα αλλά και τον ίδιο τον ποιητικό λόγο του Ρίτσου, θα μας συνδέουν με την φιλμική εικόνα αλλά και με τον Μύθο. 

Συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ελευσίνας, που να μας φέρνει στο νου την Περιφορά του Επιταφίου στις οδούς Παγκάλου και Νικολαΐδου. 

Συμμετοχή σολίστ που θα συνδέσει τον Επιτάφιο με το λιμάνι της Ελευσίνας και ένα πρόωρα χαμένο τέκνο της Ελευσίνας, τον ήρωα Βασίλη Λάσκο. 

Ερμηνεύουν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Νένα Βενετσάνου. 

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

ΣΑΒΒΑΤΟ 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ὁμοῦ
έντᾠ αύτᾠ το πῳ, μαζί, ἁντάμα
Μουσικό event 

Μια καινοτόμα ενότητα ηλεκτρονικής μουσικής ξεκινά στην πόλη της Ελευσίνας!
Μια πλατφόρμα για τη σύγχρονη έρευνα, την τεχνολογία του ήχου και της μουσικής γεννιέται και εξελίσσετε δυναμικά στην Ελευσίνα . 
Καλλιτέχνες με διαφορετικές μουσικές καταβολές συμπράττουν και παρουσιάζουν τα οπτικοακουστικά τους μοτίβα, με ενοποιητικό στοιχείο τη διάθεση για αυτοσχεδιασμό και πειραματισμό, διευρύνοντας έτσι τα όρια της τέχνης και της μουσικής.
Στη φετινή, πρώτη εκδήλωση της ενότητας ''ὁμοῦ'', θα παρουσιαστούν κυρίως Ελευσίνιοι καλλιτέχνες, άρρηκτα συνδεδεμένοι με την πόλη, όπου ζουν και συνθέτουν το έργο τους.
Μουσικοί παραγωγοί, djs και performers θα  παρουσιάσουν επιλεκτικά το έργο τους, εμπνευσμένοι από την Ελευσίνα. Ρυθμικοί ήχοι, μινιμαλιστικές συνθέσεις και μελωδικά μοτίβα θα εκκινήσουν την νέα ενότητα των Αισχυλείων.

2017 – LINE-UP
Ανδρέας Μαρκαντώνης AdMark
FlameonFire
ΛίαΔήμου 
Σταύρος Καραβασίλης Futur -E
ΦώφηΤσεσμελήDjFo
+ guests
Curated by LiaDimou

Γενική Είσοδος 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
3ος ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ "Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού" 

Για 3η συνεχή χρονιά διοργανώνεται ο ημιμαραθώνιος "Στα ίχνη της Ιεράς Οδού με την έγκριση του ΣΕΓΑΣ την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017. 
Ο ημιμαραθώνιος "Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού", αποτυπώνει τη διαδρομή των μυστών από την Αρχαία Αγορά της Αθήνας στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, καθώς αυτοί διέσχιζαν την "Ιερά Οδό" με σκοπό την αφύπνιση της συνείδησής τους μέσα από τα Ελευσίνια μυστήρια. Αυτό είναι και το ιδιαίτερο μήνυμα αυτού του ημιμαραθωνίου σε σχέση με παρεμφερείς αγώνες. 

Αγώνας 21χλμ  Αθήνα - Ελευσίνα  Εκκίνηση Κεραμικός 8.30πμ
Αγώνας 5χλμ Ελευσίνα Εκκίνηση 9.00πμ 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Εγκαίνια  Έκθεση "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ 2" 

Μετά την περσινή επιτυχία της Έκθεσης "'Βιομηχανική Ελευσίνα. Άνθρωποι και Εργοστάσια", του υπό ίδρυση Μουσείου Νεότερης Ιστορίας της Ελευσίνας "Γεώργιος Αμπατζόγλου", η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ Αισχύλεια 2016 και κατόπιν πολλών προτροπών για την συνέχισή της από ανθρώπους που δεν πρόλαβαν να την δουν, η έκθεση θα επαναληφθεί και στα πλαίσια του φεστιβάλ Αισχύλεια 2017. 
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 στο Διοικητήριο του Παλαιού Ελαιουργείου στην παραλία Ελευσίνας στις 20.30 και η διάρκειά της θα είναι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2017. 

Είσοδος Ελεύθερη
Ώρα Εγκαινίων: 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 10 Σεπτεμβρίου - 15 Νοεμβρίου

Ώρες έκθεσης: Καθημερινά 18.00-23.00
Σαββατοκύριακα: 11.00-14.00 & 18.00-23.00
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΔΕΥΤΕΡΑ  11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 

Άλκηστη του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Εθνικό Θέατρο 

Το Εθνικό Θέατρο προσεγγίζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως προκλητικά έργα του Ευριπίδη, την "Άλκηστη", αναθέτοντας την παρουσίασή της στην Κατερίνα Ευαγγελάτου, που θα πραγματοποιήσει την πρώτη της σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
 Έργο που φέρει επί σκηνής τον θρίαμβο κατά του θανάτου, η Άλκηστη, το πρώτο από τα σωζόμενα έργα του Ευριπίδη (438 π.Χ.), προκάλεσε ατελεύτητες συζητήσεις για το είδος στο οποίο ανήκει, εξαιτίας της συνύπαρξης τραγικών και κωμικών στοιχείων. Παράλληλα, η εμφανής σοφιστική επίδραση στο έργο πυροδότησε μια σειρά από θέματα ηθικής των διαπροσωπικών σχέσεων. Σε έναν κόσμο όπου έχει κανείς τη δυνατότητα να ανταλλάξει τον θάνατό του με τη ζωή κάποιου άλλου, ο συγγραφέας τού "Αθηναϊκού Διαφωτισμού" υποβάλλει σε εξονυχιστικό έλεγχο σχέσεις "αδιαμφισβήτητης" ανιδιοτέλειας και θέτει επί τάπητος τολμηρά ερωτήματα: Πώς αποδεικνύεται η αγάπη; Μέχρι πού φτάνει η αφοσίωση; Ποια ζωή έχει μεγαλύτερη αξία, και για ποιο λόγο; Οι νόμοι των ανθρώπων δίνουν επαρκείς απαντήσεις σε παρόμοια ερωτήματα; Και τι γίνεται όταν η παρέμβαση των θεών αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού; 

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης
Σκηνοθεσία-Επεξεργασία μετάφρασης: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Πατρίσια Απέργη
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Δερμιτζάκη
Β' Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Οικονομίδης
Βοηθός χορογράφου: Ειρήνη Καλαϊτζίδη
Βοηθός ενδυματολόγου: Ειρήνης Γεωργακίλα 

Διανομή
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Άδμητος
Μαρία Κίτσου: Άλκηστη
Γιάννης Φέρτης: Φέρης
Δημήτρης Παπανικολάου: Ηρακλής
Κώστας Βασαρδάνης: Απόλλων
Σωτήρης Τσακομίδης: Θάνατος
Ερρίκος Μηλιάρης: Υπηρέτης
Κίττυ Παϊταζόγλου: Υπηρέτρια 

Χορός
Κωνσταντίνος Βουδούρης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Γιώργος Ζυγούρης, Στάθης Κόικας, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Γιώργος Νούσης, Χρήστος Ξυραφάκης, Στέλιος Παυλόπουλος, Δημόκριτος Σηφάκης, Περικλής Σκορδίλης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Βαλάντης Φράγκος 

Μουσικοί επί σκηνής: Τσιώλης Κωνσταντίνος, Κωστίδης Κωνσταντίνος, Σοφόπουλος Θοδωρής. 

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Μουσική Παράσταση Κώστα Λειβαδάς
Συμμετέχουν:
Γιάννης Κότσιρας
Ελένη Τσαλιγοπούλου
Βασίλης Σκουλάς 

Ο Κώστας Λειβαδάς 
με εκλεκτούς προσκεκλημένους τους
Ελένη Τσαλιγοπούλου
Γιάννη Κότσιρα 
Βασίλη Σκουλά

Θα εμφανιστεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 στο Παλαιό Ελαιουργείο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2017". 
Εδώ και 18 χρόνια έχει βρει τον τρόπο να μας συμπαρασύρει στο δικό του δρόμο και να ριζώνει στις καρδιές μας με μελωδίες και νότες αγαπημένες. Ο Κώστας Λειβαδάς, ένας από τους πιο πετυχημένους συνθέτες και  τραγουδοποιούς της γενιάς του, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017 ετοιμάζει μια μοναδική συναυλία με τρεις συμμετοχές – σταθμούς, τόσο στην προσωπική όσο και στη δημιουργική του πορεία.    

Ελένη Τσαλιγοπούλου
Γιάννης Κότσιρας 
Βασίλης Σκουλάς
Μαζί τους ο Κώστας Λειβαδάς σχεδιάζει και προετοιμάζει, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, μια μεγάλη γιορτή με τραγούδια που αγαπήσαμε και πάντα σιγοτραγουδάμε... 

Όλα τα τραγούδια του Κώστα που έχουμε αγαπήσει, είτε με τη φωνή του είτε με άλλους ερμηνευτές, θα είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της βραδιάς.  

Από το "Κάθε Μπαλκόνι έχει άλλη θέα" και το "Πιάσε με" μέχρι το "Για να σε συναντήσω" και από το "Μοίρα μου έγινες" μέχρι την "Επιμονή σου" (που υπογράφει και μοιράστηκε με την Ελεονώρα Ζουγανέλη). 

Τραγούδια όπως τα, "Δειλά" (Το καράβι από την Φολέγανδρο), "Γραμμένο με κόκκινο", "Τα παιδιά των Δρόμων", το περίφημο "Σαν να μην πέρασε μια μέρα" (που έγραψε με τον Γιώργο Δημητριάδη), και το πολύ πρόσφατο "Τράβα ρε μάγκα" (που έγραψαν μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Σπύρο Χατζηκωνσταντίνου, διασκευάζοντας το παλιό  θρυλικό τραγούδι), αλλά και άλλα τραγούδια από το θησαυρό της ελληνικού ρεπερτορίου, που ο Κώστας έχει αγαπήσει και ενίοτε έχει "πειράξει" ενορχηστρωτικά με πολύ αγάπη και σεβασμό.

Ένα μουσικό ταξίδι που θα σταθεί και στην πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά,  που συνδέει το παρελθόν του Κώστα με το σήμερα, στο οποίο εξέχουσα θέση έχει η μουσική του επανασύνδεση με το γκρουπ "Υπνοβάτες", για το οποίο ο Κώστας Λειβαδάς έγραψε τα πρώτα του ηλεκτρικά και με ελληνικό στίχο, τραγούδια, από το 1991 έως το 1994. 23 χρόνια μετά ξανασυνδέονται και ετοιμάζονταν να εκδώσουν την πρώτη τους δουλειά με τίτλο "Χαμένη διαδρομή", από την οποία ήδη κυκλοφορεί το νέο τραγούδι, "Λες να μην ξέρω".

Ελένη Τσαλιγοπούλου... Μια σχέση ζωής που μετρά πάνω από 15 χρόνια δημιουργίας και έχει αποτυπωθεί σε τραγούδια-σταθμούς, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό και ζηλευτό δίδυμο ερμηνεύτριας και δημιουργού. Αμέτρητες συνεργασίες, μοναδικές ζωντανές εμφανίσεις σε μια δημιουργική σχέση που επανέρχεται πάλι και πάλι, σε στιγμές που δεν το περιμένει κανείς. Όλα αυτά εν αναμονή των καινούργιων τους τραγουδιών, που θα υπάρχουν στο νέο δίσκο της Ελένης, που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του Οκτώβρη. 

Γιάννης Κότσιρας...ένας από τους αγαπημένους του ερμηνευτές που τους ενώνουν τραγούδια - σταθμοί όπως τα, "Πώς θα πεθάνω εγώ για σένα" και "Κάθε μήνας Αύγουστος". Συναντήθηκαν πριν χρόνια και με αφορμή τη δισκογραφική δουλειά "30+κάτι" άρχισε μια συνεργασία και φιλία ακέραιη και αμοιβαία που φθάνει στο σήμερα με δύο νέα τραγούδια που τους έφεραν ξανά κοντά, "Τα καλοκαίρια μας" και "Μ' ένα χτύπημα". 
Βασίλης Σκουλάς...τους ενώνει μια Κρήτη ολόκληρη.
Δύο γενιές μουσικών από ρίζα κοινή. Ο Κώστας Λειβαδάς, σε αυτή την παράσταση συναντά για μια ακόμη φορά τον ήρωα του Βασίλη Σκουλά. Ο κορυφαίος ερμηνευτής και λυράρης Βασίλης Σκουλάς θα βρεθεί επί σκηνής με τον Κώστα για να τιμήσουν την κρητική ρίζα και να μας κάνουν να τραγουδήσουμε μαζί "Θα σε φιλέψω στεναγμέ". 

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

O Μίλτος Πασχαλίδηςσε μια μοναδική συναυλία με νέο υλικό από το δίσκο "Περσείδες" πλάι στα δικά του αγαπημένα τραγούδια και ό,τι φέρει η στιγμή. 

"Έλα να πούμε δύο λόγια απλά
Κι αν θέλεις κι άλλα τόσα
Από εκείνα που εξηγεί μόνο η δική μας γλώσσα" 

Αυτή τη δική μας γλώσσα μιλάει τα τελευταία 22 χρόνια ο Μίλτος Πασχαλίδης, ένας από τους πιο σημαντικούς και αγαπητούς τραγουδοποιούς της γενιάς του.
Γνωστός για την αυθεντική, γεμάτη συναίσθημα, σκηνική του παρουσία και τη σύνδεσή του με τον κόσμο, ο Μίλτος έρχεται με "αποσκευές" που μετράνε πολλά αγαπημένα τραγούδια από "το Παραμύθι Με Λυπημένο Τέλος", "Τα Μπλουζ της Άγριας Νιότης" ως το "Σ' τα Είπα Όλα" και από τις "Πεθαμένες Καλησπέρες" ως τις "Βυθισμένες Άγκυρες", καθώς και τα κομμάτια του νέου του δίσκου "Περσείδες".
Ο τελευταίος του δίσκος, εμπνευσμένος από τον έρωτα και την απώλεια, είναι πιστός στο πνεύμα και το ύφος του Μίλτου με τραγούδια του να έχουν ήδη καταγραφεί στην κοινή συνείδηση. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Νίκη Γρανά - πιάνο, ακορντεόν, Ηλίας Δουμάνης - τύμπανα, 
Δημήτρης Μουτάφης - μπάσο, Θύμιος Παπαδόπουλος - πνευστά, 
Πάρις Περυσινάκης - λύρα, μαντολίνο, Δημήτρης Σινογιάννης - ηλ. κιθάρα
Πασχάλης Κολέντσης - ηχοληψία, Μανώλης Μπράτσης – φωτισμοί
Οργάνωση παραγωγής: STRAY MUSIC 

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας για μια εμφάνιση στην Μαγούλα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017. Μετά από μια σειρά εμφανίσεων σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Λεωνίδας Μπαλάφας επισκέπτεται  τη Μαγούλα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αισχύλεια, για μια συναυλία παρουσιάζοντας παλιές και νέες του δημιουργίες. 

Μαζί του οι:
Άγγελος Πολυχρόνου: Κρουστά
Διονύσης Κοκόλης: Τρομπέτα
Λευτέρης Βαρθάλης: Μπάσο, φωνητικά
Μιχάλης Καταχανάς: Βιολί, φωνητικά
Νίκος Χριστόπουλος: Τύμπανα
Σπύρος Βρυώνης: Ηλεκτρική κιθάρα, μπουζούκι, φωνητικά
Χρήστος Κυριαζής: Σαξόφωνο 

Είσοδος Ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 20.30
Γήπεδο Μπάσκετ Πλατεία Μαγούλας
Μαγούλα Αττικής 

ΚΥΡΙΑΚΗ  17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 

"Ειρήνη", του Αριστοφάνη
Μια μουσική παράσταση, σε σύνθεση Νίκου Κυπουργού
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Εθνικό Θέατρο 

Το Εθνικό Θέατρο ανέθεσε στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Νίκο Κυπουργό (μουσική σύνθεση) και στον ταλαντούχο νέο συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο (λιμπρέτο) τη δημιουργία μιας μουσικής παράστασης, που θα βασίζεται στην Ειρήνη του Αριστοφάνη. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, ενώ το ρόλο του Τρυγαίου ερμηνεύει ο πάντοτε απρόβλεπτος Τζίμης Πανούσης. 

Η Ειρήνη παρουσιάστηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 421 π.Χ., αποσπώντας το δεύτερο βραβείο, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύναψη της Νικιείου Ειρήνης, που συνοδευόταν από ελπίδες για το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου. Αυτή ακριβώς η εύθραυστη, όπως αποδείχθηκε, ισορροπία της ειρήνης και του πολέμου, το ηρακλείτειο ρητό "Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί" και το ακανθώδες ερώτημα κατά πόσο η ειρήνη είναι συνώνυμο της ευτυχίας, της αρετής και της ευδαιμονίας, εμπνέει τους συντελεστές της ιδιαίτερης αυτής παράστασης 

Ταυτότητα παράστασης
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Λιμπρέτο: Δημοσθένης Παπαμάρκος
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου
Videomapping: Στάθης Μήτσιος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Ενορχήστρωση: Θοδωρής Κοτεπάνος
Βοηθός μουσικού διευθυντή & μουσική διδασκαλία: Νίκος Λαάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού 

Διανομή
Τζίμης Πανούσης: Τρυγαίος
Τάσης Χριστογιαννόπουλος: Ερμής
Ειρήνη Καράγιαννη: Ειρήνη
Αιμιλιανός Σταματάκης:  Χορός/Πόλεμος 

Χορός
Ασημίνα Αναστασοπούλου
Θωμάς Βελισσάρης  / Οπλοπώλης
Δημήτρης Γεωργιάδης /ΠαιςΚλεωνύμου
Γιάννης Δενδρινός  / Δρεπανοπώλης
Βάσια Ζαχαροπούλου / Κόρη Α 
Ευαγγελία Καρακατσάνη  / Τροφός
Νίκος Καρδώνης/ Δούλος
Γιασεμί  Κηλαηδόνη
Γιάννης Κλίνης  / Ιεροκλής
ΕλίταΚουνάδη/ Κόρη Β
Ηλίας Κουνέλας  /ΠαιςΔαμάχου
Ελένη Μπούκλη/ Οπώρα
Μαρία Νίκα
Σελητσανιώτης Γιάννης  /Κυδοιμός
Βασιλική Τρουφάκου/ Θεωρία
Αντιγόνη Φρυδά 

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 

Η Συναναστροφή της Λούλας Αναγνωστάκη
Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Χριστάκη 

Ένα από τα λιγότερο γνωστά -και το πρώτο της τρίπρακτο- έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, Η Συναναστροφή, παρουσιάζεται ξανά, πενήντα χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα (1967, Εθνικό Θέατρο - Κεντρική σκηνή), στην Ελευσίνα αυτή τη φορά, στο Παλαιό Ελαιουργείο σε συμπαραγωγή με τα  ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2017. 

ΤΟ ΕΡΓΟ
Θεσσαλονίκη, παραμονή πρωτοχρονιάς 1930. 
Δυο μεσήλικες γυναίκες προσκαλούν στο κατάστημα, στο οποίο και κατοικούν, ένα γειτονικό τους ζευγάρι και ένα μακρινό συγγενή για την αλλαγή του χρόνου. Στην παρέα προσέρχονται μια έφηβη και δύο στρατιώτες. 
Η βραδιά, όμως, όπως εξελίσσεται, κάθε άλλο παρά γιορτινή διάθεση αποπνέει.
Με φόντο την πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη λίγο πριν το ξέσπασμα του ΙΙ Παγκοσμίου Πολέμου και τις καταστροφικές αλλαγές που έρχονται, οι ήρωες, σε κρίσιμη στιγμή της ζωής τους, ο καθένας για τους λόγους του, προσέρχονται να "συναναστραφούν"... Κυρίως για να μην είναι μόνοι. Όχι για να είναι μαζί... 
Η γιορτή είναι η πρόφαση. Η αφορμή για τη συγκέντρωση -γεγονός που δεν τους αφορά άμεσα και που οι περισσότεροι αγνοούν- φέρνει τα οκτώ πρόσωπα αντιμέτωπα με όσα αποκαλύπτει το παράξενο αυτό ρεβεγιόν. Απέναντι σε γεγονότα, μυστικά και ψέματα που δεν ήξεραν και δεν προκάλεσαν.
Δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ αλήθειας και προσποίησης, πραγματικότητας και αυταπάτης, προκαλούν μία ασφυκτική αβεβαιότητα που τους αφήνει ανυπεράσπιστους. Ανάμεσά τους ο θάνατος εναλλάσσεται με τη ζωή, συγχέοντας τα σημαντικά με τα ασήμαντα, τα υπαρξιακά με τα καθημερινά. 
Παρόλ' αυτά, τα πρόσωπα "...στο τέλος χωρίς να το επιζητούν, χωρίς καμία πρόθεση να συνεννοηθούν, θα μιλήσουν σχεδόν την ίδια γλώσσα και η κοινή τους κατάσταση, άσχετα με την αιτία που την προκάλεσε στο καθένα, σαν κοινή μοίρα, τολμώ να πω, θα τα συνδέσει περισσότερο από έναν διάλογο ή  μια οποιαδήποτε συμπαράσταση. Και ίσως για τον θεατή, όχι για τα ίδια, εδώ να καταφαίνεται, τελικά η μοναξιά τους" (Λούλα Αναγνωστάκη, 1967). 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 

Με αιχμές για τα κοινωνικά, πολιτικά, συλλογικά αλλά και προσωπικά αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου (μοναξιά, έλλειψη επικοινωνίας, οικουμενικότητα, φόβος, δικαιοσύνη, τραύμα, ήττα, ενοχή), τολμηρές και σήμερα επίκαιρες όσο ποτέ, με σιωπές και εμπνευσμένους διαλόγους που συχνά ακκίζονται ανάμεσα στο ρεαλισμό και την ποίηση, το κείμενο αυτό, όπως άλλωστε σύσσωμο το θεατρικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη που διατρέχει την μεταπολεμική Ελλάδα, καθρεφτίζει την βαθιά αγωνία της νεοελληνικής κοινωνίας τόσο στην καθημερινότητα όσο και απέναντι στην ιστορία της. 
Γραμμένο πριν μισό περίπου αιώνα, το επιδραστικό αυτό κείμενο εμπνέει μια σκηνοθέτιδα της νέας γενιάς, την Ανδρονίκη Χριστάκη που με τη σύμπραξη πολύτιμων συνεργατών θα παρουσιάσει στο κοινό της Ελευσίνας.

Η Συναναστροφή θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα της τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, στα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2017, Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα. 

Η παράσταση θα ταξιδέψει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς και του εξωτερικού, ενώ τον Οκτώβριο, μετά από πρόσκληση του ΚΘΒΕ, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη για 10 παραστάσεις (Βασιλικό Θέατρο, πρεμιέρα 06 Οκτωβρίου 2017). 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Λούλα Αναγνωστάκη
Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Χριστάκη
Σκηνικά: Αναστασία Αρσένη
Κινησιολογία: Αγγελική Στελλάτου
Μουσική: Κωνσταντίνος Β
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Παραγωγή: Θ.Νικολάου &Σια ΕΕ 

Βασικοί ηθοποιοί
Αγγελική Παπαθεμελή, Νάνα Παπαδάκη, Σπύρος Φωκάς, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αμαλία Νίνου, Βασίλης Χαρίσης, και άλλοι αξιόλογοι ηθοποιοί. 

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 

Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης 

Η πιο σπάνια παρουσιαζόμενη τραγωδία και η τελευταία που συνέθεσε ο πιο αγαπητός των τραγικών, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και περιοδεύει φέτος το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με τον Κώστα Καζάκο στον ομώνυμο ρόλο κι έναν σημαντικό θίασο πρωταγωνιστών: Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Τζέννυ Κόλλια, Άρης Τρουπάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Λάλος. Σε νέα μετάφραση από τον Δημήτρη Δημητριάδη και πρωτότυπη μουσική του Μίνου Μάτσα, η οποία εκτελείται ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης, από τις φωνές τεσσάρων ιεροψαλτών. 

Τα πέρατα της ψυχής δε θα βρεις προχωρώντας,
όσο μακριά κι αν σε φέρει ο δρόμος.
Στο δέντρο της σιωπής κρέμονται
οι καρποί της γαλήνης.
(Ηράκλειτος) 

Το έργο
Το νόημα αυτής της τραγωδίας θα μπορούσε να εκφραστεί με το κείμενο που έγραψε ο Α. Σοπενάουερ: "Δεν υπάρχει κάτι σταθερό στην ασταθή ζωή• ούτε ατέλειωτος πόνος, ούτε αιώνια ευχαρίστηση, ούτε εντύπωση που ν' αντέχει, ούτε ενθουσιασμός που να μην ξεθυμαίνει, ούτε υψηλή ιδέα που να στέκει ακλόνητη σαν κανόνας σ' ολόκληρη την ύπαρξη. Όλα διαλύονται στον χείμαρρο των χρόνων" και συμπέραινε παρακάτω: "Η ζωή είναι ένα δάνειο που το παίρνουμε από τη γέννησή μας και οι πόνοι και τα βάσανα είναι οι καθημερινοί τόκοι". 

Η υπόθεση
Ο "Ξένος" Οιδίπους, μετά από τη δεκαετή περιπλάνησή του στον κόσμο των ανώνυμων και των κυνηγημένων, φτάνει τυφλός και ρακένδυτος στο άλσος του Κολωνού, στις παρυφές της πόλεως των Αθηνών, ζητώντας "φιλοξενία" από τους ντόπιους. Χρειάζεται επιτέλους έναν τόπο για ν' αναπαυθεί. Διαισθάνεται ότι το τέλος πλησιάζει. Μόνος συμπαραστάτης του, η κόρη και αδελφή του Αντιγόνη. Μετά από διαπραγματεύσεις με το τάγμα των φυλάκων και τον ίδιο τον βασιλιά Θησέα, του επιτρέπεται να κατοικήσει στα σύνορα. Ένα ενδιάμεσο διαφορετικών πολιτισμών, ένα ενδιάμεσο στη νομιμότητα και την παρανομία, βιώνοντας το ανάμεσα στη Ζωή και τον Θάνατο. Μέσα από τις συναντήσεις του με τον Θησέα, τον Κρέοντα, τη μικρή του κόρη - αδελφή Ισμήνη, αλλά και τον γιο - αδελφό του Πολυνείκη, κάνει την τελευταία ανασκόπηση της ζωής και στοχάζεται για το παράλογο του ανθρώπινου Βίου. Δίκαια, λοιπόν, θεωρείται πως αυτή η τραγωδία αποτελείτο δραματουργικό πυρήνα των έργων του Μπέκετ και του Καμύ και, ίσως, όλου του σύγχρονου θεάτρου. 

Η παράσταση
Η καινούργια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, μέσα από την ιδιαίτερη χρήση των ιστορικών διαστρωματώσεων της ελληνικής γλώσσας, δίνει τον καμβά για μια πνευματική συνάντηση θεατών και θιάσου με την παράδοση και τη μοντερνικότητα. Ο Σταύρος Τσακίρης, ερευνά μια φόρμα αφήγησης της τραγωδίας σαν μια κοινή γιορτή θεατών και ηθοποιών, που δημιουργείται τη στιγμή που συναντώνται στον προκαθορισμένο χώρο του θεάτρου. Σ' ένα άδειο τοπίο, με τη χρήση ελάχιστων αντικειμένων, παρακολουθούμε σαν μια "παραβολή" τις τελευταίες στιγμές του Οιδίποδα. Ένας παλιός μύθος παρουσιασμένος από έναν θίασο σημερινών ανθρώπων, που προσπαθεί να τον φέρει σε ζωντανό διάλογο με το σήμερα, ώστε ν' αφυπνίσει τις συνειδήσεις ενάντια στις προκαταλήψεις που μας χωρίζουν. Οι ηθοποιοί "ντύνονται" τους ήρωες, που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται σαν οπτασίες του ετοιμοθάνατου Οιδίποδα. Το ίδιο και οι χώροι. Σχηματίζονται, αλλάζουν και αναιρούνται "μαγικά". Η συνεχής παρουσία της μουσικής του Μίνου Μάτσα, σαν ένα παράλληλο κείμενο, που εκτελείται μόνο από τις φωνές τεσσάρων ιεροψαλτών, δίνει στο θέαμα τον χαρακτήρα παρουσίασης ενός επικολυρικού ποιήματος. 

Στον ομώνυμο ρόλο, ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Κώστας Καζάκος, επικεφαλής ενός θιάσου που αποτελείται από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της νέας γενιάς. O Δημήτρης Λιγνάδης επωμίζεται έναν ιδιαίτερο ρόλο, που "ενώνει" το σήμερα με τον μύθο.

Συντελεστές
Μετάφραση:Δημήτρης Δημητριάδης    
Σκηνοθεσία:Σταύρος Σ. Τσακίρης          
Επεξεργασία κειμένου: Σταύρος Σ. Τσακίρης - Δήμητρα Πετροπούλου
Σκηνικά: Κέννυ Μακ Λέλλαν                  
Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου           
Μουσική: Μίνως Μάτσας   
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Δραματουργός: Λουίζα Αρκουμανέα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χάρης Πεχλιβανίδης         
Μάσκες: Εύα Νικολοπούλου
Αφίσα: Αλέξανδρος Ψυχούλης
Μουσική προετοιμασία: Μάριον Πελεκάνου
Μουσική διδασκαλία: Bαλέρια Δημητριάδου
Φωτογραφίες – Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας
Επικοινωνία: ΆρηςΑσπρούλης
Δ/νση παραγωγής: Γιώργος Σύρμας   
Παραγωγή: VenusA.E. 

Διανομή (Με Σειρά Εμφάνισης)

Ξένος: Δημήτρης Λιγνάδης             
Οιδίπους: ΚώσταςΚαζάκος                     
Αντιγόνη: Κόρα Καρβούνη                       
Ισμήνη: Τζέννυ Κόλλια                         
Θησέας: ΆρηςΤρουπάκης               
Κρέων: ΔημήτρηςΉμελλος            
Πολυνείκης: Δημήτρης Λάλος                  
Χορός Ψαλτών: Πέτρος Δασκαλοθανάσης, Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Θεόδωρος Παλτόγλου, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης
Χορός Πολιτών: Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Βαλέρια Δημητριάδου, Παναγιώτης Καμμένος, Ορέστης Καρύδας, Αγγελίνα Κλαυδιανού 

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Ο Γάμος του Λεπρέντη του Μιλτιάδη Χουρμούζη
σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου
Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας
ΠΑΚΠΠΑ Δήμου ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 

Η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας με θεατρική αγωγή, υπηρετώντας το θέατρο και τον πολιτισμό, συμπληρώνει φέτος έντεκα δημιουργικά χρόνια θεατρικής διαδρομής. 
Για τη φετινή μας θεατρική επικοινωνία επιλέξαμε το νεοελληνικό θέατρο του 19ου αιώνα. Ένα έργο του αγωνιστή, πολιτικού και θεμελιωτή της νεοελληνικής δραματουργίας Μιλτιάδη Χουρμούζη.
Στον Λεπρέντη ο Χουρμούζης σατιρίζει τους Έλληνες που πλούτισαν στις ελληνικές παροικίες και επιστρέφοντας στην ελεύθερη πατρίδα εκμεταλλεύονται με τα πλούτη τους φτωχές οικογένειες και ανήλικα κοριτσάκια ανακαλύπτοντας με φιλήδονη αυταρέσκεια τα αγαθά του γάμου στα φαιδρά τους γεράματα. Γύρο από αυτό το εμπόριο ευδοκιμούν κάθε λογής παράσιτα (αγύρτες, κόλακες, απατεώνες, κομπογιαννίτες, προαγωγοί).
Με σατιρική οξύτητα ο Χουρμούζης χλευάζει τα νοσηρά φαινόμενα του νεοπλουτισμού, τις κούφιες επιδείξεις, την κοινωνική υποκρισία, τη σαθρή συνείδηση της αστικής τάξης, την ίδια ώρα που οι αγωνιστές του '21 κατέφευγαν στην επαιτεία για να επιβιώσουν.
Η δομή και η τεχνική του έργου, γραμμένου σε έξοχη ελληνική γλώσσα, παραπέμπει στον Μολιέρο, τον Γκολντόνι και την Κομμέντια ντελ Άρτε, με γκροτέσκα αναφορά στον Αριστοφανικό Έλληνα Καραγκιόζη. 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Θεοδώρου. Διδασκαλία τραγουδιών: Δημήτρης Ανδρώνης. Σκηνικός διάκοσμος: Μαρία Γλύκα. Χορευτικά: Μαριάννα Σαμάτιαλη. Κοστούμια: Δημήτρης Θεοδώρου
Παίζουν: Ηλίας Νάκος, Σταύρος Χανάς, Γιάννος Γαβαλάς, Σοφία Παναγιωτοπούλου, Τασία Μπρέμπου, Βάσω Παπασπύρου, Γιώργος Πεντέλας, Γιάννης Μώρας, Χαρά Παγώνη, Ελένη Μούτσα, ΈντρηΝτιλγέρη, Κυριακή Ζαγοριανίτη, Αντριάννα Ιωσηφίδη.
Τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει η Βιργινία Παυλοπούλου και ο Πάνος Σκουρολιάκος.
Φωτογράφηση: Βούλα Ανδρώνη. Επεξεργασία video: Χρήστος Κούλης 

Είσοδος Ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ 2017 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 

LesTroisFemmes
ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

Les Trois Femmes είναι ένα γυναικείο φωνητικό τρίο που εμπνέεται από τις μουσικές της δεκαετίας του 20', του 30' και του 40'. Οι πρωτότυπες και μοναδικές μουσικές ενορχηστρώσεις των τριών φωνών παρασύρουν σε ένα νοσταλγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, σε αυτή τη χαμένη εποχή της αθωότητας, διευρύνοντας ταυτόχρονα τα όρια της αρμονίας και της μουσικής φαντασίας...γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον. Οι τρεις και μερικές φορές τέσσερις φωνές, πλαισιώνονται από ένα κουαρτέτο που αποτελείται από πιάνο, κιθάρα, κοντραμπάσο και drums.

Vocals
Manto Panagiotaki
Myrta Sakellariou
Tatiana Michailidou 

Arrangements & Guitar
Mark Joseph Priest
Piano
Manos Athanasiadis
Double Bass
Antonis Arvanitis
Drums
PanosGeorgakopoulos 

Γενική είσοδος: 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Α
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 

StarWound
ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

Οι StarWound είναι μια ροκ-καμπαρέ μπάντα με έδρα την Αθήνα. Η διαφορετική μουσική προέλευση των μελών της δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για πειραματισμούς και έτσι ο ήχος τους συνδυάζει στοιχεία από το cabaret, την jazz και τη rock, ενώ ο αγγλόφωνος στίχος τους έχει σαν αφετηρία τους φιλοσοφικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου. Δραστηριοποιούμενοι εν μέσω της γενικευμένης κρίσης οδηγήθηκαν στη σύνθεση των δέκα κομματιών που αποτέλεσαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους "MilestoWalk". Πρόκειται για δέκα τραγούδια-ιστορίες ανθρώπων που ζουν και δρουν υπό συνθήκες κρίσεις... 

Ο δίσκος απέσπασε θετικές κριτικές από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου, με δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό τύπο ενώ τραγούδια του "MilestoWalk" έχουν παιχτεί στον αέρα μεγάλων ραδιοφωνικών σταθμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Για το "TheDayofRaymondRay" ο Νίκος Βούλγαρης επιμελήθηκε το πρώτο επίσημο videoclip της μπάντας, με οποίο οι StarWound μπαίνουν στις νικητήριες μπάντες του YourBand της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2016. 
Τον Μάρτη του 2017 η μπάντα πραγματοποίησε το πρώτο της ευρωπαϊκό τουρ, δίνοντας συναυλίες στο Λουξεμβούργο, στο Ρότερνταμ, στις Βρυξέλλες, στη Λουβαίν, στη Λιέγη και την Αμβέρσα, ενώ τον Ιούνιο και τον ερχόμενο Οκτώβρη θα πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε θέατρα και μουσικές σκηνές, στο Λονδίνο και την Ελβετία. 

Γενική είσοδος: 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Α
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 

StringDemons
ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

Η περιπέτεια τους στον κόσμο έχει ξεκινήσει από την Αθήνα. Με μοναδικό και εκρηκτικό τρόπο συμφιλιώνουν την κλασική μουσική με το Heavy Metal και την παραδοσιακή / λαϊκή με το Ροκ και όπου φτάνει η μουσική με ρυθμό, τρέλα, χιούμορ , κρουστά - τύμπανα και Έγχορδα! Και το αποτέλεσμα είναι μαγικά εκρηκτικό. Το βιολοντσέλο του Κωνσταντίνου, το βιολί της Λυδίας, η ματιά τους πάνω στις συνθέσεις των IronMaiden, των Queen, του Vivaldi, του Βαμβακάρη και πολλών άλλων, εκεί που η Lady Gaga θα συναντηθεί με τα Λαικοδημοτικά, οι Abba με τα Ποντιακά, οι εξ' ολοκλήρου δικές τους, ο ηλεκτρισμός σε αντίθεση με την κλασική παιδεία των δύο αδελφών, οι επιρροές από Χριστιανικούς και Βυζαντινούς ύμνους, οι μουσικές εκπλήξεις και οι συνεχώς καινούργιες διασκευές-συνθέσεις που ετοιμάζουν μαγεύουν κάθε ακροατή και η ατμόσφαιρα γίνεται τουλάχιστον διονυσιακή όταν τα δάχτυλα τους ακουμπήσουν τα έγχορδα. 

Και οι δύο πήραν τα διπλώματα τους με άριστα παμψηφεί και Α' Βραβείο, έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς και λάβει ενεργά μέρος σε σεμινάρια μεγάλων δασκάλων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχουν εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Ηρώδειο και σε πολλές άλλες σκηνές και θέατρα σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ευρώπη-Κύπρος-Αμερική). Στην μέχρι τώρα πορεία τους σαν σχήμα, που ξεκίνησε μόλις το 2014-15, έχουν καταφέρει να σταθούν πανάξια δίπλα στα κορυφαία ξένα σχήματα του είδους με τους ανατρεπτικούς-ψυχαγωγικούς δίσκους και τις sold out παραστάσεις τους έχοντας αποκτήσει κιόλας φανατικό κοινό. Αυτή την περίοδο "μαγειρεύουν" τον τρίτο τους Stringdemoniko δίσκο που θα κυκλοφορήσει από την MINOS-EMI UNIVERSAL. 

Στις 23 Ιουνίου του 2016 κυκλοφόρησε ο δεύτερος stringdemoνικός δίσκος. Φέρει τον τίτλο "Fear of the Bach" και περιέχει εκρηκτικούς συνδυασμούς της Heavy Metal, της Παραδοσιακής και της κλασσικής μουσικής! Όταν τον εντοπίσετε, να γνωρίζετε ότι περιλαμβάνει: επιθετικά Ικαριώτικα Δοξάρια, Iron Maiden και Queen με...'' εγχορδικό '' αέρα, έναν Bach...ροκ, ολοκαίνουργια δικά τους κομμάτια, θεατράλε διάθεση, διονυσιακά κρουστά και...όλα τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψετε πατώντας το ''PLAY''! Πάντα με την προσωπική τους αισθητική και σφραγίδα, ο δίσκος ''Fear of the Bach'', ο οποίος απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από δημοσιογράφους και ακροατές, κλείνει μέσα του ένα χορταστικό ''Συμφωνικό Πανηγύρι"! 

O Κωνσταντίνος και η Λυδία Μπουντούνη, το "δαιμονικό" ντουέτο εγχόρδων είναι δύο νέοι μουσικοί που με απίστευτο συγχρονισμό μεταξύ τους, με φαντασία στις διασκευές και μείξεις ετερόκλητων τραγουδιών και βέβαια με δικές τους συνθέσεις που χαρακτηρίζονται από την διακριτή τους ταυτότητα και το προσωπικό τους στίγμα, θα μας ταξιδέψουν από το ροκ μέχρι την κλασική και την παραδοσιακή μουσική με ευρηματικότητα και έντονη επικοινωνία. 

Γενική είσοδος: 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Α
Παλαιό Ελαιουργείο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Theodore
ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

Ο Theodore είναι ένας συνθέτης, performer και πολυοργανίστας με αξιοσημείωτη πορεία. Από την αρχή της καριέρας του έχει δείξει ένα σπάνιο ταλέντο και την τάση του να εξελίσσεται και να πειραματίζεται διαρκώς. Oι επιρροές του, από τους Pink Floyd και Radiohead σε συνδυασμό́ με τις σπουδές του στο πιάνο και την παραδοσιακή́ ελληνική́ μουσική́, του δίνουν μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες σύγχρονους δημιουργούς. Σε μια ευρεία γκάμα ατμοσφαιρικής, ψυχεδελικής και ambient υπόστασης, ο εξαιρετικά ταλαντούχος αυτός μουσικός δίνει μια ιδιάζουσα, δική του ηλεκτρονική post-rock τεχνοτροπία και αντίληψη στη σύνθεση και υλοποίηση της μουσικής του, αφήνοντας ανοιχτές τις πόρτες στον κλασικό ρομαντισμό. 

Έχει ήδη δύο άλμπουμ στο ενεργητικό του, το "7" και το "Ιt is but It's not". Το τελευταίο μάλιστα έχει την υπογραφή του Ken Thomas, του παραγωγού των Sigur Ros και του Yann Tiersen, ενώ κέρδισε διθυραμβικές κριτικές, ανάμεσά τους και αυτήν από το ΒΒC 6 και τη Lauren Laverne δηλώνοντας ότι "είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορούμε να ακούσουμε αυτή την στιγμή!". 

Οι live εμφανίσεις του είναι επιλεκτικές και τόσο ξεχωριστές όσο και οι συνθέσεις του. Σε αυτές συγκαταλέγονται το opening act στο live των Sigur Rosστην Αθήνα (Ιούνιος του 2016 @ Release Athens Festival), η παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο στους Στύλους του Ολυμπίου Διός (2015) όπου έντυσε μουσικά την ταινία του Buster Keaton "The Cameraman" παίζοντας ζωντανά, η πρώτη του εμφάνιση στο Fuzz Club (2016) με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του καθώς και οι live εμφανίσεις του στο six d.o.g.s στην Αθήνα και σε clubs & φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Tους τελευταίους μήνες οTheodore είναι ξανά στο στούντιο και γράφει τον καινούργιο δίσκο που θα κυκλοφορήσει από την United We Fly, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί live εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου παρουσιάζει το καινούργιο του υλικό μαζί με τα τραγούδια των δύο προηγούμενων δίσκων του. 

Γενική είσοδος: 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Α
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 

Σtella
ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

Η Σtella (Στέλλα Χρονοπούλου) είναι συνθέτρια, τραγουδίστρια, μουσικός και ζωγράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να γράφει μουσική παράλληλα με τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). 

Στις αρχές του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της ομώνυμο άλμπουμ, από την Inner Ear Records, ένα από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά indie pop άλμπουμ της χρονιάς, με τα κομμάτια "Detox" και "Picking Words" να έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από ακροατές και ραδιόφωνο. 

Πέρα από την προσωπική της δουλειά, από το 2014 συνεργάζεται με τον NTEiBINT, με τρεις κυκλοφορίες στην Βελγική Eksimo Recordings. Τον Μάιο του 2015, έγραψαν μαζί την μουσική για την παρέλαση των αθλητών της Τελετής Έναρξης των πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων (Μπακού, Αζερμπαϊτζάν), η μουσική ολόκληρης της Τελετής ήταν υποψήφια για βραβείο Daytime Emmy το 2016. 

Στις αρχές του 2017, η Σtella κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της "Works For You" από την Inner Ear Records και τον Μάρτιο του 2017 συμμετείχε στο South by Southwest (SXSW),στο Austin, Texas της Αμερικής, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσικά φεστιβάλ στον κόσμο. 

Σtella (φωνή/κιθάρα) 
Ορέστης Μπενέκας (πλήκτρα) 
ΒελισσάριοςΠράσσας (μπάσο) 
Ηλίας Αρωνίδης (τύμπανα) 

Γενική είσοδος: 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Α
Παλαιό Ελαιουργείο

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

Ο Απόστολος Ρίζος για μία δυναμική εμφάνιση στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα. 

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του νέου του album με τον τίτλο "6", το οποίο καταγράφηκε ως μια από τις καλύτερες δισκογραφικές προτάσεις της χρονιάς, ο Απόστολος Ρίζος σε μία δυναμική μουσική εμφάνιση στην Ελευσίνα, στο Παλαιό Ελαιουργείο, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των "Μουσικών Κύκλων".

Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής που συντονίζει το κοινό του με τις ερμηνείες και τη σκηνική του παρουσία, έχει στήσει μια μουσική πρόταση που εξαφανίζει τα μουσικά σύνορα και αναδεικνύει την ίδια την ουσία των τραγουδιών. 

Τα αγαπημένα τραγούδια από την παλιότερη προσωπική του δισκογραφία αλλά και από το πρόσφατο album "6" (Τι να θυμηθώ, Να' μαστε μαζί, Σ' αυτή τη χώρα, Το ψάρι) συνομιλούν ανατρεπτικά με τον Βαμβακάρη, τον Λοΐζο, τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Περίδη, τον Μικρούτσικο, τον Θ. Παπακωνσταντίνου, τον Ζούδιαρη, τον Καζαντζή, τον Ζερβουδάκη, τον Αλκαίο, τον Ελευθερίου, τη Νικολακοπούλου.

Με άλλους δύο μουσικούς δεξιοτέχνες επί σκηνής, δημιουργούν έναν μουσικό κόσμο που δονείται από ρυθμό και συναίσθημα. Ηλεκτρικό κοντραμπάσο, loops, drums και ο ίδιος ο Απόστολος Ρίζος με την ακουστική του κιθάρα και μια φυσαρμόνικα, θα μας κερδίσουν στη σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου! 

Παίζουν:
Θοδωρής Κουέλης / ηλεκτρικό κοντραμπάσο, loops
Dr. Momo/ τύμπανα, κρουστά
Απόστολος Ρίζος / κιθάρες, φυσαρμόνικα 

Επιμέλεια Παραγωγής: Menta Art Events, www.menta3.com 

Γενική είσοδος: 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Α
Παλαιό Ελαιουργείο 

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΚΑΒΟΥ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ 

Η τραγουδοποιός Κατερίνα Μακαβού, παρέα με τους συνεργάτες της, μας παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τραγούδια, από την προσωπική της δισκογραφία, τραγούδια ακυκλοφόρητα, από την καινούργια δουλειά που ετοιμάζει τον τελευταίο καιρό, καθώς και διασκευές σε αγαπημένους της τραγουδοποιούς και μπάντες, της εγχώριας και ξένης μουσικής σκηνής, κάνοντας ένα πέρασμα από την Αρλέτα και τον Δήμο Μούτση, μέχρι τους Stranglers και την Annie Lennox.

Η Κατερίνα Μακαβού μας συστήθηκε δισκογραφικά στα τέλη του 2008 με το άλμπουμ "Μικρά Μυστικά". Ωστόσο το κοινό την γνώρισε μέσα από τις συνεργασίες της με πολλούς συνθέτες και τραγουδοποιούς όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λουδοβίκος των Ανωγείων κ.α.

Το 2012 η Κατερίνα κυκλοφόρησε την δεύτερη προσωπική της δουλειά με τίτλο "Άλλη μια ώρα", τον Μάιο του 2015 κυκλοφορεί  σε ψηφιακή μορφή  το single "Πατησίων 316", ενώ τον Μάρτιο του 2017 κυκλοφορεί το τελευταίο της single "Χάρισέ μου ένα δάκρυ", σε μουσική του Λάκη Παπαδόπουλου και στίχους του Νίκου Τσιπουρλιάνου, από την Minos Emi.

Μαζί της οι μουσικοί:
Ορέστης Μπενέκας: Πλήκτρα
Διονύσης Μακρής: Κοντραμπάσο
Νίκος Παπαβρανούσης: Τύμπανα 

Γενική είσοδος: 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Α
Παλαιό Ελαιουργείο 

Σεπτέμβριος- Νοέμβριος 

Εικαστική έκθεση "Στοιχεία" της Δανάη Στράτου 

Είσοδος Ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 18.00- 21.00 & Σαββατοκύριακα 10.00- 13.00 & 18.00- 21.00
Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 2017

ΠΡΟΒΟΛΕΣ 

29|8 & 31|8 Διήμερο Αφιέρωμα στον Ορέστη Λάσκο| Είσοδος ελεύθερη
29/8 - Δάφνις και Χλόη (μικρού μήκους - Γκόλφω
31/8 Για Ποιον Χτυπάει η Κουδούνα 
7|9 Parkτης Σοφίας Έξαρχου 

Γενική είσοδος: 5€
Ώρα έναρξης: 21.30
ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Κανελλοπούλου 2